Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija MR kolena – prosim za mnenje

MR kolena – prosim za mnenje

Pozdravljeni, 

prosila bi za mnenje o izvidu MR kolena za mojega partnerja.
Bil je že pri ortopedinji in mu ne želi odpirati kolena, saj naj bi ga odprla že pred 4 leti, ko je imel sinovitis. Tokrat je dobil samo analgetike, mazilo in ker ni bilo bolje pred 14 dnevi še blokado. Sedaj je koleno ponovno boleče in še vedno zelo oteklo. Ne veva več kaj narediti, saj na bolniški ne more biti v nedogled.
Izvid MR:
MR desnega kolena v treh ravninah in običajnih sekvencah
Zmerno velik izliv. Septirana Bakerjeva cista, prečno velikosti 3.5×2 cm, kraniokavdalno 6.5 cm.
Številne fokalne zadebelitve sinovije interkondilarno anteriorno in posteriorno, v suprapatelarnem recesu ter v Bakerjevi cisti, pretežno hipointenzivnega signala na PD-FS in T1 sekvenci – spremembe v sklopu pigmentiranega vilonodalnega sinovitisa (PVNS).
Inzrazito difuzno zadebeljena sinovija (mestoma 5+ mm) – sinovitis.
Edematozno podkožno maščevje okoli kolena.
Sklepni hrustanec je primerne debeline in signala.
Meniska sta primerne oblike in signala, brez znakov poškodbe.
Ligamentarni aparat je ohranjen.
Signal kostnine je primeren.
MNENJE:
Pigmentirani vilonodularni sinovitis (PVNS).
Izrazito difuzno zadebeljena sinovija – sinovitis.
Izliv, septirana Bakerjeva cista.
Prosim za vaše mnenje, saj bi oba rada, da bi bilo koleno spet čimprej funkcionalno in neboleče. Bi po vašem potreboval ponovno operacijo in kaj lahko naredi, ker njegova ortopedinja tega ne želi narediti.
Najlepša hvala za vaš odgovor in lp Gaby

 

Spoštovani!
Gre za hudo vnetje sklepne ovojnice – sinovitis v sklopu PVNS-ja. Artroskopsko je težko narediti obsežno sinovektomijo, tako da bi vam glede na težave svetoval ponovno odprto operacijo in obsežno sinovektomijo (odstranitev sklepne ovojnice). Svetujem eventuelno potem drugo mnenje, če vaš ortoped ne želi opraviti posega.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close