Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija MR DESNEGA KOLENA

MR DESNEGA KOLENA

Pozdravljeni

Sin star 15 let je dobil  izvid magnetne resonance desnega kolena in me zanima kaj pomeni ? Ali se da uredit s terapijami in če ja s kakšnimi ali bo mogel na operacijo?

MR DESNEGA KOLENA:

 

Majhen izliv.

V centralnem delu in medialni faseti pogačice je do 1,5 cm veliko področje heterogenega signala z vsaj eno globoko majhno fisuro hrustanca, ki sega do osteohondralne plošče. Vidne so še posamične fisure, ki pa so nekoliko bolj plitve.

Na subhondralni kostnini je fokalni edem kostnine.

V posteromedialnem delu distalne diafize stegnenice je vidna okoli 18 x 10 x 9 mm velika dobro omejena sprememba, ki je obdana s sklerotičnim robom. Ima relativno nizek signal v vseh sekvencah – videz neosificirajočega fibroma.

V distalnem delu mišice vastus medialis je fokalni edem z do 7 mm velikim podolgovatim defektom – verjetno majhna delna ruptura.

Križna ligamenta, kolateralna ligamenta in meniskusa ne kažejo znakov za poškodbo.

Patelarni ligament in tetiva kvadricepsa sta v mejah normalnega.

Majhna Bakerjeva cista.

MNENJE:

Fokalna hondromalacija pogačice s fisuro gradus 4.

Majhna kostna lezija distalne stegnenice – videz neosificirajočega fibroma.

Drobna poškodba mišice vastus medialis.

Spoštovani!

Gre za poko hrustanca pod pogačico, neosifirajoči fibromje benigna nenevarna lezija, ima pa tudi drobno poškodbo mišice vastus medialis. Operacija ni potrebna, potrebno je samo ojačati stegensko mišico, opravi naj tudi fizioterapijo.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close