Lep pozdrav, potrebujem nasvet pri nadaljnem hujšanju, situacija pa je sledeča:
Visok sem 180cm, tehtam dobrih 115kg.
Od oktobra sem le z pazljivo prehrano shujšal iz 126kg na sedajšnjih dobrih 115, kar naenkrat pa se je hujšanje ustavilo, zato me zanima kaj storiti, in ali me stvari ki jih počnem vodijo korak bližje k uspehu ali ne ? Moj cilj je do oktobra znižati svojo težo na okrog 100kg.
Ko se mi je ustavilo hujšanje s prehrano, sem se odločil rekreirati, in sicer s vsakodnevno hojo (vsak dan 1,5km v hrib in 1,5km nazaj po hribu navzdol) pred kosilu in vsakodnevnim delanjem sklec (za začetek 5 serij po 10, minuta premora) in trebušnjakov (enako kot sklece) pred spanjem. Hojo imam namen podaljšati, ko bom to relacijo prehodil brez večjega napora, sklece in trebušnjake pa mislim tedensko povečevati za okrog 10-20%.
Kar se tiče prehrane, jem vse, je pa res, da jem kar dobim na mizo. Skoraj vsak dan je na jedilniku neka vrsta solate, okrog 3-4x na teden meso, pri katerem strmim k temu da si čim več pripravljam piščanca. Izogibam se belega kruha in sladkih pijač(ki jih tako ali tako ne maram), edina zadeva, ki se je ne držim je ne-pitje alkohola ob vikendih, občasno kakšno pivo tekom tedna.
Lepa hvala za vaše nasvete
Zdravo,
pišem, ker vidim, da ni še nobenega odgovora, ti pa verjetno rabiš malo pomoči 🙂
Hujšanje in debelost sta zapleteni stvari, prvo kot prvo se ne obtožuj ampak imej rad sebe in svoje telo. Stres lahko, poleg drugih škodljivih posledic, povzroči prenajedanje. Drugič, dovolj spi, pomanjkanje spanja prav tako poruši bioritem.
In tretjič, kljub temu, da je hujšanje zapleteno, je dejstvo, da moraš v povprečju vnesti v telo manj kalorij, kot jih porabiš. Tako da ne poslušaj raznih “nasvetov”, da se rediš zaradi toksinov in podobne neumnosti, prav tako ne, ker ješ ogljikove hidrate (čeprav je s ketogeno dieto dejansko mogoče shujšati hitreje).
Praviš, da si dosegel “plato” in da na trenutni prehrani ne hujšaš več; vztrajaj pri tem vsaj en teden, da se o tem prepričaš. Taki “platoji” so v bistvu tudi koristni, da se naučiš vzdrževati težo tudi potem, ko boš na svoji idealni teži.
Če ne gre, imaš dve možnosti, zmanjšati vnos hrane ali več “migati”. Najboljša je kombinacija obojega. poskusi npr. več hoje, nek šport, ki te veseli, tek, ples, že manj sedenja je koristno. Odličen je tudi trening za moč – dvigovanje težkih stvari ali pa vadba z lastno težo:)
Če ŠE ne gre, si pomagaj s konkretnimi številkami: kalorije not vs. kalorije ven.
Tu je odličen in precej natančen kalkulator dnevne porabe: http://www.health-calc.com/diet/energy-expenditure-advanced
Za hrano si pa en teden piši, kaj si pojedel, in približno izračunaj vnos kalorij. Pa ne skrbi, tega ti ne bo treba početi celo življenje, le kakšen teden (lahko en mesec), da dobiš vsaj občutek. Pazi na najpogostejšo napako – veliko ljudi si izračuna manj kcal, kot so jih v resnici pojedli – tudi za 40%. In štej vse – tudi sladki sokovi, alkohol in grižljajčki med kuhanjem lahko nanesejo ogromno.
Najbolje je, da na dan poješ za približno 500kcal manj kot porabiš, tako shujšaš pribl. pol kile na teden.
P.s. “idealna teža” naj bi bila tista, pri kateri se počutiš dobro, zdravo, in se ti ni treba v nedogled “matrati”, da jo obdržiš. 😉