Najdi forum

Nasilen dojenček

Pozdravljeni !
Imam 1 leto starega otročička. Je moj prvi otrok. Opažam, da je nasilen do drugih otrok.
V igralnici cuka otroke za lase. Jih tepe. Na vsak način hoče priti do igrače tudi , če to uporablja že kdo drug. Skratka obnaša se zelo ne družabno.

Otroke, ki pa jih pozna in se je z njimi že večkrat srečal. Pa obravnava normalno,
mogoče ni tako močno nasilen. Sicer jih pocuka, ampak se do njih obnaša normalno.

Če, kdo pozna kvalitetno literaturo s katero bi si lahko pomagal se priporočam.

Hvala lepa za odgovore.

Franci

Po mojem je vse kar mu lahko narediš, da mu poveš, da tega ne sme. Kakašne vzgojne mi niso ravno povšeči. Ko bo pa starejši, bo pa sam opazil, da je nekaj narobe, ko se ne bo hotel noben z njim družit.

Samo moje mneje. Veliko sreče.

Moji deklici nista bili nasilni. Moram pa reči, da sta nekako pri starosti enega leta začeli metati predmete naokoli. In večkrat se je zgodilo, da sem kaj dobila v glavo. No, stalno sem opozarjala, da se to ne sme delati in sta čez čas prenehali s tem. Vsak otrok gre pač skozi določena razvojna obdobja in če kaj dela narobe, je potrebno biti vztrajen in stalno govoriti kaj se sme in kaj ne.

Mogoce bi se bilo dobro vprasat, ali morda obstaja v druzini kaksen vzrok, zakaj je otrocek tako “divji”. Mogoce kaksnega vzroka (psihologi namigujejo na vse mogoce, na pomanjkanje ljubezni, napeto ozracje, ljubosumnost, porinjenost v ozadje) niti ne bos nasel, ampak mali potrebuje vec casa, da se socializira. Jaz bi poskusila najprej zlepa- saj malcki kar razumejo, kar jim govorijo. Razlozila bi mu, da se tepsti ni lepo, da so otroci prizadeti, ce jih tepe, cuka in grize.. Povrh naj ima okoli sebe dovolj svojih igrac, da se mu ne bo treba borit za druge. Veliko bi se z njim mirno pogovarjala, takoj ko bi pa dvignil roko nad drugega otroka, pa bi ga z ostrim glasom pokarala in ga – ce ne bi zaleglo – odpeljala stran od otrok. Recimo, da bo mali pocasi doumel, v cem je car skupne igre. Lahko bo dlje trajalo, pa saj imate cas.

zdravo,

mislim da rahlo pretiravate, otrok je star komaj eno leto in to da si želi igrače drugih otrok ni nič narobe, veliko otrok je takih in se potem “borijo” za igraco ker ne razumejo v tej starosti da to pač ni njihova igrača.

To kar jih pocuka za laske, ali pa brcne bo verjetno kdaj tudi nazaj dobil, in ko bo videl da to boli bo prenehal, obenem mu pa vsakič ko ste zraven povejte, da to ni prav ker je to boleče in to je vse.

Franci, poskusi prebrati knjigo Don in Jane Elium VZGOJA SINOV.Tudi knjiga Heidi Keller Kaj bi rad povedal moj otrok se mi je zdela zanimiva.Mislim pa , da so otroci pri enem letu nesposobni deliti stvari ali osebe z nekom drugim.Cisto normalno je, da se bo otrok uprl z nasiljem, ce mu hoce negdo nekaj na silo vzeti.V NOBENEM primeru pa ga ne smete za to kaznovati, z udarci ali kako drugace.Pri nas smo otroka marsigdaj pac odstranili iz prizorisca, ce se je zacel pretepati.Otroku pri enem letu se ne moremo na dolgo in siroko razlagati, kako se mora obnasati, saj dolgih razlag ni sposoben.Zelo dobra knjiga je tudi Mery Sheedy Kurcinka- Raising your spirited child, vendar pa je knjoiga v anglescini.Obstaja pa seveda se kar nekaj knjig, ki so vredne branja.

Lp Mojca

Pozdravljeni!

Nasilen dojencek uhhh ,pri enem letu.Kje pa!!
Vse kar ste opisali dragi Franci je samo znak,da se vas mali nadebudnez razvija,raste in postaja cisto normalen otrok.O nasilju govoriti pa je pretirano.Potrebuje le vase usmerjanje in pravilne smernice v vzgoji,,kot naprimer..ne to se ne dela,poglej takole je potrebno….bodi malo bolj nezen..raje malo pobozaj..au ne to boli…in podobno.Dober zgled!!Tukaj imate veliko vlogo vi dragi Franci kot ocka,stars..in seveda tudi mamica in domaci so pri tem zelo pomembni.Pokazite cesa se delati ne sme..in kako je potrebno ravnati v dolocenih trenutkih.Otrok vas v tem obdobju najbolj posnema,boste videli,da bodo sedanje tezave kmalu minile.Pa saj otrocek je se premajhen,da bi ze vse vedel.Pomagajte mu,z zgledom.Pa se nekaj v razmislek..vsak otrok v tem starostnem obdobju nima izoblikovanega obcutka za neznost.Kajti vsa svoja custva kaze zelo intenzivno…tudi s tem,da mocno cuka,scipa ali celo ugrizne. Vse to se dogodi v trenutku in hitro preide iz enega dejanja v drugega.Kar pogumno.in..Srecno !!

Pozdrav!
Tudi moj otrok je začel kazati rahlo nasilne znake, s tem, da je do drugih otrok in ljudi prijazen, do nas, domačih, pa ne ravno. Sin Maj je star 14 mesecev in zelo rad grize, ščipa in vleče za lase. Zdi se mi sicer, da smo mu že neštetokrat povedali, kaj sme in česa ne, kaj je lepo in prav, pa vendar me zelo rad pocuka za lase, babico je enkrat tako ugriznil v lice, da je imela cel dan bulo,… Štos je v tudi v tem, da vse zelo dobro razume, vendar se mu – se mi zdi – vse zdi zabavno in fajn. Mislim, da je vse samo stvar časa. Če bomo dovolj vztrajni, bo tudi to doumel oziroma se mu to ne bo več dalo in bo grizenje, ščipanje prerasel.
Poleg tega hoče na vsak način uveljavljati svojo voljo. Če kaj ni po njegovem, zna odlično pokazati trmarijo. Kar zleze sam vase in se huduje. Še pred časom sem se zelo obremenjevala, če ni mogoče kaj narobe, a sem kljub temu zdržala in na koncu je obveljala moja. Z jokom je zdržal precej več časa kot sicer, ko pa je doumel, da nič ne bo, je naenkrat utihnil in ko je videl, da nisem zadovoljna, se mi je počasi približal in se mi stisnil v objem. To je bil strašno lep trenutek, ki mi je vrgel težek kamen s pleč. Tako sem se naučila, da so otroci pač otroci in zelo dobro vedo, da se da starše ovijati okrog prsta in pač poskušajo, do kod lahko gredo. Tako da, iz vsega tega in tudi iz vsega tistega, kar so Vam napisale tudi ostale mamice in očki, le brez skrbi, vse se bo uredilo, otrok je v določeni razvojni fazi. Vi pa bodite vztrajni in ga z besedami učite – naučil se bo.
Pa srečno!
Irena

New Report

Close