ozdravljeni!
Imam en problem, a ne vem, kako si naj pomagam. Mogoče ima še katera ženska podobne težave, kot jaz in prosim, če mi lahko da kdo kakšen nasvet, kako naj se spopadam s tem, da bo učinkovito.
Torej, moj problem je tak:
Vsak mesec, 3-4 dni pred menstruacijo, imam grozne napade lakote. Kar jedla in jedla bi. Saj se najem, sem že sita, a še kar iščem, kaj bi še spravila v usta. Takrat pojem precej več, kot sicer, tako da se moram dobesedno prisiliti, da se “odtrgam” stran od hrane, saj sem takšne sorte človek, ki se zelo hitro zredi, torej imam težave s težo… To me dela zelo živčno, zelo se sekiram.
Ali ima še katera takšne probleme? Zakaj se to dogaja? Kako naj premagam te napade lakote?
Za nasvete se že vnaprej lepo zahvaljujem,
lp
No, tale recept bi pa po mojem vsi radi imeli 🙂 In če imaš probleme samo par dni pred menstruacijo, je to še dobro. Eni imamo in bomo imeli borbe vse življenje.
Jah nič, tisto, kar poješ, pojej zavestno. Ne jemlji hrane stoje in mimogrede, ampak si pripravi obrok, sedi za mizo in ga pojej. Po možnosti pripraviš tisto, kar se ti dejansko lušta, samo količinsko se poskusi omejit. Pa če je možno, da tudi pri tem “nažiranju” posegaš po čim bolj zdravih zadevah.
Recimo sladoled: če si ga daš v skodelico, ga skoraj sigurno poješ manj kot direktno iz banjice, vsaj jaz imam take izkušnje. Enako je s piškoti. Daš si tri, štiri na krožniček, zraven kava ali čaj in pika! Ne da hodiš vsake pet minut mimo omare in vzameš po enega ali dva, kao, saj to bo potem to. Zelo pogosto ni in je brez veze, da se slepimo.
Ne vem, če ti to kaj pomaga … če bi poznala čarobni obrazec, bi ga z veseljem delila.
Isti problem. Nekje sem prebrala, da bom imela manj apetita tik pred menstruacijo, če v času ovulacije (nekje 14 dni po prvem dnevu menstruacije) jem veliko mlečnih izdelkov. Sem poskusila in morama rečt, da se je stanje izboljšalo – ne vem, če je res kaj na tem, ali gre samo za placebo efekt, ampak mi je čisto vseeno, glavno, da deluje 😀 Mogoče bo pomagalo tudi vam.
Sicer pa v dneh pred menstruacijo poskušam apetit premagati tako, da jem veliko hrane, bogate s proteini (čeprav bi v resnici raje OH) in veliko več mesa, kot ga jem sicer. To me tako nasiti, da imam potem manj apetita in če pazim, da zaužito ni zelo mastno pridem z veliko manj kalorij skozi, kot bi sicer. Pomagal mi je tudi zeleni čaj, ki mi je povsem uničil apetit, ampak ga zdaj že nekaj let nisem pila, ker sem bila vedno ali noseča ali dojila 🙂
Upam, da vam bodo moje izkušnje kar v pomoč, ker je ta težava kar hudič. Ne vem, če si tisti, ki jim hormoni ne nihajo toliko, lahko predstavljajo, kako velik hudič 🙂