Najdi forum

Nahod

Pozdrvaljeni,

sinu staremu leto in pol že pol leta, odkar je v vrtcu, teče in nosu, vmes je bilo 3x po en teden ok, ostalo pa teče. Izcedek je vedno prozoren do bledo rumen.

Viroze vmes pridejo in grejo, izcedek pa vztraja.

Kaj bi lahko naredila za boljše zdravje nosne sluznice. Ima majhen in širok nosni koren.

Normalno, da mu pri virozah teče iz noska, ampak pol leta skoraj neprekinjeno? to pa me že skrbi.

prosim za odgovor

Pozdravljeni,

povsem običajno je, da ima otrok 10 virusnih okužbi dihal na leto.Najhuje je do 3.leta in po vstopu v vrtec. Imunski sistem se pri majhnem otroku šele spoznava z virusi in izdeluje spominske celice.

Nosni koren je najširši pri dojenčku, nato se postopno oži in daljša, ker rastejo nosni kosti in hrustanci.

Dobro je, da se čim več giba na svežem zraku, tako se imunski sistem krepi. Tudi prosibiotiki so koristni. Poskrbite za vnos multivitaminov in mineralov.

Odsvetujem takšno izpiranje s fiziološko, kot ga omenjate, saj je 20 ml naenkrat za majhnega otroka veliko preveč. Na ta način lahko potisnete bakterije iz žrela skozi Evstahijevo tubo v srednji ušesi, sledi lahko bakterijsko vnetje srednjega ušesa. Bakterije namreč živijo v biofilmu sluzi na sluznici nosu in še posebej nosnega žrela.

Pravilno je vlaženje nosu s fiziološko raztopino po kapljicah ali z razpršilom.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close