Naravni porod po carskem rezu
ne usmerjajte se v velikost ploda. To zna sicer biti ovira, ampak bo le še večja, če boste zaradi tega razvijali anksioznost. Uspešnosti poskusa poroda ni mogoče predvideti. Velja torej le maksimalna motivacija pri vas, če ta ne bo dovolj, se bo pač porod ponovno zaključil s CR, proti čemur pač v tem primeru ni sredstev.
Pozdravljeni,
Leta 2016 prvič rodila – zunanji obrat ni uspel, zato so naredili CR. Druga nosečnost v letu 2020 se je zaključila z naravnim porodom 3 dni čez rok (bila 4 cm odprta, popadki na 5 minut, nato so mi predrli ovoje, ker sem se počasi odpirala, nato so dodajali še umetne popadke). Sedaj sem tretjič noseča in motivirana za naravni porod. Ginekolog mi je rekel, da moram iti ko bom v 38. tednu nosečnosti na posvet v PDC zaradi tega, ker sem že enkrat imela CR…. To me je malo presenetilo – ali je takšna praksa tudi v lj porodnišnici, kljub temu da sem že po CR rodila naravno? Ali sedaj v tretje torej velja enako pravilo, da bom lahko imela naravni porod le, če se bo začel spontano oziroma ga lahko pospešijo le, če bom odprta vsaj 3-4 cm? Kako je z dodajanjem umetnih popadkov?
Hvala.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
tudi tokrat boste lahko rodili po naravni poti, sproženja poroda od samega začetka pa se verjetno ne bo upal nihče, čeprav ste rodili naravno po predhodnem CR. Ampak perspektiva ni slaba, če ste bili v drugo ob začetku poroda odprti 4 cm, ker bo zelo verjetno podobno tudi tokrat. Umetni popadki so seveda možni tudi po predhodnem CR, a bolj previdno.
Spoštovanim,
odvisno. Če se porod do PDP ne bi začel, poroda zagotovo ne bodo sprožili umetno. V tem primeru vam bodo opravili CR ponovno. Če bi se porod začel spontano, pa ni nujno, da bo CR. Porod je namreč naravna posledica nosečnosti in nihče ni primoran posegati v neko naravno, normalno dogajanje brez medicinske indikacije. Seveda bo ponovno CR tudi, če bi se kaj kakorkoli zapletlo med porodom.
Pozdravljeni,
septembra 2023 sem imela urg cr zaradi fetalnega distresa. Konec leta 2024 bi si želela ponovno zanositi. V Postojni sem vprašala in so mi povedali, da če ne preteče 24+ mesecev, da ne bojo poskusili VBAC (konkretno niso želeli argumentirati) . Zato me zanima, ali v ljubljanski porodnišnici tudi tako “komplicirajo”, če med porodoma ni več kot dve leti (oz drugače povedano, ali je v Lj problem, če je med porodoma npr. 22/23 mesecev)? Ali lahko vseeno poskusim VBAC, kljub temu da ne pustijo (pacientove pravice?)?
Lepa hvala
Spoštovani,
Posojna je gledeVBAC nekoliko specifična, saj je imela pred 15 leti en primer, ki se ni dobro končal in je bil tudi odmeven primer na sodišču, zato so pri tovrstnih odločitvah okrog VBAC zelo, zelo previdni in črkobralsko upoštevajo priporočila. Sicer pa je priporočilo od vsaj 2 letnem razmaku pač okvirno in seveda biološko gledano ne more biti tako kronoločko točno. Maternica se namreč zacelo v največ 6 mesecih, brazgotine pa utrdijo v največ dodatnih 6 do 12 mesecih. Sicer pa, če bi vam po naključju res uspelo zanositi ravno decembra 2024, boste imeli PDP okrog septembra in bo mimo 24 mesecev ood prejšnjega poroda.
Spoštovani, hvala za razjasnitev glede Postojne. Ubistvu sta mi tako Postojna kot Lj časovno skoraj enaki. Na drugem otročku sva mislila delati nekje z oktobrom dalje (kar bi potem naneslo 22+ mesecev, če nama seveda uspe). Torej, bi bil ta časovni okvir dovolj dober za ljubljansko porodnišnico? Dodajam, da sem bila mesec dni nazaj na pregledu stene, ki je po mnenju ginekologa bp.
Še enkrat se zahvaljujem za odgovore in vaš čas
v Ljubljani nismo tako zelo dosledni, seveda pa je marsikaj poleg časovnega razmik še lahko odvisno lahko tudi od posebnih okoliščin.
Pozdravljeni,
Prvič sem rodila 2 leti nazaj, v 37. tednu mi je odtekla voda in zaradi medenične vstave je bil narejen urgentni CR, popadkov nisem nikoli imela.
Sedaj sem zopet v 37. tednu, ker po besedah ginekologinje obseg trebuha zaostaja že za skoraj en mesec, imam naslednji teden v 38. tednu napovedano sprožanje poroda. Na zadnjem pregledu je bila moja ginekologinja na dopustu in je nadomestna naredila “masažo vratu” (verjetno stripping?), vendar ni nič bolelo, ni bilo krvavitve in tudi dogaja se popolna nič ne.
Bila je prepričana, da bo naravni porod uspel, ker je vrat kratki (okoli 1cm) in zmehčan. V papirjih, ki sem jih dobila piše da je VBAC uspešen samo v 52% primerih. Zanima me, koliko ur po sproženju poroda se čaka, da se začne kaj dogajati preden se odločijo za ponovni CR?
Spoštovani,
če je vaš MV dovolj zrel, da se bo dalo predreti jajčne ovoje za pospešitev poroda in se ta začne znotraj nekaj ur, potem bo vaginalni porod možen, če se porod ne začne ali zastane, pa se bo pač ponovil CR. Točne pogoje vam težko navedem, ker je to povsem klinična odločitev, ki vključuje mnogo dejavnikov. Preveč, da bi tule filozofirala.
pozdtavljeni,
V 37/1 sem imela danes pregled pri ginekologu, na pregledu je bilo vse vredu, edino povisan tlak,to se je sedaj zgodilo drugic, ki ga sicer merim doma, oddala sem tudi urin, nakar sem njihov klic, da so danes nasli tudi povisane proteine, zjutraj moram oddati kri za neke oznacevalce preklampsije in si sedaj 3xdnevno meriti tlak, zdajle sem si ga namerila 137/81. Ali je mozen pojav preeklampsije tako pozno v nosecnosti? Kaksni so obicajno ukrepi s strani porodnisnice v tem primeru? Kdaj se odlocajo za sprozitev poroda?
Hvala vam za objasnitev, saj mi ni popolnoma nic jasno.
Lep dan
Spoštovani,
preeklampsija se lahko pojavi kadarkoli v drugi polovici nosečnosti in če gre pri vas za to stanje, gre za kasno obliko. Podrobna diagnostična obdelava v tem času služi bolj akademskim principom, sicer pa za kličnično ustrezno obravnavo ni potrebno. Dovolj bi bilo preveriti še biokemične parametre (sečnina, kreatinin, urat, morda serumsko železo in spremljati količino beljakovin v seču ob seveda skrbnem merjenju krvnega tlaka. Če se parametri slabšajo (retenti in železo v serumu ter beljakovine v seču zvišujejo), se preprosto sproži porod in reši problem. Smiselno je preveriti še raven trombocitov in jetrnih testov (GOT, GPT, LDH), da se ve, če gre slučajno za smer HELLP ali običajno preeklampsijo in to je to.