Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Nasopure

Nasopure

Pozdravljeni,
Zaradi zamašenih sinusov ob prehladu sem po nasvetu farmacevtke začela z uporabo Nasopure tekočine za izpiranje nosu. Prvi dan uporabe sem uspešno očistila kar nekaj sluzi iz nosu, drugi dan pa mi tekočina nekako kar ni hotela prit ven skozi drugo nosnico. Po več poizkusih sem si vodo namesto skozi drugo nosnico potisnila v desno uho, ki me zdaj boli in čutim, da je zamašeno. Na desni strani imam tudi močno povečane bezgavke in ponoči sem dobila tudi vročino (38,4). Zanima me ali obstaja način kako spraviti to vodo iz ušesa ali mi svetujete obisk pri zdravniku. V nedeljo bi morala tudi na službeno pot z letalom in bojim se, da bo let zadevo še poslabšal….
Že v naprej najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,
Irena

Spoštovani,

Pri zamašenosti nosu ušes ob prehladu je potrebno v nos dajati dekongestivne kapljice 3×2 v vsako nosnico 5 dni in najbolje še nosni kortikosteroid (tudi brez Rp) 14 dni 2×2 v nosnici. Zadebeljena sluznica ob virusni okužbi onemogoča prezračevanj srednjih ušes – zaprta Evstahijeva tuba. Kot sami ugotavljate, se pri poletu ali vožnji čez hrib lahko stanje tako poslabša, da so bolečine nevzdržne.

Skupaj z vodo ste v uho na silo potisnili tudi bakterije iz nosu in žrela (tam so vedno prisotne). Ker se vam je na novo pojavila zvišana telesna temperatura, gre lahko za dodatno bakterijsko okužbo – akutno vnetje srednjega ušesa. Če so bolečine vse hujše in zvišana telesna temperatura vztraja, se zdravnik odloči za zdravljenje s sistemskim antibiotikom.

Upam, da so se vaše težave sicer že prenehale, saj je od vprašanja minilo že nekaj tednov.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close