MR Kolena
Pozdravljeni,
prosim za razlago izvida in ali bo potrebna operacija?
MRI desnega kolena:
Zmeren sklepni izliv. Srednje velika nekoliko bolj grobo septirana Bakerjeva cista, zunanji krak kraniokavdalno
okrog 3 cm in debeline 13 mm. Okrog ciste je nekaj tekočine in blag edem mehkih tkiv lahko majhni rupturi
ciste ali ob draženju.
Medialni meniskus izgleda ohranjen. Lateralni meniskus v višini korpusa bolj stanjšan, perimeniscealno
precej zvišan signal verjetno lateralna meniskokapsularna separacija. Hrustanec obeh tibiofemoralnih kompartmentov izgleda brez večjih defektov oz.v še ohranjen.
Patelofemoralni hrustanec je ohranjen. Tetivno-ligamentarni aparat je kontinuiran.
Ostale prikazane strukture izgledajo v mejah normalnega.
Mnenje:
Zmeren izliv, Bakerjeva cista z draženjem ali majhno rupturo okolico. Meniskokapsularna separacija lateralnegameniska s stanjšanim korpusom meniska.
Hvala za vaš odgovor.
Spoštovani!
Gre za poškodbo lateralnega meniskusa, tako da bo verjetno potrebna artroskopija, zato svetujem pregled pri ortopedu, lahko pridete tudi k meni.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni.
Prosim za razlago izvida MR in pa zanima me če ta okvara kriva tudi za otekanje levega kolena oz.je to lahko kakšna “revma”?
Stara kompleksna ruptura telesa medialnega meniska,ki je estrudirano(verjetno po popolni radialni rupturi),horizontalna ruptura posteriornega roga medialčnega meniska.
Blaga degeneracija latelnega meniska,bre rupture.
Hondropatija gradus 2-3 v medialnem kompartmentu in patelofemoralnem sklepu,gradus 2 v lateralnem kompartmentu.Patela je rahlo lateralizirana,atroza je izrazitejša v lateralnem delu patelofemoralnega sklepa-lahko dolgotrajnejši lateralni presijski sindrom.Potrebna koleracija s klinično sliko.
Blaga proliferativna entezopatija narastišča tetive kvadricepsa in ligamenta patele na patelo.Sicer imajo ligamenti in tetive primeren potek in signal.Signal kostenine primeren.
Srednje velik izliv v sklepu.septirana Bakerjeva cista,zmeren sinovitis.
15 x 11 mm veliko prosto telo(verjetno kalcinirano) pred sprednjim rogom lateralnega meniska.
Popolnoma enaki simpromi(otekanje kolena,otežena hoja,nezmožnost iztega kolena)so se pojavili tudi na desnem kolenu,ki pa ga še nisem slikal.
Hvala za pojasnila.
Marko.
Spoštovani!
MR je pokazal večjo rupturo medialnega meniskusa in zmerne degenerativne spremembe na notranji strani in pod pogačico ter prosto telo. Zaradi tega vam tudi oteka koleno, ker ga draži ta počen meniskus in prosto telo, kar je potrebno odstraniti. Svetujem pregled pri ortopedu, ker bo potrebna artroskopija, lahko pridete tudi k meni.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Gre za poškodbo meniskusa in majhno poko hrustanca, tako da bo verjetno potrebna artroskopija predvsem zaradi meniskusa. Svetujem pregled pri ortopedu, da pregleda slike in opravi pregled in poda mnenje glede operacije. Lahko pridete tudi k meni.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni.
Mene tudi zanima kaj mi pove ta ivid Mr kolena?
zvid:
Stanje po rupturi zadnjega roga medialnega meniskusa na T2 in PD inearnega hiperintenzivnega signala ki je lahko starejšega datuma Sprednji rog je ventralno avulziran. Lateralni meniskus ne kaže posebnosti. Križna ligamenta sta kontinuirana brez večjih lezij. Patelofemoralnih hrustanec je primerno širok brez znakov hondromalacije. Tetivi patelofemoralno in patelo tibialno brez sprememb. Kolateralna ligamenta sta konturirana medialni je lokasto odrinjen rahlo edematozen. Manjši iz iv v retropate arnih burzah. Manjši je tudi intraartikularno Brez večjega edema kostnine. Nakazan je intersticijski edem mehkih struktur ekstraartikularno.
Spoštovani!
Gre predvsem za lezijo medialnega meniskusa, zato svetujem čimprejšnji pregled pri ortopedu, ker bo verjetno potrebna operacija. Lahko pridete tudi k meni.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Operacijo sem mislil artroskopijo. Lahko pridete k meni na napotnico v Železniški ZD (samo so termini šele jeseni), ali pa samoplačniško, številka za naročanje je 031 719 299. Če pokličete v ponedeljek, je možen že termin v torek, ker so mi eni pacienti odpovedali. Operacija bi bila v Centru Artros nato v roku 2 mesecev (na napotnico).
Lep pozdrav!
Klinični podatki: Krepitacije.
MR desnega kolena:
Minimalni izliv.
Meniskusa imata normalen signal.
Križna ligamenta sta ohranjena.
Kolateralna ligamentarna kompleksa sta v redu.
Tetiva kvadricepsa in ligament patele sta ohranjena.
Primerni višina in lega patele. Primerna globina trohlee.
Blago neraven hrustanec medialne fasete patele, tanka fisura sega skozi 2/3 debeline. Na
strani trohlee ter v ostalih površinah je hrustanec ohranjen.
Maščevje ob pateli ima normalen signal.
Skelet ima normalen signal.
Mnenje:
Hondropatija patele centralno in medialno stopnje 2 s fisuro stopnje 3
Klinični podatki: Krepitacije.
MR levega kolena:
Minimalni izliv.
Tanka medialna patelarna plika.
Meniskusa imata normalen signal.
Križna ligamenta sta ohranjena.
Kolateralna ligamentarna kompleksa sta v redu.
Tetiva kvadricepsa in ligament patele sta ohranjena.
Primerni višina in lega patele. Primerna globina trohlee.
Blago neraven hrustanec medialne fasete patele več fisur pa sega skozi 2/3 debeline. Na
strani trohlee ter v ostalih površinah je hrustanec ohranjen.
Signal blagega edema suprapatelarnega maščevja.
V kostnini metafize tibije je 1,5 x 2 cm široko ovalno področje signala verjetno hrustanca s
hipointenzivnimi drobci in tankim hipointenzivnim robom skleroze. Najverjetneje gre za
ostanek rastnega hrustanca oz. enhondrom. Ostali prikazani skelet ima normalen signal.
Mnenje:
Hondropatija patele centralno in medialno stopnje 2-3.
Blaga iritacija suprapatelarnega maščevja.
Spoštovani!
Imate začetno obrabo hrustanca pod pogačicama obeh kolen. Zaradi tega vam tudi poka. Svetujem intenzivne vaje za stegensko muskulaturo, za vastus medialis, kolesarjenje, vaje na fitnesu, opravite FTH (UZ, laser, MGT), poskusite z jemanjem Glukozamina in Kolagena. Če se stanje v roku pol leta ne izboljša, svetujem pregled pri ortopedu, naslednja stopnja je injekcija hialuronske kisline v koleno.
Lep pozdrav!