Najdi forum

Nasvet

Spoštovani.

Prosila bi vas za nasvet glede neznosne bolečine v desnem kolenu na medialni strani po vstavitvi delne kolenske proteze. Imela sem opravljene punkcije kolena ( večkrat) , pa v laboratoriju so imeli vzeli kri ( tudi večkrat) , zaradi težav v kolenu.

Napisala sem vam tudi 2 izvida od opravljenih preiskav.

Bi vas zelo lepo prosila za nasvet, ker so v kolenu bolečine neznosne, zelo zelo težko hodim , izrazito šepam, analgetiki ne primejo itd…

Opravila sem tudi  trofazno scintigrafijo skeleta : 

Dobila sem izvid , ki pravi takole : bom napisala samo kar se bolečega kolena tiče :

— V dinamični fazi je videti fokalno zmerno povišano prekrvavitev v področju medialnega kondila desnega femurja . Na SPECT/ CT posnetkih je videti jasno povišan krvni prostor ob femoralni komponenti PEP desnega kolena.

– NA kasnih planarnih in SPECT/CT posnetkih kolen v kasni fazi ( skeletna faza) je videti jasno povišano osteoblastno aktivnost v področju medialnega kondila d.femurja ob femoralni komponenti PEP desnega kolena – glede na fokalno povisano prekrvavitev, krvni prostor in osteoblastno aktivnost ob femoralni komponenti PEP desnega kolena .

Opravila sem tudi scintigrafijo z označenimi levkociti : izvid :

NA zgodnjih plantarnih posnetkih in SPECT/ CT je videti fiziološko distribucijo označenih levkocitov v krvnem prostoru in kostnem mozgu . V podrocju parcialne endoproteze v desnem kolenu ni videti patološkega kopičenja markiranih levkocitov.

Na poznih planarnih scintigramih je kopičenje radiofarmaka primerljivo z  zgodnjimi posnetki.

Glede na izvida in  neznosne bolecine , kaj  bi v mojem primeru prišlo v postev ?

Hvala in se opravičujem za daljši email.

Lp AC5

 

 

Spoštovani!

Na žalost imam premalo podatkov. Na izvidu od scintigrafije ponavadi piše na koncu, ali je sum na omajanje proteze (ker so napisali, da je povečana aktivnost v predelu femoralne komponente proteze – to je sicer tudi lahko še normalno, če še ni minilo eno leto od operacije – tudi tega podatka nima, kdaj ste bili operirani, kaj so pokazale punkcije, verjetno so poslali punktat na mikrobiološko preiskavo). V tej fazi sta možni dve stvari – omajanje proteze ali nizkoviruletno bakterijsko vnetje t.i. low grade infekt (ali oboje), zato me zanima izvid punkcije, če so dokazali kakšne bakterije v kolenu, kakšni so tudi izvidi krvi. Glede na izvid scintigrafije gre verjetno za omajanje, vprašanje je samo ali je to zaradi bakterije, ali gre za aseptično omajanje. Definitivno je potrebna nadaljna obravnava, lahko tudi revizijska operacija in menjava proteze s totalno.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Pozdravljeni ,

Najlepše se Vam.zahvaljujem za  izčrpni odgovor.

Operacijo v desnem kolenu ( vstavitev delne kolenske proteze) sem imela v mesecu januarju leta 2023.

Opravljene punkcije ao bile vedno negativne , in tudi   pri odvzemu krvi je bilo vse bp  razen pri SR, CRP in Levkociti so bili rahlo povecani.

Imela sem kontrolo pri mojem ortopedu ki je napravil operacijo , z izvidom tudi  od scintigrafije z označenimi levkociti ( ta preiskava ni pokazala nobenega vnetja ob protezi) .

Zato me je ortoped ponovno narocil na kontrolo v oktobru , ampak s tako mocnimi bolecinami in nezmoznosti pri hoji in opravkih bom tezko zdrzala do oktobra. :(((

Lp A.E.

Spoštovani!

Izgleda da so vse preiskave negativne, moti me samo nekoliko povišana SR, CRP in levkociti. Svetujem kontrolne laboratorijske izvide čez mesec dni in nato glede na dinamiko izvidov odločitev o eventuelni revizijski operaciji. Glede na težave in izvide krvi bi vseeno lahko šlo za nizkovirulentno vnetje.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close