Najdi forum

Pozdravljeni!
Zanima me nasvet v zvezi z mojimi starši.Poročena sta 48 let,stara 70 in 73 let.
Imam tudi brata,vedno smo bili povezana družina,večjih težav med njima kot hči nisem zaznala.Zadnji dve leti je oče začel iskati stike z ženskami po telefonu,ponovno je navezal stik z neko žensko baje iz njegove mladosti.Ona je vdova.Zdi se mi kot da ga je poneslo in ne ve kje se ga drži glava.Vedno sta imela z mamo skupni telefon,zdaj pa hoče svojega in neprestano nekaj tipka.Obnaša se kot da je v najstniških letih.Razlagal mi je kako je to žensko spoznal ko je imel 20 let in kako sta se srečala s pogledi.Zdi se mi kot,da misli da je mladenič in da se mu dogaja na veliko.Ne vem.Mami trdi da ima samo njo rad,a neprestano gleda v telefon in si dopisuje.Za to situacijo vemo vsi,ne samo mama.Mama mu rekla,naj se znebi telefona,ker to kar dela ni spoštljivo do nje.Telefon je res dal bratu,vendar si je omislil novega brez naše vednosti z novo številko.Včasih mi deluje tako čuden,kot da ga ne briga ne za mamo ne za brata in ne zame.Tak hladen deluje.Par let pije antidepresive,ker mu jih je predpisal zdravnik.Mama pravi da ji očita,da ga je varala in podobne neumnosti.Ji to govori da bi se počutil manj krivega?Je možno da se je “zaljubil”?Je to mogoče starostno ali kakšna demenca?Oba sta bila zaposlena,mama je vedno lepo skrbela za družino,tudi on je vedno vse doma delal in pomagal.Večino časa sta skupaj,nimata neke družbe.Moti me,da laže,da si ne dopisuje več s to žensko,pa si še vedno.Sem skoraj 100%.Mama pravi da zgine in ga ni nekaj časa,takrat verjetno telefonira.Telefon trdi da ga nima,vendar ga skriva.Jaz sem videla da ga ima,nisem pa nič rekla.Nočem se preveč vmešavati,imam svojo družino.Mama se mi smili,vem da je včasih naporna in na splošno nezaupljiva do ljudi,vendar si pri teh letih ne zasluži tega.Lahko sploh kako pomagam?

Vse se zdi da je oče v sedmih nebesih ? Mogoče je razmišljal o svojem življenju in prišel do zaključka , da se ni izživel , da se ni znorel v mladosti . Kake močne ljubezni po vsej verjetnosti do mame niti ne čuti več , gre zgolj za navado .
Ne vem kako je tvoj oče živel ? Je mama njegova prva, druga ljubezen?
V teh letih se ljudje umirjajo , in ponavadi si ne želijo ne zdrah in ne sprememb .
V očetu se je očitno nekaj prebudilo do te ženske .Mogoče gre za zgodbo , ki je vi ostali ne poznate , ker vam je ni povedal .
Mogoče bi kdo od vas stopil zaupno k njemu in bo pripravljen povedati kaj si v resnici želi

Če bi ti imela težave v zakonu, bi si želela, da tašča kaj reče možu in ga ona z gajžlo?

Lahko, da se že dogajajo spremembe, ki nakazujejo demenco. Ampak to je nehvaležno diagnosticirat takole. Bodi spoštljiva do mame in ji dovoli, da sama prosi za pomoč v taki meri, kot jo bo potrebovala. Lahko pa ji poveš, da se ti lahko zaupa in da ji boš stala ob strani. Izprašaj jo le glede demence – poguglaj znake itd., lahko pokličeš tudi na društvo Spominčica.

Jaz pom bolj paničarila, kot pomagala – ta starostna skupina 55-90 je precej rizična za spletne goljufije. Pač te zgodbe kako se prihranke nakazuje niso glih iz trte izvite.
Bolj se mi to zdi problem zlasti, če ima prvič svoj telefon z dostopom do interneta.

Mislim,da ni problem v neizživeti mladosti in vsemu kar spada zraven.To je sigurno dal skozi,vem.Od vedno je bil precej družinski človek,zdaj pa se je spremenil.Zato mi je malo čudno vse skupaj.

Nikakor se ne želim vmešavati.Mama mi sama pove,kaj se dogaja.Pred časom sem jima predlagala posvetovalnico,nista šla.Meni osebno se zdi oče spremenjen,ne vem pa točno kaj je razlog,zato sem malo povprašala.

Ne verjamem da je stari dementen , dementni pozabljajo številke, ljudi, datume, obveznosti tko da…..

Demenca so tudi ali celo predvsem osebnostne spremembe, pozabljanje imen in cifer ni nujno demenca … saj veliko tega piše na netu, malo se pozanimaj.

Ne, ne… Počasi napreduje in je tudi pri vseh teh nevrodegenerativnih *** sprememba osebnosti/obnašanja. Je teh let, kjer je lahko že tudi “normalna demenca” ali prava demenca.
Hitro ne opaziš npr. Da vsak mesec kupi 2x detergent za perilo, ali pa pozabi kakšne ne-avtopilot stvari. Spremembe se začno kazati prej npr. Lahko boste čez 5let pogruntali, da je že tri leta bral uro iz telefona, ker se z ročno ne znajde.
Lahko je tudi to en “razlog”… Demenca se ne zgodi čez noč – npr. Še enkrat na mesec ne spomniš številke, pa parkrat ponesreči pokličeš na prejšnjo, pa si jo zapišeš ob telefon, pa se skrije, pa si dvakrat šel po nakupih, pa si začel pisati nakupovalni seznam, pa se skrije, … Zelo potuhnjeno je. Ne popolnoma zanemariti te možnosti.

Imam enega znanca 70+ še iz mojih šoferskih let…
Poročen, otroka že na svojem, on pa vsako leto na Kubo na sex turizem. Ženi se že lep čas ne da več ukvarjat z njim pa sta se zmenila…

Hm, ker verjetno ne veš, kako intimo imata starša, če sploh.. verjetno težko kaj pomagaš.

Verjetno je začutil tisto mladostno poskočnost ob drugi ženski, kar pri ženi mogoče že dolgo ni.

Jaz sem imela veliko srečo, da sta si bila starša zelo naklonjena, intimna sta si bila ves čas, do očetove smrti pri cca 80-tih. Taka ljubezen je potem res močna…

New Report

Close