najino dojenje želi tvoje mnenje
Zdravo Karmen!
Do sedaj sem te samo prebirala – tvoje zlate nasvete in spodbudne besede, sedaj pa bi te prosila za pomoč/nasvet/kako besedo.
Pred 10 dnevi sem s carskim rezom (ker nisem imela svojih popadkov, voda pa mi je odtekla) deklico Evo, težko 3700g, 51 cm dolgo. 6 dan, ko sva šli domov je že spet imela nazaj svojo porodno težo.
Dojenje nama je steklo. Drugi dan mi je desna bradavica zakrvavela, vendar sem si jo namazala z Bepantenom in se je pozdravilo. Eva ima močan sesalni refleks in najino dojenje poteka približno takole:
Zjutraj ob 7 prvo previjanje in dojenje. Potem jo zbujam ob 10, 13. Ampak danes se je zalomilo. Zbudila sem jo ob 13, previla, dojili sva se eno uro. Vmes je budna, se pogovarjava in zelo veliko gleda naokoli. Potem podirava kupček ali pa jo začne zvijati. Tako, da je šla spat šele ob 14 uri. Seveda nimam srca, da bi jo potem zbudila spet ob 15 previla in dojila. Tako jo bom pustila spati, dokler se sama ne zbudi. Slišim jo, ko se na vsake pol ure na pol prebudi, v spanju krili z rokami in postane vsa zaripla v obraz, zvija jo.
Ponoči jo dojim, ko se sama zbudi.
Ko jo dojim, je pristavljena na eni dojki tudi do 20 min, potem gre na drugo, vmes pa podreva kupček ali pa se ji prične kolcati. potem jo dojim še na drugi..dokler pač želi.
Rada bi tvoje mnenje glede:
– ali pretiravam s tem, da jo pustim 20 min na eni dojki in na drugi toliko časa kot želi? Bi jo morala prestaviti že po 10 min, kot piše v knjigah?
– ali je prav, da jo pustim, da se sama zbudi, če se zgodi tako kot se mi je danes..da se skoraj 2 uri uspava?
– če si namažeš s Bepantenom, ali si moraš bradavice očistiti pred naslednjim dojenjem?
hvala hvala hvala
Draga Lunica!
Dobrodošla v svetu mladih mamic. Predvidevam, da je Eva vaš prvi otrok?
Najprej:
Ranjene bradavice so znak za to, da morate biti pozorni na pravilno pristavljanje. Kljub tem,u, da je sedaj stanje bradavic že v redu, bodite zelo pozorni pri pristavljanju in položaju pri prsih. Trebuh na trebuh je prvi zakon, otrokova glavica naj bo zarita naravnost v dojko (ne sme biti nič obrnjuena proti njeni rami). Evina usteca naj zaobjamejo kar največ areole, bradavica naj bo globoko v njenih ustecih.
Nato:
ne glejte na uro, ravnajte se po dojenčici in njenih potrebah! Če lepo napreduje, reaste in pridobiva na teži ter pridno polno pleničke, jo pustite spati ins eprilagodite njenim potrebam. Torej še enkrat: ne glejte na uro, ker ni pomembna. Dojenje ni samo kat hranjenja, pa še odrasli ljudje ponavadi jemo takrat, ko smo lačni, pijemo ko smo žejni in se cartamo takrat ko to potrebujemo, ne pa ob točno določenih urah, kajne?
Krili z rokami in jo zvija?
Poskusite z naslednjim:
– iz prehrane izločite le mleko in mlečne izdeke (če gre za morebitno preobčutljivost pri otročku), dovolj je za 14 dni, da so vidni rezultati, če je vzrok v tem
– otročka hranite v kar najbolj pravilnem položaju, vmes podirajta kupčke
– pazite, da plenička ne bo pretesna
– zavijte dojenčico v manjšo odejico, v bubo (rokice so navzdol in pod odejo)
– nosite jo na rokah (za to so močne očkove roke še najbolj pripravne) tako, da je položen delno na na levi bok in delno na trebušček
– očka naj nosi otroka v (podprtem) pokončnem položaju, tako da z glavico leži na vdolbini med očkovim vratom in rameni. Pri tem naj mu očka nežno brunda, ta globoki, brundajoči, vibrirajoči zvok otroci obožujejo in jih pomirja
– glasno šuškajte (glasovi “šššššš” so podobni glasu krvi, ki ga sliši otrok v maternici)
– otroka imejte v bližini aparatov, ki proizvajajo močan hrup: feni, sesalci, pomivalni, sušilni, pralni stroji, nekateri se pomirijo ob zvoku tekoče vode.
– zibajte jo z drobnimi, hitrimi nihaji (previdno in na pravi način)
– ponudite ji sesanje (jokajočim dojenčkom največja uteha)
– topla kopel
– masaža trebuščka in telovadba z nogicami
– hopsanje na veliki žogi
Tudi tukaj je bilo kar nekaj govora o kolikah, lahko pride še kakšen nasvet prav:
Čas dojenja pri eni dojki?
Spet ni bistveno, ali je to 10, ali 20 minut. Nekateri dojenčki se dojijo krajši čas, nekateri daljši čas. Nekateri tudi eno uro. pomembno ej spet, da se prilagodimo otročku in da dojite na prvi strani tako dolgo, dokler otrok aktivno sesa (najmanj 20 minut), tako da smo prepričani, da je zagotovo dobila tudi zadnje mleko. Ko se sesanje na prvi strani upočasni, otroček postaja zaspan, podrete kupček (če) in zamenjajte na drugo stran.
Bi jo morala prestaviti že po 10 min, kot piše v knjigah?
Ha, zamenjajte knjige in to hitro! Edina, slovenska, ki vam jo priporočam
je Dojenje in materinstvo iz srca, avtorice Ksenije Šoster Olmer. Vse ostale so za stari papir!
Ali je prav, da jo pustim, da se sama zbudi, če se zgodi tako kot se mi je danes..da se skoraj 2 uri uspava?
Da, kakšen smisel sploh ima dveurno uspavanje? Da uspavate nato do ure, ko bi se otrok MORAL zbuditi? Pustite hčerki, da ona določa ritem in dolžino spanja, saj je to popolnoma naravno. Če lepo napreduje, je vse OK. Če bi slučajno premalo pridobivala na teži (manj kot 115g na teden) bo potrebno prebujanje, prej pa ne.
Če si namažeš s Bepantenom, ali si moraš bradavice očistiti pred naslednjim dojenjem?
Ne, ni potrebno. Bolj kot B. vam priporočam, da bradavice mažete s čistim lanolinom (Lansinoh, Multimam). Toda ali B. še vedno potrebujete? Potem vam priporočam, da preberete:
Sitisnite se k novorojenčici in jo pocartajte, kolikor vam da srce. Taaaaaaaaako hitro zrastejo!