Možnost zanositve ??
Jemljem kontracepcijske tabletke Lindynette20….danes moram vzeti še zadnjo iz zavojčka in nato me čaka 8 dnevni premor (menstruacijo dobim ponavadi v roku 3 dneh – vedno na nedeljo) . Ravno danes pa sem imela spolni odnos s fantom. Brez kondoma. Ni končal v meni, vendar se bojim pred izlivov.
Kaj mi svetujete? Je veliko možnosti, da zanosim, če je prišlo do pred izliva kljub jemanju tabletk (jemljem jih redno vsak dan – no včasih se zgodi da jo namesto ob 21h zvečer vzamem ob 23h).
Čez 3 – 4 dni moram dobiti menstruacijo in če jo dobim a to pomeni, da ni prišlo do zanositve, ali pa se na to ne smem zanašati preveč?
Joj zdaj sem pa že tako zakoplicirala, da še sama ne razumem več kaj sem hotela vprašati….
Vse skupaj je pravzaprav čisto enostavno. Kolikor razumem kar redno uporabljate tabletke, z njimi ste zelo zanesljivo zaščiteni pred nosečnostjo in je ta strah odveč, kljub spolnem odnosu brez kondoma. Pavza med dvema tablicama pa je 7 dni in 8. dan začnete uporabljati že novo tablico! Upam, da niste tu delali kakšnih napak. Če ste jih, jih zdaj popravite. V pavzi enkrat, ni pomembno kdaj se začne, pa morate dobiti menstruacijo. Če se začne enkrat v 7 dneh brez tabletk, je vse v redu.
Kakšnih napak recimo ??
Ja čez 3 dni pričakujem menstruacijo (znaki so očitni, takšni kot ponavadi – boleče prsi, ščemenje v spodnjem delu trebuha)….samo se bojim tega, ker sem imela spolni odnos na dan ko sem vzela zadnjo tabletko (recimo danes ob 16h sem imela spolni odnos, ob 21h pa sem vzela zadnjo tabletko iz tablice). Od jutri naprej se začne 7 dnevni premor, kar pomeni, da 7 dni ne jemljem tabletk in če je slučajno prišlo danes pri spolnem odnosu do predizliva dejansko jutri nisem zaščitena ali kako? Kolikor sem informirana spermiji preživijo na zraku približno dva dni, v bolj vlažnem okolju, npr. v nožnici, pa do sedem dni ??
Pač prvič sem prišla v takšno situacijo, ker ponavadi uporabljava tudi kondom. Odkar sta 2 prijateljici zanosili kljub kontracepcijskim tabletkam, sem postala zelo nezaupljiva.
Koliko se recimo lahko zanašam na izračun plodnih in neplodnih dni? Ali pa je to le lari fari ?
Hvala za odgovor 🙂
Če ste redno in pravočasno jemali tabletke ni nobenega strahu pred nosečnostjo, čeprav ni bilo še dodatne zaščite s kondomom. Časovno kdaj vzamete tabletko glede na spolni odnos ne igra nobene vloge. Pimebno je, da tabletke vse tri tedne jemljete parvočasno brez zamud. idealno je, da ni odstopanj večjih od 2-3 ure, nikakor pa ne več kot 12 ur od običajnega časa, ker v tem primeru lahko pride do ovulacije. Nosečnosti ob tabletkah so v veliki meri zaradi nepravilne uporabe z zamudami, včasih zaradi jemanja določenih zdravil ali bolezni prebavil. Tabletka je drugače zelo zanesljiva, vendar pa je le toliko zanesljiva kot je človek sam, ki jo uporablja.
Pozdravljeni,
Jemljem tablete Qlaira približno?! štiri mesece. Imam dokaj zmeden ciklus zaradi:
Prvo škatljico sem jemala redno in tudi 26. dan dobila krvavitev.
Na začetku druge škatljice so mi na dopustu ukradli tablete. Čez par dni sem dobila menstruacijo, ki je trajala približno 5 dni. Po končani menstruaciji sem bila približno 7 dni brez krvavitve, približno 8 dan pa sem ponovno začela rahlo krvaveti. 9 dan ko sem prišla iz tujine domov sem vzela prvo tableto iz tretje škatljice (zamudila sem en dan!). Nadaljevala sem z rednim jemanjem do konca. V tem ciklusu sem vzela tudi 2 jutranji tabletki.
Na koncu tretje škatljice Qlaira nisem dobila niti kapljice krvi. Vseeno sem nadaljevala z rednim jemanjem iz 4 škatljice.
Sedaj sem na četrti tableti iz 4 škatljice. Krvavitve še vedno ni. Kdaj jo lahko pričakujem?
Včeraj je bil nosečniški test negativen.
Zelo rada bi vedela od katerega dne dalje sem zaščitena proti nosečnosti.
Zanima me tudi ali kreme Advantan in Diprosalic (ter druge kreme) proti glivicam in luskavici vplivata na učinkovitost tablet?
Najlepša hvala za vaš trud in odgovore
Spoštovani!
Danes sem našla tale forum, hvala bogu.
S partnerjem sva stara 45 let in bi si rada ustvarila družino. Sva zdrava, otrok pa nimava, ker jih najina bivša partnerja nista hotela. Zanima naju, ali je res, da je več možnosti za zanositev, če imava spolne odnose na približno dva do tri dni. Menda bi naj bili spermiji v tem primeru številčnejši in boljši. Tako sem nekje prebrala. Partner se je taki moji teoriji smejal. Upravičeno?
Pri meni gre za prvo morebitno nosečnost. Je ta zaradi moje starosti že po definiciji rizična, sem namreč popolnoma zdrava, pa tudi s športom se kar precej ukvarjam.
Hvala za odgovor
Katarina12: Precej pogosteje kot pri drugih tabletkah se dogaja pri Qlairi, da v času placebo tabletk ni krvavitve. To je posledica tega posebnega režima jemanja in zelo kratke pavze. Zato je tudi test na nosečnost negativen, ker niste zanosili. Krvavitev lahko pričakujete šele na koncu trenutne tablice tabletk, lahko pa da je spet ne bo, kar ni nič narobe. Pri redni in pravilni uporabi tabletk od 1.dne menstruacije dalje ste zaščiteni kar takoj, v vseh drugih primerih pa šele z naslednjo tablico. Zdravila, ki jih navajate ne vplivajo na učinkovitost tabletk.
devetka: Ja pravilno ste prebrali, verjetnost, da ženska zanosi je res največja, če imate spolne odnose na 2-3 dni. To je za nas definicija rednih spolnih odnosov. Glede na vašo starost pa je že ta lahko ovira za zanositev, ker je lahko vaša plodnost že zmanjšana. Priporočam uporabo vitaminskega dodatka folne kisline, ki prepreči nepravilen razvoj osrednjaga živčevja pri plodu. Dodatek uporabljajte vse dokler ne zanosite in ves čas nosečnosti. Če v nekaj mesecih ne boste zanosili, se boste morda morali po pomoč napotiti na katerega od centrov za umetno oploditev. Storitev v tej starosti opravijo samoplačniško. Prva nosečnost pri tej starosti je pravzaprav rizična, ne pomeni pa, da se morate zaviti v vato in v njej ne bi smala ali mogla uživati. Priporočljivo je opraviti tudi preiskave za ugotavljanje morebitnih kromosomskih nepravilnosti pri plodu, ki se po 37. letu pogosteje pojavljajo. Vse dobro vam želim.
Pozdravljeni,
najlepša hvala za vaše odgovore, prosila bi vas samo še za eno pojasnitev:
navedli ste, da sem pri redni in pravilni uporabi tabletk od 1. dne menstruacije dalje zaščitena kar takoj.
V mojem primeru pa med tretjo in zdajšnjo četrto tablico nisem imela niti malo krvavitve. Ali sem vseeno zaščitena od 1. tablete dalje iz te četrte škatljice ki jo jemljem sedaj? (le to jemljem redno, tretje škatljice pa nisem začela jemati ob pravilnem času)
Vnaprej hvala za pojasnilo.
Ko začenjamo povsem na novo uporabljati tabletke ali po določeni prekinitvi uporabe, začnemo tabletke jemati 1.dan menstruacije. Tako je zaščita delujoča že v teku prvega ciklusa. Pri kasnejšem začetku ni tako in potrebna je še dodatna pregradna zaščita. zaščita je tako zanesljiva sama po sebi šele z naslednjo tablico kot je v vašem primeru.
Opravičujem se za nenehna vprašanja, vendar nisem popolnoma razumela vašega odgovora. Moti me ker med 3. in zdajšnjo 4. škatlico nisem dobila krvavitve. Poleg tega sem 3. škatlico začela jemati en dan prepozno, poleg tega, pa še takrat to najbrž ni bila prava menstruacija ampak ovulacijska krvavitev.
Ali mi lahko poveste, če sem sedaj v tem ciklusu pri 4.škatlici 100% zaščitena?
Najlepša hvala in lep pozdrav
Krvavitev med 2. in tretjo škatlico ni mogla biti ovulacijska krvavitev, ker ste 2.tablico kakor razumem, še normalno porabili, tretje pa niste pravočasno začeli ampak šele po 9 dneh brez tabletk. V tem mesecu bi lahko prišlo do nosečnosti, ker ste imeli vmes predolg interval brez tabletk, ste pa uporabili Norlevo, ki prav tako služi preprečevanju ovulacije, kadar imamo kakorkoli nezaščiten spolni odnos. Testi, m,i ste jih naredili so bili negativni in zato ste pravilno 4. tablico začeli jemati takoj po 3. čeprav vmes ni prišlo do krvavitve. Qlaira in druge tabletke spodaljšanim režimom jemanja imajo pogosteje kot tabletke z režimom 21/7 v pavzi odsotne krvavitve, kar ni ne znak bolezni ne znak nosečnosti. Če ste 4.tablico redno in pravočasno jemali imate najboljšo možno zaščito, ki pa ni 100%. Nič na tem svetu ni 100% zanesljivo,tudi tabletke lahko redko, redko zatajijo.
Mislim, da je bila krvavitev en dan pred 3. tablico ovulacijska krvavitev (ker so mi torbico skupaj z 2.tablico ukradli, in sem vzela le približno 5 tablet iz 2. tablice. Po 2. tablici sem 2krat krvavela, 3. tablico sem začela jemati pri drugi krvavitvi na drugi dan zelo blage, rjave krvavitve. Norlevo sem uporabila kasneje)
Zanima me kako je v tem primeru, ali to kaj spremeni, ali je kaj narobe če sem 3.tablico začela jemati drugi dan ovulacijske krvavitve in ne na začetku normalne menstruacije? Mi zaščita sedaj pri 4.tablici vseeno velja?
Najlepša vam hvala za odgovor
Lep pozdrav,
Moje vprašanje je sledeče….27.10 sem začela z jemanjem nove tablice KT (jemljem že 1 leto – redna M), 4.11. sem predčasno nehala jemati, ker sem hotela prestaviti M, ker bi morala na nek pregled v bolnico točno na ta dan, ko bi jo dobila po normalnem jemanju. Potem sva z fantom imela 6.11.2010 SO. Tabletk nisem naprej nič jemala, M pa tudi nisem dobila. Ker je od prenehanja jemanja KT minilo že 10 dni me zanima, če je možno da sem zanosila????
V pričakovanju odgovora Vas lepo pozdravljam:=)
Lep pozdrav,
Moje vprašanje je sledeče….27.10 sem začela z novo tablico KT(jemljem že 1 leto – redna M). 4.11 sem nehala z jemanjem, ker sem hotela prestaviti M in ker sem slišala, da kadarkoli prenehaš dobiš po 4-6 dneh M. 6.11 sva imela s fantom SO, danes je pa minilo že 10 dni od prenehanja jemanja, M pa še nisem dobila. Ali je možno, da sem zanosila??????tabletk od 4.11 naprej nisem več jemala…
V pričakovanju odgovora Vas lepo pozdravljam:=)
Način prestavlajnja menstruacije, ki ste si ga izbrali je povsem neprimeren in vas seveda izpostavlja tudi možnosti nosečnosti, če niste uporabili pri spolnih odnosih še kondoma. Menstruacijo s tabletkami zelo enostavno prestavimo in sicer tako, da ko je čas za pavzo te ne naredimo ampak kar nadaljujemo z uporabo naslednje tablice do konca, šele nato sledi pavza in menstruacija. toplo priporočam, da si vzamete čas in preberete navodila za uporabo, ki so priložena vsaki škatlici v izogib podobnim težavam. Počakajte sedaj do naslednje menstruacije predvidoma čez 4 tedne po krvavitvi po porekinitvi tabletk. Če bo izostajala, mislite na možnost nosečnosti.