Najdi forum

nasvet prosim

Živjo!

Moja zgodba je taka. Redit sem se začela, ko sem prišla v puberteto. Potem sem pred petimi leti začela jemat hormonske tablete – premalo delujoča ščitnica in shujšala (brez športanja in spremembe prehrane) 10 kil. Zdaj sem jih 5 dobila nazaj, ker nimam časa športat in ker sem od hrane odvisna, je moja tolažba ko se slabo počutim in tega se zavedam. Tako imam na 176 cm višine 87 kil in ne morem rečt, da se dobro počutim v koži, tud nisem samozavestna.

Moj problem je, da ko začnem pazit kaj jem, začnem jest zelo enolično in potem se hitro naveličam. Tudi se zgodi, da zarad gužve na faxu in v službi cel dan ne jem nič in potem zvečer pojem 2 kosa pice ali hamburger v fast foodu. Potem googlam jedilnike na netu in večinoma najdem same neke eksotične, jaz pa nimam neomejeno financ na razpolago 🙂 Berem nasvete, pa nekje piše, da je treba jest 5x po malo, nekje pa da imet 3 glavne obroke in vmes ne jest. Potem ne jest po šesti uri in nekje drugje preberem, da to ni zdravo. Za zajtrk smoothie super, pa potem nekje drugje vidim, da so smoothiji ful redilni, ker not zmiksaš več vrst sadja, jedel v kosih pa bi samo eno… Zato bi prosila, da bi mi svetovala kakšna iz prve roke, ki res ve kaj je delovalo 🙂

Razmišljam, da bi za kakšna 2 tedna šla na dieto, da se malo prečistim in dobim zagon, potem pa bi raje začela z zdravo prehrano, ker se bom lažje držala dlje. Telovadbo bom dodala julija, zdaj mi časovno ne znese :/

Brez sladkorja komot preživim, mogoče pojem tu pa tam kako kepico sladoleda poleti. Moje razvade so mleko, sir in testenine. No, testenin sem se zdaj že navadila polnozrnatih in “omake” (zelenjava, tuna…) je ponavadi na koncu več kot makaronov 🙂 Zelenjavo imam ful rada, sam ne vem zakaj vedno pristanem na brokoliju ali cvetači za večerjo, kot da nimam idej za kaj drugega 🙂 Kavo pijem, kadim ne, alkohol občasno. Ker delam popoldan, si za vmes nesem malico poleg (češnjev paradižnik, sir, mozzarella, paprika…različne kombinacije). Če popoldne ne jem, bom zvečer tako lačna, da se bom pregrešila, sicer pa preživim s kakim jogurtom 🙂 Kosilo jem ponavadi na bone, tako da različno. In verjetno preveč 🙂 Zajtrka ne morem jest, zato ponavadi spijem samo kavo.

Za kakršenkoli nasvet, mnenje bom zelo hvaležna, tudi za spodbudo. Mislim, da bom za motivacijo kar hodila brat ta forum in teme, kako je vam drugim uspelo 🙂

Živjo, ti povem kaj pri meni deluje in kaj jaz na splošno menim. Sicer če boš prebirala forum, boš večino mojih “modrosti” prebrala tudi drugje.

Na splošno zagovarjam, dieto brez odrekanj. Tukaj mislim na paleto živil. Vsaj pri meni je tako, da če se čemu odrečem, potem si tega še bolj želim. PA deljenje na dobra in slaba živila. To pri meni ne gre.
Je pa res, da če ob določeni omejeni količini kalorij izbiraš nizkokalorična živila in taka, ki so nasitna, potem je večja verjetnost da boš sita in boš lažje zdržala “na dieti” dolgo časa. Če boš izbirala dunajske zrezke in tenstan krompir boš pač mogla pojest manjše porcije in boš večino časa lačna. Sta pa obe opciji možni in pri obeh lahko hujšaš. Glavno da zaužiješ manj kalorij kot jih porabiš.

Jaz bi ti svetovala, da si 14 dni vnašaš vse kar poješ (do zadnje kapljice olja) v kako aplikacijo (Myfitnesspal ali cronometer). Tam ti sešteva vse kalorije. Da boš vsaj dobila občutek koliko poješ in kako “težka” je določena hrana. Meni je to odprlo oči. Kadar boš jedla zunaj boš sicer težko ocenila, koliko si pojedla – ker ne veš ali je na makarone dal kuhar dodatno 1 ali 2 žlici olja, kar lahko pomeni 200 dodatnih kalorij…oni pač ne gledajo na to, da poješ čimanj, ampak da je hrana čimboljša 😉 Boš pa hitro videla kaj se ti “splača” jest, da ne boš lačna.

Kar se tiče zapovedanih 5 ali 3 obrokov, bi rekla, da poslušaj svoje telo. NI prav ali narobe. In nikjer ni dokazov, da lahko samo to spremeni karkoli.

Napiši še kaj, kako ti gre in če te še kaj zanima…jaz brez problema lahko delim svoje mnenje 🙂

Hvala Štefka! Enkrat mi je pomagalo tudi, da sem si jedilnik naredila za cel teden vnaprej. Še pri nakupu hrane sem prišparala in nisem grešila 🙂

Verjetno moram najprej naredit klik v glavi, da hrana ni tolažba. Tako se lahko že cel mesec pridno pazim pri hrani, pol bom pa en teden slabše volje in bom vse not prinesla :/ Dostikrat tud jem ko sploh nisem lačna. In vem, da bi morala več pit.

Mogoče bi mi pomagali kaki že sestavljeni jedilniki, da mi ne zmanjka idej. Ko začnem enolično jest, gre samo še dol. Pa ne mislim dietne ampak uravnotežene, kaj takega še nisem našla na netu, al je pa poln nekih eksotičnih jedi, jaz moram pa tud mal šparat pri hrani. Si mogoče zasledila kje kaj takega?

Hvala še enkrat. Kakšni 2 leti nazaj sem bila nekaj časa aktivna na tem forumu in je dosti več ljudi sodelovalo takrat. Ne vem a so že vsi suhi?? 🙂

Živjo,
JAz v osnovi ne jem ne vem kako pestro. PAč imam nekaj osnovnih jedi, potem pa včasih kaj experimentiram in se naredi kaj dobrega. Jaz gledam ali vidim kje na FB kak recept in ga pogledam, pa preiskusim, če so mi sestavine všeč. Nisem za striktne jedilnike, ker so lahko past, v smislu, da “se držiš ali pa se ne” in si hitro na slabšem, kot si bil. Nekaterim pa jedilniki ustrezajo. Tukaj ti ne morem pomagat, ker jih nimam 🙂
Lahko ti pa povem, kaj jaz jem za kosilo, naprimer. Meso večinoma prepražim na čebuli in malo olja, pa dodam zraven mešano zelenjavo, kar pač je v hladilniku. Že to, naredi zadevo bolj pestro. Pa menjam piščanca, purana, mleto meso, goveje zrezke. Potem odvisno kaj je za prilogo, riž, tortilje, krompir v kosih, kvinoja, pira, ajdova kaša. Skoraj vedno je zraven solata. Aja, še losos, pa kaka druga riba pride zraven. Ne vem, meni se moj jedilnik na splošno ne zdi dolgočasen.
Za večerjo sem naprimer jedla ene 14 dni vsak dan skuto s čokoladnimi proteini, mmmm, kot puding…zdaj sem se naveličala, mam pavzo 🙂 Pečem “proteinski” kruh (pol moke, pol skute), tako da mi kruh ne predstavlja neke “prepovedane” hrane, ker je zelo hranljiv tudi z beljakovinami.
Šparaš pri hrani najbolj tako, da kupuješ osnovne sestavine in sama ustvarjaš. Najdražje so pripravljene in na pol pripravljene jedi. Na pol pripravljeni so zame tudi sadni jogurti naprimer. Meni se pozna tudi na budgetu, odkar večino stvari skuham sama. Pa tudi vozički niso več tako polni in čas v trgovini se je skrajšal, ker lahko določene oddelke spustim :-))) Tiste sladkarije, ki jih rabim “za dušo” lahko dobim tudi an blagajni – itak nočem veliko tega, nočem se pa tudi preveč odrekat, tako da je volk sit in koza cela 🙂

Ja, imaš prav, forum je bolj slabo obiskan. Mogoče se pozna poplava osebnih trenerjev in formul popolne postave in ljudje ne rabijo več toliko debate na forumu. Škoda, meni se zdi fino… kljub temu, da ogromno informacij dobim tudi drugje.
Srečno! Poročaj 😉

Živjo,
Sama sem pomoje preizkusila že vse diete, pa od tega nimam drugega kot še več kg in počasen metabolizem. Tako da ti priporočam, da tista dva tedna kar preskočiš in greš direktno na zdravo prehrano.
Pred nekaj časa je bil na enem od forumov objavljen tale link:
http://www.nhs.uk/Livewell/loseweight/Pages/how-to-diet.aspx
in moram reči, da so nasveti res dobri in meni je všeč, ker dieta ničesar ne izključuje, poleg tega je omejitev kalorij še kar normalna v primerjavi z ostalimi in po nekaj dneh se sam od sebe navadiš bolj zdravo jesti.
Kar je pa zate najbolj uporabno je pomoje tole:
http://www.nhs.uk/Change4Life/Pages/meal-planner-recipe-finder.aspx
Recepti so enostavni in niso nič kaj preveč eksotični.
Sama sem se organizirala tako, da jem dva različna zajtrka, za kosilo ponavadi testenine z zelenjavo in solato, za večerjo pa meso z zelenjavo. Jedla sem približno toliko kalorij, kot je v navodilih in sem v dveh tednih do zdaj shujšala 1,5kg. Če bi se držala 100% bi pa verjetno 2kg. Sama kalorijam sledim z aplikacijo noom.

Upam, da ti bo pomagalo, pa veliko uspeha 🙂

Ena mici, hvala za tole. So pametne stvari napisane. Upam, da še kdo prebere.

New Report

Close