Najdi forum

Nadležni petelini

Pozdravljeni,

sem čist obupana, ker bi potrebovala nasvet kaj še sploh lahko storim:
sosedje v urbanem naselju so se pred leti odločili za rejo kur in rejo petelinov. Obrnila sem se na številne institucije in inšpektorate: problematiko poznajo in ali niso pristojni ali ne zaznajo kršitev. Živim v mestu Maribor, ki sicer ima nek odlog iz leta 2008 a žal je le ta celo nezakonit?!
Sosedov kokošnjak je na meji (oz so uporabili kar del naše ograje za izgradnjo), zračne linije 5-10 m od naših bivalnih prostorov, dokler je do pred 4 leti imela enega petelina je bilo vzdržno, ko pa se je lani nepretrgoma oz. na pol ure 24 ur na dan oglašalo 7 petelino (ponoči in podnevi) je postalo nevzdržno in menda po javnih ustanovah, ki naj bi bile za to pristojne že koroži neke vrste anekdota, ker se ena pritužuje nad petelinjim kikirikanjem?! 🙁 , to sem zvedela med podajanjem prijave na enem od inšpektoratov.

Trenutno je stanje takšno: sosedje nemoteno spijo, njihovih 5 petelinov zaščitenih od spredi in odzadaj kot sami politiki, jaz v 7. mesecu nosečnosti, neprespana, izčrpana, utrujena, na robu živčnega zloma, s krči,moj partner sam nemočen v celotni zadevi prav tako neprespan,kršenih je en kup zakonov in cela vrsta ustavnih pravic,…
sosedje pa so predlagali pogovor o rešitvi, kateri pa se je žal izkazal za popolno izsiljevanje za denar saj so po 4 letih kršenja pravic: predlagali naj midva s partnerjem financirava odstranitev petelinjih glasilk, ki stane 80 eur (glede na to, da sem sama proti pohabljanju, mučenju živali se mi to zdi katastrofalno, da to izreče podpredsednik nekega društva rejcev) po glavi, za petelina, katerega bi lahko tudi prodali in se z njim obagatili, prav tako so omenjali gradbeno dovoljenje in celo sofinanciranje njihovih rejnih prostorov…

obupno…
Vsakršni nasvet je dobrodošel!!!!

Prosim pa da se zadržite nasvetov, da je potrebno malo potrpet (ker smo potrpeli in trpimo), da se naj preselimo(ker živimo v mestu, skoraj v centru), da se obrnemo na odvetnika(ker smo se in ne vidimo smiselne rešitve)

ponoči jih ujami in nesi v gozd

(To je moj podpis) Lepo se začne kajne? http://pokukaj.si/ https://www.facebook.com/zlatka.virag.5?ref=tn_tnmn Drevo je tu drevo je tam posekaj ga naslednji dan

tole je treba vprašati pravnika, že večkrat sem pisal, da se zavarujte pri znani slovenski zavarovalnici za borih 8 evrov na mesec in potem imat e marsikaj krito vključno do enega pravnega nasveta vsak mesec. na hitro pa takole, kaj dosti ne morete storiti, razen tega, da če je ograja na meji je to protizakonito saj ni občine v sloveniji ki bi v svojem odloku dovoljevala gradnjo ograje do meje, odmik je najmanj pol metra od meje brez soglasja soseda lahko pa tudi več, odvisno od občine.je pa vprašanje koliko bo zadeva učinmovita saj kot vidite so dobili črnograditelji potuho z repubčliško odločbo ki ne ruši več črnih gradenj in vprašanje kaj boste dosegli.

Tudi sam sem gojitelj pasemskih živali – perutnine…in kdor misli, da se s tem obogati ima prav. Na mesec zaslužim okoli 7.500€ +/- 10€….

Kot sem že navedla obrnila sem se na vse možne inšpektorate: tudi na gradbenega, a na moje veliko presenečenje in razočaranje niso zaznali kršitev. Čeprav že od vsega začetka oz. od prve prijave na medobčinski inšpektorat sumim o nepristranskosti uradnih organov, saj so že prvo prijavo “založili” oz. ko sem čez čas preverjala zakaj me nihče ne obvesti o ugotovitvah sem ugotovila, da v bistvu moje prijave sploh ni!!!??

gojitelj zanima me, če ste gojitelj pasemskih živali potem ste po vsej verjetnosti v kakšnem društvu: ali tam ni nikakršnih rejnih-prostorskih-zakonskih omejitev??

Sem v društvu ja. “ali tam ni nikakršnih rejnih-prostorskih-zakonskih omejitev?? ” Ne ni.
Ne razumem, motijo vas sosedovi petelini. Tudi sam imam 4 odrasle peteline in okoli 10 mladih, ki bodo čez kak mesec ali dva začeli kikirikati….pa mene ne motijo….je pa res da živim na vasi, ob gozdu, kjer ne motijo niti sosedov….vprašanje mukanja krav? lajanje psov? Kaj pa prometni hrup?
Ne gre pa mi v glavo, kako kikirikajo ponoči…to ne drži, razen če imajo prižgano luč.

hja pa smo tam, petelini imajo res prižgano luč; cele noči vse dneve v tednu. eni so zaprti, eni v odprtih prostorih, eni na naši meji, drugi na sosednji meji…na naši strani jih je trunutno 5, nekateri so zunaj drugi not(tudi če so zaprti je to še vedno 10 m proste zračne linije od naše spalnice) in ko začnejo ti not, odvrnejo oni od zunaj…grozno…in tako smo prepuščeni kikirikanju cele dneve in noči, včasih naenkrat zakikirikajo vsi…. Si predstavljate?? naj omenim, da sem prej živela na vasi in sedaj včasih čez poletje obiščem selo na hrvaškem;nikoli ni bilo česa takšnega, prav tako je neprijetno, ko hrvaški kmet prespi pri nas in ga to moti. Sama sem prej razmišljala o dveh kokoškah (nič ni lepšega kot pobrati sveža jajca iz gnezda), sedaj sem na tem, da bom pristala zaradi izčrpanosti in utrujenosti na psihijatriji. Hrup od prometa je minimalni, razn občasno kaj pelje vlak, ampak je to mogoče 3x na dan, Petelini pa kikirikajo konstantno, mogoče je 5 min tišine med intervali 🙁

Zivjo!

kako ste rešili zadevo? sedaj je verjetno že dojenček pri vas, in kako kaj on prenaša kikiriankje?

sam imam podoben problem, imam samo enega, ampak nabija na pol ure… počasi mi res popuščajo živci, in iščem še kakšno rešitev razen da mu vržem malo strupa. V vasi so še ene 3je petelini, pa se ne derejo tok pogosto, tko da mislim da je stem petelinom neki narobe. In mislim da je problem v bivalnem prostoru, saj je to en šupa, zaprta z 3 strani, na eni strani pa ima med deskami kakšnih 5cm lufta. Se pravi da so cel dan skoraj v temi, pa tudi površina ni ravno velika.

Gojitelji: ti boš zihr vedel, ali je možno da tok nabija zaradi neugodnih bivalnih pogojev? Ker bom sosedu predlagal da naj jih spusti malo na prosto, če bi bilo potem bolje… Ker ima okol šupe par m2 trave.

Se pa ne strinjam s tabo glede drugega zvoka, ker ni nič tok moteče kot kikirikanje, ker zapiska, neredno oglašanje, itn… ostali zvoki k si jih opisal me nič ne motijo. Pa še vlak mi ropota 100m od okna… Očitno ti živiš že od malega z njimi, in te zato ne moti.

In zjutaj ob 5ih je najprej ves hripav, pol se uglasi, in tako na eno uro se dere… Spat grem z mislijo, da mi bo zjutraj spet petelin postavil kocine pokonc, okno odprem, čeprav vem, da ga bom mogu it zaprt ob 5ih… skratka… pomoje še nisem sploh dobro spal odkar je petelin pri sosedih.

na peteline itd se sicer ne spoznam, vem pa, da peteline kikirikajo samo ko je dan, ko je noč utihnejo, tako da ne razmum, da te moti, če petelini kikirikajo (KAKLDIDELDIDELDUUUUUUUU) podnevi….
po moje si samo zelo sitna…………………..

Petelini kikirikajo tudi ponoči. Sosed ima dva petelina ki se od 3h(včasih že od 2h) zjutraj dalje nenehno dereta!

msenjur: “Gojitelji: ti boš zihr vedel, ali je možno da tok nabija zaradi neugodnih bivalnih pogojev? Ker bom sosedu predlagal da naj jih spusti malo na prosto, če bi bilo potem bolje… Ker ima okol šupe par m2 trave. “

Ne, pa tudi če jih spusti na teh nekaj kvadratov trave, je čez 1 teden ne bo več popolnoma nič. Še dobro da vaš sosed nima pegatk. Potem bi vidli šele hudiča, ne pa nekaj petelinov.

Petelini, kokoši, ostale živali so nekaj kar je že od nekdaj bilo in vedno bo, še pred izgradnjo mest in naselji. Mi govorimo, oni pa kikirikajo. Krave mukajo in osli rigajo… Zakon gor ali dol. Sčasoma se navadiš vsakega zvoka, samo obremenjevati se ne smeš s tem. Je pa zanimivo, da ko otrokom kažemo vse te živalce nas pa njihovi zvoki nikoli ne motijo… Nekdo bi se pa še z odvetniki o tem sestajal… Ne vem, jaz bi se malo zamislil ob takem razmišljanju…

Na tej povezavi pa je bilo tudi že nekaj govora okoli kikirikanja….

https://www.facebook.com/groups/558151630908999/

@ Nafretete

Haha, kakšno nakladanja sitne ženske. Že dolgo se nisem tako nasmejal… Pejt malo več iz bajte pa več migaj, da boš zvečer bolj utrujena in lažje spala. Pa ne rabiš cel dan ležat. Utrujen človek zaspi takoj, pa to poleg gradbišča, če mora.

Petelini kikirikajo podnevi, kokoši pa kokodajajo, ko nesejo jajčka. Drugače je to čisto naraven zvok, kot petje ptic, gaganje rac, gosk itd.

Če ti ni všeč oz. si preveč meščanska pa se nemoreš navadit predlagam, da se preseliš direkt k železnici, tam ni takih zvokov, pa tudi če bi bili jih nebi slišala 🙂

Res je, predvsem pa če jih zvečer kdo moti, podjebava, psi, lisice, kune, avti, hrup, tudi človek, če se sprehodi mimo itd.

Kokoške so lahko zares en prav prijeten hobi… Sam odraščam skupaj z njimi že preko dvajset let.

Opažam, da se populacija kokošk povečuje, kar ocenjujem kot dobro.

To so naše svilenke, ki tudi kikirikajo…

https://www.youtube.com/watch?v=qWL9JE5lR2Y

Vas razumem imam isti problem. Ali ste v tem času nekako rešili zadevo?

Ne morete razumet ker nimate težav.

Točno tako, tisti ki nimajo teh problemov ne morejo vedeti kako je in samo nekaj na pamet pišejo.

New Report

Close