Najdi forum

nabiranje zelisc

Pozdravljeni!
Nekoc sem slisala, da je nabiranje zelisc prava znanost, saj “pravi” nabiralci upostevajo del dneva, pa luna je baje zelo pomembna… Mi lahko kdo napise kaj vec? Gre za univerzalna pravila, ali so specificna glede na rastlino (npr. za kamilico velja drugo kot za plahtico…). Ze v naprej hvala,
Mojca

Jaz upoštevam le, da je lepo vreme in ravno prav zrela zelišča.
Lp

S fantom se odpraviva na pot v lepem sončnem vremenu. Obvezno s knjigo v roki. Vedno odkrijeva kaj novega.

Univerzalno pravilo je, da naj se zelišča nabirajo spomladi in poleti tik pred cvetenjem ali takoj, ko zacvetijo, saj je takrat v njih polno soka. Korenine in korenike pa izkopavamo jeseni. Cvetove in liste naj bi nabirali v sončnem dopoldnevu, takoj ko se posuši rosa. Nabirali naj ne bi v deževnem ali sušnem obdobju.

Zelišča so zdravila. Prav tako kot zdravila jemlješ po zdravnikovem nasvetu, to še bolj velja za zelišča.
Sama se precej spoznam na to, vendar jih zaradi spremembe življenskih razmer ne nabiram več sama. Ko sem jih, nisem upoštevala lune, sem se pa držala tega, da sem jih nabirala v času, ko so najbolj polna svojih aromatičnih snovi.
Nekatera teh sprememb ne “občutijo”, obstajajo pa take zeli, ki nabrane in posušene ob napačnem času (torej ne okrog poldneva, ko sonce iz njih izvabi največ eteričnih olj), s časom postanejo čisto navadno seno.
Prav tako je pomembno, da jih namočiš v sladkor itd.. ob pravem času.

New Report

Close