Možno zmanjšanje laktacije?
Pozdravljeni,
imam morda za koga malce nenavadno vprašanje, mene pa res že spravlja v obup, zato vas vljudno prosim za mnenje. V začetku leta sem rodila in zaradi težav na strani otroka nama dojenje ni steklo, zato sem začela črpati že v porodnišnici. Vseskozi dobiva moje mleko po steklenički. Težavo pa imam jaz, saj z črpanjem načrpam veliko mleka (cca 1,8l dnevno), dojke so ves čas trde, napete, če ne črpam redno na 3 ure se začne bolečina, včasih mleko kar izteka. Črpam vedno dokler se napetost ne sprosti, cca 15min naenkrat. Je možno kako rahlo zmanjšati količino mleka oziroma nekoliko zaustaviti laktacijo? Da bi črpala manj pogosto ne pride v poštev, zaradi bolečine, ki se ob tem pojavi, ne bi pa želela povsem izgubiti mleka, ker otrok trenutno vseeno spije nekje 800ml dnevno. Lahko karkoli naredim ali bo tole trajalo dokler bo potrebno? Dejansko čutim, da takšna količina precej izčrpava moje telo in se ne počutim dobro, kljub temu, da pojem in popijem precej.
Hvala.
Spoštovani,
čar naravnega dojenja je “samoregulacija” količine mleka, ki se tvori toliko, kot otrok potrebuje. Ta “čar” je pri umetnem črpanju oslabljen oziroma povsem odsoten. Predlagam, da mleko črpate tako, kot poteka naravno dojenje, torej, da eno dojko ob dojenju povsem izpraznite, drugo pa le toliko, kot bo otrok popil in naslednjem hranjenju dojki zamenjate, torej izpraznite prej le delno izpraznjeno dojko in drugo pustite na pol polno. Že s tem boste nekoliko zmanjšali potrebo po tvorbi mleka, ki jo sicer spodbuja praznjenje dojk.