Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika napačna dioptrija

napačna dioptrija

Pozdravljeni!
V optiki so mi naredili očala z napačnim cilindrom in aksisom (-0,25 in 174 stopinj namesto -0,50 in 180 stopinj) na desnem očesu. Ta očala z napačno dioptrijo sem nosila 3 tedne, sedaj pa nosim 2 tedna očala s pravo dioptrijo, ki mi jo je nameril okulist. V optiki so mi zagotovili, da se mi bo oko privadilo na pravo dioptrijo, vendar do sedaj ni nič opaziti kakšnega izboljšanja. Vsak dan me celo bolj moti, da pod določenim kotom (ko gledam vstran in navzdol) vidim slabše oz. megleno. Zanima me, če je sploh mogoče, da se mi oko prilagodi na pravo dioptrijo, ali je bolj verjetno, da bom morala ponovno k okulistu in posledično po nova očala? Koliko časa naj še počakam?

Sicer so to v optiki majhne vrednosti, ki jih oko komaj opazi. Naprimer 5° je lahko tudi toleranca (odstopanje).

Torej jaz bi še počakal. Najbolj me moti, da s pravilno dioptrijo vidite slabše oz. bolj megleno. Morali bi videti od vsega začetka bolj ostro, kajti na to se oko ne navaja.

Lp.

Hvala za odgovor. Ko sem prvič dobila ta očala z napačno dioptrijo, sem na desni strani ob pogledu navzdol videla neravna tla (kot bi bila upognjena). To me je na začetku med hojo močno motilo, ker sem imela občutek, da bom padla. Močno me je bolela tudi glava. Čez nekaj dni so neravna tla izginila oz. jih nisem več opažala, ravno tako glavoboli. Sedaj z novimi očali in pravo dioptrijo pa ob pogledu navzdol vidim rahlo zamegljeno. Če je kot pravite teh 5° odstopanja tolerantno, potem je bilo s to desno lečo zgleda narobe še kaj drugega, ne samo axis in cilinder. S to dioptrijo, ki jo imam sedaj, vidim ostro le, če gledam naravnost. Ko pogledam v desno in rahlo navzdol, vidim zamegljeno (kot bi imela malo solzno desno oko).

Lp.

Pozdravljeni!

Po mojem amaterskem mnenju pa ni kriva dioptrija, ampak ste se morali navaditi nositi očala. Namesto pogleda navzdol, morate malo prestaviti glavo navzdol, da gledate skozi očala in ne malo skozi očala in malo izpod očal -> temu sledi vrtenje,.., saj pri meni je tako bilo.

Lep pozdrav

New Report

Close