Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Nasvet

Nasvet

Spoštovani.

Vljudno vas prosim za nasvet. Včeraj sem izgubila uhan, ki smo ga nazadnje videli v bližini igrač od naše 8- mesečne dojenčice. Uhana nikakor ne uspem najti in bojim se, da bi ga deklica lahko pogoltnila. Verjetnost je majhna, saj predvidevam, da bi ga deklica stežka pogoltnila brez bolečin ali nelagodja, a vendarle obstaja. Uhan je dolg 1,7 cm, srebrn, ima pa cca.0,7 cm dolgo konico.

Skrbi me ali bi lahko ob izločitvi tujka lahko prišlo do poškodbe. Danes je deklica kakala, blato je bilo normalne barve, bolj mehko, brez bolečin, uhana ni bilo v njem. Deklica je sicer dobro razpoložena.

Koliko časa lahko preteče do izločitve tujka? Lepo vas prosim za nasvet ali je obisk zdravnika priporočen.

Najlepša vam hvala.

Malo verjetno je, da bi takšen tujek otrok pogoltnil brez bolečin ali drugih znakov (kašelj, slinjenje, siljenje na bruhanje) ali da bi tujek zašel v dihala, kar bi imelo še hujše znake dušenja, hropenja, kašlja.
Nekatere tujke siceer otrok vseeno pogoltne in če v prvih nekaj minutah (ko tujek potuje po krivinah požiralnika) nima bolečin, sklepamo, da je prišel v ćelodec in verjetno kasneje po črevesju proti izhodu. Tujek se izloči v dnevu, dveh. Če je sum na zaužitje tujka zelo verjeten, smo pozorni na vsakršne bolečine v trebuhu. Če je tujek takšen, da bi se prikazal na rentgenskem slikanju, svetujemo opraviti tudi to.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close