Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija MRI Desnega kolena

MRI Desnega kolena

Pozdravljeni,

Pred dobrim mesecem sem si pri igranju nogometa zvil desno koleno. Koleno je stabilno in pri normalni hoji in vrtenju pedal ni težav. Bolečina v kombinaciji s pokom nastopi pri skrčenem ali iztegnjenem kolenu. Boli tudi ob rotaciji obremenjenega kolena in sicer na levi notranji strani. Teden dni nazaj sem opravil MRI kolena (Artros) in tudi že dobil izvid. Trenutno čakam na obravnavo pri OS zdravniku in sodeč po simptomih in izvidu MRI, pričakujem nadaljno obravnavo pri ortopedu. Ker vseh stvari v izvidu seveda ne razumem, vas lepo prosim za kratko razlago izvida MRI.

Za obrazložitev se vam vnaprej lepo zahvaljujem.

Izvid:

Pomembnega izliva v sklepu ni.

Patelarni hrustanec je primerne debeline, na medialni faseti je v njem vidna fisura čez celotno debelino ter zatekanje tekočine med hrustanec in kost, signal subhondralne kostnine primeren – hondropatija 3. stopnje. Na ostalem delu patele ohranjen.Na trohlei in ostalih sklepnih površinah je hrustanec ohranjen.

Ligamenti ekstenzornega aparata, zadnja križna vez in medialni kolateralni ligament so strukturno in morfološko normalni.

Lateralni kolateralni ligament je napet, vendar v zgornjem delu, ob narastišču na kondil, zadebeljen in zvišanega signala, signal narastišča normalen – lahko stanje po distenziji.

Sprednja križna vez ima nekoliko bolj položen potek in zabrisano strukturo v zgornji polovici – parcialna ruptura.

Postkontuzijski blag edem kostnine dorzolateralnega dela proksimalne tibije.

Difuzno zvišan signal centralno v posteriornem rogu medialnega meniskusa – videz degenerativnih sprememb.

Lateralni meniskus normalen. Rupture ne vidim.

Mnenje: Fokalna hondropatija 3. stopnje na medialni faseti patele.

Znaki parcialne poškodbe sprednje križne vezi ter stanje po distenziji lateralnega kolateralnega ligamenta. Edem kostnine proksimalne tibije dorzolateralno.

LP

 

Luka

Spoštovani!

MR preiskava je pokazala počen hrustanec pod pogačico bolj na notranji strani in natrgano sprednjo križno vez ter edem (oteklina) kosti golenice. Zaradi hrustanca pod pogačico imate bolečino pri skrčenem in iztegnjenem kolenu, križna vez pa je očitno res samo natrgana, ker nimate težav s stabilnostjo, kot ste napisali. Zaenkrat operacija ni potrebna, svetujem vaje za stegensko muskulaturo in fizioterapijo v ZD.  Edem se mora resorbirati, posledično se bodo tudi bolečine zmanjšale, tudi ko boste ojačali kvadriceps. Svetujem vseeno pregled pri ortopedu, da pregleda MR posnetke in preveri stabilnost kolena.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close