nadomestna gradnja
Pozdravljeni, morda nisem na pravem forumu, a vseeno upam, da mi boste znali pomagati. S partnerjem se odločava o prenovi stare hiše / nadomestni gradnji. Zanima me, koliko dejansko to stane (papirologija, kaj vse je treba urediti in v kolikšnem času lahko z gradnjo dejansko začneš. Zanima me tudi primerjava med montažnimi hišami in klasično gradnjo, predvsem me zanima cenovno, so kakšne večje razlike ali je oboje nekje v istem cenovnem razredu.
Hvala.
piki3ca,
napiši kaj je po tvoje razumljeno “....prenovi stare hiše / nadomestni gradnji!….” predvsem “prenovi”.
Termin “Nadomestne gradnje ” ni več; je samo novogradnja, adaptacija, sanacija in rekonstrukcija.
Glede papirjev: v kolikor boste posegali v nosilno konstrukcijo ali spreminjali izgled hiše potrebujete “pravo Gradbeno dovoljenje”. Cena med 2500-3500€. Potrebuješ še PZI-je.
Pred samim posegom preveri, ali ti OPPN-i ali kakšni drugi občinski akti to sploh dovoljujejo!
Oz. kaj smeš narediti.
Sledi ti še plačilo komunalnega prispevka (razlika med starim m2/ novim m2).
Z gradnjo smeš pričeti, ko imaš GD, začneš pa lahko graditi “pravnoformalno” ko je GD pravnomočno (8 dni od izdaje; ga poštemplaš na UE).
Montažna je dražja; je hitrejše vseljena,varčna,…………… napaka, da potrebuješ denar na kupu.
Klasična je cenejša, dokaj veliko dela lahko izvdeš sam (Gradnja v lastni režiji); privačuješ denarce; daljši čas gradnje (no odvisno od gliobine denarnice),…………..
Toliko za začetek, poleg tega predlagam, da prlistaš forum, saj je veliko napisanega in pokomentiranega, kar ti sprašuješ.
LP
piki3ca,
takole ne bo šlo : “…mislila sem, da postavimo novo, staro po podremo, ko je nova vseljiva”…….!! Drži, tako je bilo nekdaj, nekaj /več let nazaj.
Drugi del odgovora mi je nerazumevajoč . Pišeš o obnovi. V prvem o nobogradnji.
Za obseg “obnove” potrebuješ GD kot za novogradnjo; torej : PGD, zakoličba, PZI-je, , Pridobitev ponud izvajalcev (Popis del in količin),……….