mrtvorojeni otroček
Pozdravljeni
na vas se obračam z vprašanjem, ki ne vem sicer če zares spada na ta forum…pa vseeno.
V 23 tednu sem rodila fantka, ki je imel 470g. Zasledila sem, da je zakonsko (ne vem kateri zakon) urejeno tako, da se smatra za mrtvorojenega otročka, če je rojen po 22 tednu ali pa ima več kot 500g. Moj je bil star 22t5d, pa so ga vseeno vpisali pod plod oz. splav. Zakaj? Kateri zakon moram prebrati, da bom dobila odgovor?
Med drugim, pa so mi tudi na žalah povedali (tam je pokopan v parku zvončkov), da ponavadi šele od 550g smatrajo kot otročka in šele takrat dobi svojo krstico (drugače je v skupni).
Resnično bi rada izvedela kdo odloča ali si otroček zasluži biti obravnavan kot otroček ali pa se delajo kot da ni nič. Kdo mi bo lahko rekel, da v rokah nisem držala svojega zlatega sinčka ampak je bil to le plod, ki pa dejansko še ni dojenček.
Hvaležna vam bom va vaš odgovor
lp
kaja
Draga Kaja,
tako je, kot ste napisali. V rokah ste držali otročka. Tega ne more nihče spremeniti. To je dejstvo, ki je zapisano v vašem srcu.
Moje iskreno sožalje ob izgubi vašega sina.
Žal pa vam o zakonu ne vem nič povedati. Ga ne poznam. Rekla bi vam le, da zakoni so togi, imajo svoja pravila in določene meje. Tako to gre. Saj veste, zakon je zakon in dokler ne bo želja, volja in moč za spremembo dovolj velika, bo ostal takšen kot je.
Ni vam v uteho in podporo, zaradi njega ste ponovno prizadeti, zato pa je toliko pomembneje, da poiščete nekaj, kar vam v teh težkih trenutkih bo.
Dr. Pušenjak je s tem v zvezi posredoval naslednji odgovor:
Re: Zakonodaja, pravilniki, teorija, praksa,…
Avtor: Stanko Pušenjak
Datum: 08-10-04 15:15
Kolikor mi je znano v Sloveniji plod v maternici nima pravnega statusa in o njem odloča nosečnica, po rojstvu pa zakon otroka omenja le, če je rojen živ. Z medicinskega stališča ločujemo med splavom in rojstvom šele po dopolnjenem 23. tednu nosečnosti in nad 500g porodne teže, vkolikor je mrtvorojen pa za splav opredelimo celo otroka, ki je star manj kot 28 tednov in tehta manj kot 1000g.
Če je živorojen in težji od 500 g oziroma starejši od 23 tednov, govorimo o porodu in o rojstvu ter o zgodnji neonatalni smrti (pred 7. dnem po rojstvu), oziroma o kasni neonatalni smrti po 7. in pred 28. dnem po rojstvu, če je mlajši od 23 tednov in/ali lažji od 500 g ter umre, čeprav je bil rojen živ, pa o splavu. Obstaja torej razlika v obravnavi le glede na to ali je otrok rojen živ ali mrtev, če je rojen mrtev pa še glede na trajanje nosečnosti in porodno težo, med 500 in 999g ter med 23. in 28. tednom glede na to ali je bil otrok rojen živ ali mrtev. Pred 23. tednom in do 499g je obravnava enaka (splav), prav tako nad 28 tedni in nad 999g (porod oziroma rojstvo).
Naslova zapisa, kjer bi to lahko prebrali se v tem trenutku ne spominjam, morda bi poskusili za začetek poiskati pomoč na zavodu za statistiko RS, ki vodi evidenco tudi o vitalni statistiki in kjer imajo vse za to potrebne uradne dokumente tudi arhivirane.”
Drage punce
Najlepša hvala za vaše odgovore.
V obupu ki sem ga preživljala, sem se obrnila na forum, katerega naslov mi je ustrezal. Na forumu Ko starši žalujejo, sem zvedela marsikaj med drugim tudi odgovor na vprašanje, ki sem ga zastavila tukaj.
Danes sem slučajno malo pokukala sem, in videla vaše poste.
Vsem skupaj še enkrat hvala.
Tople pozdrave in objeme od kaje
rada bi da mi kdorkoli pošlje informacijo,kam naj se obrnem.zadnjo menstruacijo sem imela 1.8.08,zadnji spolni odnos v prvih treh mesecih pa 18.8.08,zato mislim in to me zelo skrbi,da naša punčka ne more biti toliko mlajša,ampak je toooliko manjša,zdravnik pa ni pregledal niti pretokov posteljice.ker mi grozi tudi predčasen porod,saj se mi mu krajša,prosim za kakršno koli informacijo,želela sem namreč zamenjati ginekologa,pa je povsod vse polno,oz.ne prejemajo pacientk,ki že imajo ginekologa…
Spoštovana barbara f!
Razumem vašo stisko. Predlagam, da se vendarle poskušate pogovoriti z vašim ginekologom o vaših skrbeh. Poleg tega pa, če vam ne uspe zamenjati ginekologa, bi se morda naročili na ultrazvok v kateri od samoplačniških ordinacij, da slišite še drugo mnenje.
Za strokoven odgovor ginekologa pa se prosim obrnite na forum Ginekologija in porodništvo.
Želim vam, da bi vašo punčko čim bolj donosili in da bo še vse v redu!
Jana Metelko, dipl.soc.del.
Draga Kaja iskreno sožalje !
Iskreno sožalje, da se vam je moralo to zgoditi !
Si rodila živega fantka v 22. tednu, ker potem si napsiala da se tako hitro rojeni otroci smatrajo za mrtve.
Iskreno sožalje še enkrat !
Grozno.
Veste Kaja, če bi jaz pisala zakone, bi jih obrnila vam v prid in še mnogim ženskam v prid.
Če se je vaš otrok rodil živ, ga ne bi smatrala za mrtvega.
Čeprav so zakoni zato da se spoštujejo, niso vedno najbolj zlati. Vsaj v tvojem primeru ne.
Upam, da bo z vami še vse v redu, in da boste imela veliko več srečnih trenutkov.
Želim vam same srečne dogodke, nobenega nesrečnega. In pa še veliko otrok. Ki pa naj se ne smatrajo za mrtve.
ISKRENO SOŽALJE !
SOČUSTVUJEM S TEBOJ !