napenjanje!!!
Če imaš bolj “leno” prebavo, jo poskusi urediti (donat, suhe slive). Jej jogurte. Ne jej hrušk, ali pa jih vsaj olupi. Kadar ješ fižol ali kostanj, popij na vrh kozarec mleka. Sliši se butasto, ampak preizkušeno pomaga. Nekaj pomagata tudi kumina in janež. Predvsem pa, kot je rekla Daisy, poskusi ugotovit, kaj te napenja. Daleč najboljše je, če se “problematične” hrane izogibaš.
Draga Jana,
popolnoma vas razumem, ker se je meni zgodilo popolnoma isto! Ampak, JA, to pomeni to, če vas pač napenjanje preveč moti.
Pred dnevi sem si spekla krasen kruh iz pire in polnozrnate ržene moke.. noter sem dala še cela pirina zrna in tudi kumino, ki naj bi preprečevala napenjanje.
Mislila sem, da mi bo razneslo … saj veste kaj… in to je prav nerodno!!
In enako se mi dogaja pro polnozrnatih mueslijih….
Na bel kruh vsekakor ni treba iti!
Poizkusite vsaj z rženo in čisto črno moko ali za začetek polnozrnati (graham) kruh, ki nima v sebi celih zrn ali so ta vsaj zelo drobno mleta. To je že dosti bolje! Poizkušajte razne variante, sama sem prav tako v tej fazi, če kaj odkrijem, vam napišem (mleto/nemleto zrnje, razne kombinacije črnih/polnozrnatih mok….) Trenutno se mi zdi, da je najhuje pri CELIH ZRNIH in semenih- če so drobno mleta je res dosti bolje..
Nisem še poizkusila, kako bi bilo, če bi pro ali po zajtrku spila skodelico be-be čaja ali kaj podobnega….
Vas lahko vprašam, če ste morda krvna skupina 0 ? Pod roke mi je prišla knjiga o dieti po krvnih skupinah in kakor sem mislila, da je to spet ena traparija, sem ugotovila, da zame kar precej drži.
Med drugim piše tudi to, da ljudje s skupino 0 težko prebavljajo kruh- kakršenkoli, da jih napenja, še posebno polnozrnati, ki naj bi ga sploh ne jedli, da potem otekajo, zadržujejo vodo…. Meni se točno to tudi dogaja!!
Poizkusila sem tudi brezglutenski kruh, kot svetujejo, pa je totalno zanič- kot bi jedel slamo, pa še redi (koruzma, riževa moka itd…). Sem pa raje brez (kar pa bi mi bilo zelo težko..)
nisem 100% ampak mislim, da imam res krvno skupino 0. včasih sem jedla samo topel bel kruh, pa pohane stvari, pa junk food in je bilo vse ok, samo redila sem se :). zdaj sem že par let vegica in se lepo prehranjujem, samo pumpernikli (ki jih naravnost obužujem), pa žemljice iz pirine moke, pa polnozrnat muesli, sadje, zelenjava, ampak od takrat naprej me pa dajejo vetrovi. non stop.
opazila sem, da ne smem jesti sadja po obroku (kar je sicer stara stvar, ampak jaz je nisem nikoli zasledila), da ne smem mešati mlečnih obrokov s sadjem (sadje+jogurt). zdaj bom pa prav pozorna še na tele stvari.
torej, čimbolj mleto. bom probala. če se še kaj spomniš mi napiši – mi boš res veliko pomagala! lep pozdrav!
Pozdravljena.
Sama jem komprese izvlečkov, ki so kombinacija zelisc in balastnih snovi, ki blagodejno vplivajo na prebavo in vse tezave, ki pri tem nastajajo, ker spravi v ravnotezje ves metabolizem s tem da učinkovito eliminirajo škodljive snovi iz hrane ki jo jemo. Čistejši prebavni sistem bolje funkcionira in pomaga tudi pri boljši apsorbciji važnih hranljivih snovi iz hrane.
Jaz jih konzumiram ze 6 mesecev (in se veliko ljudi ki jih osebno poznam) tako da 100% garantiram, da deluje in da ni boljse zadeve.
LP
Andreja