Najdi forum

nahod

Pozdravljeni,

fantek star leto in pol, od februarja v vrtcu ima nahod praktično od februarja. Vmes se je umirilo 3x po max en teden in potem se spet začne. Med februarjem in aprilom je bil zelo veliko doma, ker je imel še druge simptome viroz. Od sredine aprile pa bolj kot ne samo teče iz noska. Gre od vodenega izcedka do gostega belo rumenkastega. Nikoli zelen. Edino zjutraj, tisto, kar se nabere čez noč v sinusih je zeleno.

Spiramo 3x na dan, količinsko cca 20 ml v vsako nosnico, vsakič, po spiranju spiha nos in spravi veliko količino ven, na koncu posesamo.

Zdi se mi neverjetno, da dva tedna teče iz noska, je 3,4,5 dni ok, potem pa spet začne. Občasno pokašlja, občasno slišim hropenje, tisto, ki nastane v grlu, sinusih zaradi nabrane sluzi, na začetku, ko začne z nahodom dan, dva kiha, sicer pa je to to. Menite, da je kaj zaskrbljujočega, da je tako dovzeten za te nosne okužbe?

Kaj bi lahko dodajali, za podporo imunskemu sistemu in sluznici? Dodajamo Bacto bliss probiotike, za uravnavanje flore ustne votline.

Prosim za nasvet, sem že čisto obupana, saj sem pričakovala, da bo vsaj čez poletje ok.

Pozdravljeni,

povsem običajno je, da ima otrok 10 virusnih okužbi dihal na leto.Najhuje je do 3.leta in po vstopu v vrtec. Imunski sistem se pri majhnem otroku šele spoznava z virusi in izdeluje spominske celice.

Dobro je, da se čim več giba na svežem zraku, tako se imunski sistem krepi. Tudi prosibiotiki so koristni. Poskrbite za vnos multivitaminov in mineralov.

Odsvetujem takšno izpiranje s fiziološko, kot ga omenjate, saj je 20 ml naenkrat za majhnega otroka veliko preveč. Na ta način lahko potisnete bakterije iz žrela skozi Evstahijevo tubo v srednji ušesi, sledi lahko bakterijsko vnetje srednjega ušesa. Bakterije namreč živijo v biofilmu sluzi na sluznici nosu in še posebej nosnega žrela.

Pravilno je vlaženje nosu s fiziološko raztopino po kapljicah ali z razpršilom.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close