Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva načrtovanje družine

načrtovanje družine

Spoštovani!

Najprej pohvale vašemu in našemu forumu. Sedaj pa k problemu.

Trudiva se, da bi zanosila, a nama do sedaj še ni uspelo. Stara sem 31 let, mesečna perila so sicer redna (najkrajša cca. 24 dni, najdaljša 35 dni), menstuacije občasno boleče in dolge (6-8 dni). Rodila še nisem. Vse navajam zgolj kot podatek, a skrbi me nekaj drugega.
Pred 6 meseci sem bila operirana na ščitnici in so mi jo skoraj v celoti odstranili. Po operaciji nadaljujem z jemanjem Vobenola – 1 tbl./dnevno – in izvidi po treh mesecih po operaciji so naslednji: T3 in T4 sta normalna, TSH pa znižan, zato mi je endokrinolog predpisal samo 1/2 tbl. dnevno. Kakšne so moje možnosti na zanositev? Po zmanjšanju doze Vobenola pridobivam na tel. teži, mesečni cikel pa traja do 35 dni. Hvala za mnenje!

Draga Tanja,

če zdaj slučajno ne gre za prenizko dozo vobenola in bi bilo morda potrebno jemati vsake dva dni 1 in vsake dva dni pol tablete (ampak to je stvar tirologa) potem so vaše možnosti za nosečnost popolnoma enakovredne ženskam z zdravo ščitnico. Tudi v nosečnosti je potrebno jemati vobenol, vendar je njegovo dozo včasih potrebno prilagoditi. To tudi naredi tirolog.

Kakšne bi bilre lahko posledice če bi prenehala jemati Vobenol? Jaz sem ga jemala (kakor piše preventivno, čeprav je ščitnica povečana), pol tablete dnevno, ko pa sem zanosila sem pa raje opustila. Zdaj sem v 20 tednu in do sedaj je bilo vse vredu.

Draga maja,

Nisem strokovnjak za ščitnico. Če vobenol ni bil potreben temveč samo neke vrste “podpora” ščitnici, ki sicer normalno deluje, potem verjetno ni škode tudi če ga ne jemljete vendar je potreba po Tiroksinu v nosečnosti povečana oziroma je ščitnica sama stimulirana v nosečnosti bolj kot izven nosečnosti, zato bi ravno v nosečnosti bilo potrebno jemati Vobenol, če je delovanje ščitnice mejno. Vsekakor mora o tem odločati tirolog.

Kake pa bi lahko bile bile možne posledice, če ga ne jem ljem, saj sem ga nehala jemati že pred meseci pred nosečnostjo in na kontroli nisem bila že leto dni, saj sj so rekli, da zaenkrat ni potrebno. Če bi se zdaj naročila, me itak ne bi mogli pregledati ( saj tiste dve raziskavi, ki jih opravijo, niso dovoljene za nosečnice). Torej kake so možne posledice ( vem da niste tireolog, morda veste le okvirno, če bi toi volivalo na plod ali na nosečnost?)

Za zanositev je potrebno evtirotično stanje (normalna raven tiroksina), prav tako za zdravo nosečnost. Seveda blaga odstopanja ne motijo preveč, vsaj dokler so ovulacije in s tem menstruacije še kolikor toliko redne.
Kar zadeva scintigrafije res ni dovoljena v nosečnosti vendar niti ni potrebna, lahko vam bi samo določili TSH, T3 in T4 in bi se videlo ali ščitnica deluje kolikor toliko normalno ali premalo. To pa so preiskave snovi iz krvi.

New Report

Close