nalaganje kalcija na sklapih
Pozdravljeni!
Ne vem, če sem se oglasila na pravem forumu. Mogoče pa mi bo kdo vseeno znal pomagati ali pa me, prosim, napotite na drugi primeren forum. Imam namreč bolj malo izkušenj z zdravljenjem in zdrvstvenimi vprašanji. Za enkrat jih še nisem dosti potrebovala, sicer pa nikoli ne veš, kaj še pride.
Moja želje je pomagati moji prijateljici ali pa ji vsaj poskušati svetovati in zato rabim vašo pomoč. Moja prijateljica ima, meni do sedaj popolnoma nepoznano zadevo, in sicer ji je zdravnik povedal, da se ji kalcij nalaga na sklepe, namesto, da bi se ojačale kosti. Sedaj so ji na terapiji razbijali ta kalcij na ramenskih sklepih, ker so jo rame začele boleti.
Zanima pa me zakaj in od česa to pride. Ali je kriva prehrana, presnova ali je to kakšen drugi razlog. Naj povem, da je stara 51 let, in je zelo drobne postave, tehta približno 50-52 kg in je visoka 155 cm. Zelo bom vesela, če mi bo kdo znal svetovati kako naj se v bodoče prehranjuje ali kako naj se poskuša izogniti tej nadlogi če je mogoče.
Lep pozdrav vsem, N
Pri nalaganju kalcija v ramenskih sklepih kot ga opisujete gre praviloma za kopičenje kalcija v kitah rotatorne manšete – to so kite, ki se v ramenskem sklepu naraščajo na glavico nadlaktnice in skrbijo za ustrezno premikanje roke v ramenskem sklepu. So posledica degenerativnih sprememb in se značilno pojavijo v starosti okoli 40-50 let. Ni znano, da bi bilo to kaj povezano s prehrano ali kakimi drugimi dejavniki okolja. Praviloma se tovrstne kalcinacije po določenem času same od sebe resorbirajo, pogosto pri tem pomaga fizikalna terapija in tudi blokade, nekateri to zdravijo tudi z ultrazvočnim razbijanjem kalcinacij, mnenja o učinkovitosti slednjega zdravljenja pa so precej deljena. V redkih primerih pride ob vztrajanju težav v poštev operativna terapija.