napad panike
Pred parimi dnevi se mi je zgodilo, da me je oz ljubega miru napadla panika. Nisem mogla dihati, srce mi je razbijalo, oblivala me je vročina in imela sem občutek, da bom omedlela. Vse skupaj je trajalo dobrih 5 minut in po tem sem bila čisto brez moči. Povedati moram, da sem stara 21 let in me zanima, če se da kako preprečiti take napade, kajti strah me je da se mi bodo ponavljali v nedogled.(do sedaj se mi je to zgodilo parkrat v roku enega leta)
Spoštovana Miška,
za začetek poskusite z vajami avtogenega treninga, zmanjšajte sli opustite pitje kave in si smiselno uredite prosti čas( če ga nimate si ga morate vzeti!).Če bi se panični napadi nadaljevali bo,potrebna strokobna pomoč v obliki psihoterapije z ali brez zdravil.Oboje boste dobili pri psihiatru.
Pozdravljeno dekle
Tudi sam sem imel podobne težave, mogoče v malo hujši obliki, katere sem reševal na vse možne načine, tudi z pomočjo psihiatra. S časom, jaz sem potreboval prib. dve leti, sem se naučil obvladati situacijo. Še vedno imam napade, lažje in hujše, katere pa prebrodim z avtogenim treningom in mislijo na to, da bo minilo. Priznam da tudi jaz včasih popustim in izgubim voljo do vsega in loti se me pesimizem in strah pred prihodnostjo, ampak se situacija le uredi.
Srčno ti predlagam, da se razbremeniš vseh stresnih situacij in pritiskov takšnih ali drugačnih, posveti se samemu sebi in ljubezni do bljižnih in narave, skratka naredi nekaj ZASE in odvrži stara bremena, če jih imaš.
Tvoj primer se mogoče ne more primerjati z mojim in mogoče bojo napadi izginili, zato se ne obremenuj s tem.
Predlagam pa ti tudi to, da če je le mogoče svojega mladega življenja ne uničiš z tabletami, katere te zasvojijo kot bi mignil. Jaz sem jih jemal prib. dve leti in po samovoljni prekinitvi sem videl kako je to če si zasvojen.
želim ti lepo življenje in držim pesti zate
Spoštovani g. dr.,
Zanimiva je vaša opomba o pitju kave (ali velja to tudi za pravi čaj?). Tudi mene dajejo strahovi pred množico, odprtimi in zaprtimi prostori, poznani so mi napadi panike. Uživam Cipramil in sem velik ljubitelj kave. Ali je tu kakšna povezava med kavo in strahovi, napadi panike? Priznam, kljub ljubezni do črne tekočine, da se dostikrat po pitju ne počutim najbolje (rahla slabost).
Prosim vas, razložite vpliv kave v tem smislu.
Hvala za vaš odgovor,
Mija
Spoštovana Mija,
že nekaj skodelic kave pospeši srčno akcijo, pretiravanje pa občutek stiskanja okrog srca. splošno slabost in preplah, torej senzacije, ki jih doživljamo ob paniki.Človeku s paničnim reagiranjem bo torej pretirano pitje kave dodatno pospešilo siceršnjo tesnobo.Če si sami pripravljate kavo, ne bo okus prav nič trpel, če boste pravi kavi dodali kavni nadomestek, obred ob “črni župci” pa bo ostal in vam nudil tisto psihično komponento zadovoljstva, ki jo daje vsak namerni obred.