Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Naš maček je predebel

Naš maček je predebel

Naš maček ima 10 kg, veterinar pa je rekel, da mora shujšati najmanj 4 kg.

Zdaj je dobil za jesti brikete od firme HILL’S (r/d) in te brikete nekako je, niti slučajno pa noče nobene konzervice HILL’S (r/d). Pa vidim, da pogreša “mokro” hrano, prej je rad jedel hrano iz konezrv, ampak ta Hill’sova r/d mu pa očitno smrdi.

Če se kdo spozna na mačke – kaj naj damo za jesti našemu debeluščku (seveda v omejenih in manjših količinah), da ga ne bo redilo in da bi imel za jesti še kaj drugega poleg briketov?

Hvala!

Melanija, koliko pa je vaš maček star in koliko časa je že tako težak? Ali se je bolj na hitro zredil v kratkem času?
Izgubiti 4 kg za mucka, je zelo veliko. Priporočila bi ti, da se zadeve lotevata zmerno, ker bo to zanj velik napor, sploh, če ni več mladenič, ga lahko od hudega pobere.
Hrani ga z briketi, ki ti jih je priporočil veterinar, verjetno gre za manj kalorične brikete in če bi bil to moj maček, bi mu en obrok dnevno še vedno dala mokro hrano, ki jo je doslej rad jedel. Zdravje gor ali dol, vendar tale dieta bo praktično doživljenjska in muc ne sme preživet preostanek življenja pod tako strogimi prijemi. Če bo doživel zaradi teže kakšno leto manj, naj bo vsaj zadovoljen, dokler mu je dano biti z vami. Pa, če je hišni muc, ga malce preganjaj po stanovanju, malo se podita iz prostora v prostor, mislim, da mu bo všeč, pa še nekaj kalorij bo pokuril.

predebel je ta maček, vi se nič ne sekirajte, bo že jedel ko bo lačen, najbolje da mu dajete surovo meso v zmernih količinah, tisto umetno je vse zanič

Maček je predebel in veterinar vam je prav svetoval. 10 kg je primerna teža kvečjemu za maincoone, ki so največje domače mačke. Preprosto preveč ste ga hranili, kot je maček porabil, kar se lahko notranjim mačkam zelo hitro zgodi. Zato je treba previdno odmerjati hrano in se tega držati. Razne priboljške pa ukiniti ali jih dajati veliko redkeje, kot ste to počeli do sedaj. Mokro hrano lahko nadomestite s surovim ali kuhanim mesom, bo bolj zdravo in manj kalorično. Preveč mokre hrane in nič briketov tudi ni zdravo za zobovje. Seveda se bo maček kujal, ker ne dobi hrane, ki jo je dobival do sedaj. Bo že jedel, ko bo lačen. Ob polni skledi še noben maček ni poginil. Z notranjim mačkom se je treba tudi ukvarjati in se z njim igrati tako, da malo teka in skače po stanovanju. Če teh briketov ne mara, poskusite še kake druge, ki so namenjeni notranjim kastriranim mačkom, torej z manj kalorijami. Moja dva imata recimo rada Royal Canin, imam pa doma tudi Orijen.

Ne poslušajte zgornjega nasveta, naj bo maček zadovoljen, zdravje gor ali dol. Vi boste namreč plačali stroške veterinarja, ko bo šlo mačkovo zdravje navzdol. Debeli mački so npr. bolj nagnjeni k diebetesu itd. Maček je lahko povsem zadovoljen tudi z manj hrane, saj je več kot očitno, da je to, kar mu dajate zdaj, preveč. In veliko bolje se bo počutil z manj teže. Manj bo utrujen, manj mu bo vroče, bolj bo zdrav. Podobno kot ljudje. Mačku boste naredili uslugo, če mu boste hrano omejili na primerno količino in mu jo dajali vsak dan ob isti uri, da ne bo kar naprej prosjačil zanjo. Ali tudi svoje otroke kar naprej pitate s čokolado in sladoledom samo zato, ker vas prosijo zanje in nočejo jesti krompirja, ki je na krožniku?

Pri nas doma prav nasprotna situacija. Naša muca je suhec in hrana ji ne diši. Razen kakšna super truper konzervica. Brikete ima stalno nastavljene, gre večkrat na dan do njih, pogrize par koščkov in to je to. Otroci ji sicer dajo kak priboljšek (beri košček klobase – je samo piščančja prsa), jaz ji nočem, ker sicer poje še manj. Konzervo dobi vedno ob istem času.
Kaj naj? Počasi sem se nehala sekirati, je pač izbirčna in suhec. Eni pa so bolj okrogli. Saj smo ljudje tudi različni, ali ne?

Pri nas doma je ista situacija. Eden bi se nažiral s konzervami, če bi mu jih ponudil, ta drugi nič ne diši, niti razni priboljški niti drugi briketi, sem jih že nekaj preskusila. Je tudi bolj vitka, ampak smo se nehali sekirat. Glavno je, da ne izgublja teže.

naredte kot vam je svetoval veterinar.  najboljše de se pozanimate še pri ljudeh ki so meli isti problem pri mačkah kot ga mate vi, kako so oni rešili problem debelosti mačk.  na vašem mestu bi poskusila z manjšimi obroki.  res je nenavadno da ima vaš maček kar 10 kg. predvidevam de mate navadno mačko, de ni pasemska, mam prav? če je tako je 10 kg pri mačku absolutno preveč razen seveda če bi bil pasme maine coon, kjer je takšna teža mačk normalna, če mate samca.

poskusite pri mačku mogoče s kakšno fizično aktivnostjo, de bi se malo bolj gibal.  mogoče bo potem boljše.  mogoče s kakšno igro ki bi ga ‘zmatrala’.

vsekakor pa pazite na njegovo prehrano, za začetek pa mu ukinite priboljške.

upam de vam bo uspelo ker če maček ne bo uspel zgubiti prekomerne teže bo nagnjen k raznim boleznim, kot je to pri ljudeh ki jih matra teža, vključno z boleznimi srca.

vso srečo vam želim.

New Report

Close