mrtvi zobje
Spoštovani!
Stara sem 43 let. V zgornji vrsti imam le še 11 zob (od teh 2 okrušena do dlesni), ki so mrtvi več kot 15 let. Ker imam od lani ugotovljeno GERB in letos žolčni kamen, me zanima, ali obstaja povezava z mrtvimi zobmi in omenjenima boleznima? Ali so mrtvi zobje, če zbolimo, res lahko ovira, da se pozdravimo? Svojemu zobozdravniku sem omenila totalno zobno protezo, pa me je zavrnil, češ da če hočem totalno protezo, naj grem k drugemu zobozdravniku, ker mi je on ne bo naredil. Vztraja pri mostičku čez vse te zobe, jaz pa si tega tudi finančno ne morem privoščiti, imam pa tudi dvome glede mrtvih zob. Ni mi jasno, zakaj izbrani zobozdravnik noče narediti tega, kar želi njegov pacient? Kaj sploh lahko storim, ali bom res morala k drugemu zobozdravniku? Rada bi že končno uredila zadevo z zobmi, saj imam že drugih zdravstvenih težav dovolj. Takšno število manjkajočih zob namreč predstavlja problem tako z vidika estetike kot tudi pri jedi.
Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
po splošno veljavni doktrini pri nas dobro oskrbljeni in pozdravljeni mrtvi zobje ne predstavljajo vzroka za pojav bolezni in jih odstranjujemo le v primeru možnosti pojava endokarditisa. V svetu pa obstajajo teze, da endodontsko zdravljeni zobje lahko predstavljajo vzročni dejavnik sistemskih težav.
Srečno.