Naravni porod po 2 CR
Pozdravljeni.
Zanima me kaksne so pri nas prakse za vaginalni porod po dveh predhodonih carskih rezih? Oba carska reza sta bila dolocena zaradi medenične vstave. Ali je sploh možno poskusiti tretjič naravno, če bi seveda bile vse okoliščine ugodne ali se tretjič avtomatično dela ponovno carski rez?
Hvala vam za odgovor .
Lp
Spoštovani,
po dveh zaporednih CR vaginalni porod odsvetujemo, ker je tveganje za raztrganje maternice med popadki previsoko. Poskus vaginalnega poroda priporočamo le po enem CR.
Jaz ne poznam nikogar, ki bi to zavestno tvegal, kajti če se kaj zgodi, to ne bo le tragedija za vas ali vašega otroka temveč tudi strokovni fiasko za tistega, ki bi to tvegal. Morate razumeti, da smo tudi strokovnjaki pod nekakšnim strokovnim radarjem svojih kolegov in ko v situaciji, ki je jasno opredeljena v stroki delaš izven tega okvira, tvegaš povsem na svojo lastno pest. To je podobno kot če greš npr. smučat izven jasno označenega varovanega območja smučišča in še v času, ko je visoka nevarnost snežnih plazov.
hm?… točno takšnega primera še nisem srečal in bi težko na pamet ocenjeval, če je po vašem 2. CR možen vaginalni porod ali je to preveč tvegano. Veliko je verjetno odvisno od pogojev, ki se pokažejo sproti, kot npr. če se porod začne sam, če se začne predčasno ipd. bi bil porod vaginalno eventualno možen, v primeru podaljšane nosečnosti preko termina, nezrelega MU, velikega ploda itd. pa bolj verjetno ne. Sicer pa bo pač še 3. CR. Nosečnost je vsekakor možna.
po dveh predhodnih CR naravni porod odsvetujemo, ker je nevarnost raztrganja maternice preveliko. Se je pa “po nesreči” že zgodilo, ampak praviloma precej pred porodnim terminom. Pred 3. zanositvijo se lahko z UZ preveri, kakšna je stena maternice v predelu reza in če tam slučajno obstaja večja “isthmokela”, se jo da z operacijo tudi izrezati in rano ponovno zašiti. Ampak to se redko dela.
Spoštovani,
danes sem opravila samoplačniški ultrazvok, isthmokele v predelu reza maternice ni. Z partnerjem se bova odločila še za eno nosečnost. Kakšno je tveganje za naravni porod (%) , v mojem primeru? Ali je možno, da bi bila ob trminu bolj odprta (cc 7cm), kot ob zadnjem porodu ( 2 cm), ko mi je odtekla voda in so opravili cr ( zaradi medenicne vstave), čeprav so bili izpolnjeni vsi pogoji za naravni porod( mere ploda), …
Hvala za odgovor
Spoštovani,
tudi če ni istmokele dvomim, da bi kdo od zdravnikov bil pripravljen prevzeti tveganje za poskus poroda po 2 CR. Tak poskus je strokovno nesporen po 1 CR seveda pod pogojem, da je vse ostalo idealno (lega in položaj ploda, velikost, ter da porod sam od sebe brez veliko dodatnih sredstev za popadke poteka normalno. Medenična vstava ni normalna lega ploda in normalni porod pri medenični vstavi ploda vodimo lahko vaginalno, ampak ne po predhodnem CR.