Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija naglušnost in odstranitev žrelnice

naglušnost in odstranitev žrelnice

Pozdravljeni,

Sin, 7 let, večkrat toži za bolečinami v levem ušesu, ki čez noč ponavadi že izginejo, nanj malo slabše sliši. Dogovorili smo se že za odstranitev žrelnice.

Poiskala sem še drugo mnenje, ki pa je absolutno proti odstranitvi, predvsem iz dveh razlogov:
– ker se po 7 letu žrelnica sama začne krčit
– ker je tovrstna naglušnost na tem ušesu (do 1.5 kHz normalno, od tu navgor redukcija do največ 30 dB pri 8 kHz) neodvisna od motnje žrelnice, izhaja iz notranjega in ne iz srednjega ušesa.

Iz obeh preiskav imam sedaj tudi rezultate timpanograma pri tem ušesu enkrat A in drugič B!?

Prosila bi vas še za vaše mnenje okoli napisanega, saj sem zdaj res v hudi dilemi. Z dihanjem nima hudih težav, smrči ko je nahoden.

Kaj pa se glede zdravljenja te naglušnosti se lahko kaj naredi? Ali odstranitev žrelnice tu res ne bi nič pomagala?

Lep pozdrav in hvala

Za odločitev o operaciji žrelnice je pomemben predvsem timpanogram, če je tip B je operacija smiselna. Adg, ki kaže okvaro notranjega uđesa je potrebno vzeti z malo rezerve, pri 7 letniku ta izvid ni povsem zanesljiv.
Žrelnica izgine šele po 10 letu in če ima vaš otrok pogoste težave z vnetji ušes in slabšim sluhom (pogosto timpanogram B) bi bila opracija, ki je minimalna, koristna.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close