Najdi forum

Napačna izgovorjava sičnikov

Pozdravljeni!

Stara sem 18 let. Moja težava je napačno izgovarjanje sičnikov (in šumnikov verjetno), problem je, da se sploh ne slišim – včasih se mi samo zazdi, da je napačno. Vem, da ne izgovarjam pravilno, ker so me celo osnovno šolo in gimnazijo sošolci ”opozarjali” tako, da so se iz mene norčevali in me oponašali … K logopedu nikoli nisem hodila, z izjemo enega pregleda, ko sem bila še majhna, vendar ni nihče tega smatral kot težavo … Razmišljala sem, da bi se naročila k logopedu, pa so me zaustavile dolge čakalne dobe oz. predpostavka, da mi osebna zdravnica ne bo želela napisati napotnice, ker se ji to ne bo zdelo problematično. Zato sem sama malo raziskovala po internetu in sodeč po spletnih straneh in videih, ki sem jih prebrala in pogledala, sem ugotovila, da imam t. i. lateral lisp, ne frontalnega.

Ko izgovarjam ‘s’ gre zrak skozi stransko stran ustne votline (ličniki, kočniki), ne spredaj skozi sekalce. Vendar samo skozi levo stran. Ne vem oz. ne slišim ali je to normalen, pravilen ‘s’.
Da vam lažje ponazorim, prilagam sliko.
[img]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/cd/63/80/cd6380a6a7baaa8cf801a5f43f407ac7.jpg[/img]
Torej, zraka ne izdihnem ne skozi sprednji del in ne skozi oba stranska, vendar fonem ‘s’ tvorim na levi strani (tj. samo leva puščica na 2. sliki). Ali je to pravilno ali ne?

V upanju, da mi lahko kako pomagate, vas lepo pozdravljam.

18letnica,

če prav razumem imate tako imenovano unilateralno izreko. Žal je težko natačno pokazati tako preko foruma, kako bi bilo potrebno S izgovoriti glede na naš način izreke. Vseeno mislim, da vztrajajte pri zdravnici, da vam izda delovni nalog za logopeda.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Najlepša hvala za odgovor. Morda veste, ali obstaja seznam logopedov, ki sprejemajo tudi polnoletne paciente? Koga priporočate oz. na kateri ZD se lahko obrnem, namreč v našem to ni mogoče.

Lep pozdrav!

Logopedi, ki delajo z odraslimi, se ukbarjajo bolj z afazijami.
Če vas v domačem ZD ne sprejmejo, poskusite z ZD v sosednjem kraju. Tudi na strani društva logopedov imate seznam logopedov po regijah.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close