Motnje ritma-razlaga 2
Hvala za odgovor
Če povzamem imamo vsi ljudje v srcu oz. v žilah, ki oskrbujejo srce s krvjo več »sinusnih vozlov« (živčnih cetrov), ki se zbudijo zaradi ??? prevelikega vpliva dražljajev (hormoni elektropliti, simpatikus, parasimpatikus) na imenovane centre v srcu oz. venah ali pač. Več centrov se zbudi bolj pogoste so motnje (ekstrasistole). Kaj pa napadi tahikardije oz AF, ki jih sprožajo ekstrasistole? Zakaj so potem (vsaj pri meni opažam) napadi odvisni tudi o položaja telesa (v ležečem položaju na srčni strani se srce umiri), polnega želodca ipd. Ponoči se centri ne zbudijo.
LP
Jos
“Fiziološki” center za delovanje srca se imenuje sinusni vozel, ki je v zgornjem delu desnega preddvora. Noben drugi center nima tega imena.
Kot ste napisali, se drugi “centri” zbudijo iz različnih razlogov (hormoni, položaj telesa…). Ti centri pri zdravem srcu večinoma mirujejo. So pa bolj vzdražljivi pri živčnih ljudeh in pri bolnih srcih. Ko se taki center “zbudi”, je lahko vzrok za napade tahikardije.
AF je posledica nepravilnosti v delovanju sinusnega vozla.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Kaj pa za ekstrasistolije, danes sem bila na ekg-ju, je bil bp, ampak v sobot sem imela skoraj prometno nesreco…in od takrat cutim pritisk v prsih in kot da srce zastane, kot neke bloke, prevale. In celo zvecer ce sem se ulegla na trebuh, sem spet to cutila. Potem sem vzela Helex, je bolje, vendar ne se cisto. Ce sem umirjena, se to ne dogaja.
Recimo da ni zivcni vpliv, kaksna sprememba na srcu povzroca to, in kako se to zdravi.
Hvala, kmalu grem na UZ, in me je ze zelo strah.
Dusi me ne, me pa to prskakovanje ze kar posteno nervira.
Ali lahko vpliva tudi to, da sem vcasih zelo napeta v glavi.
Kako ves, da je srcna misica bolana.
Hvala.
Naše srce je izredno občutljivo na dražljaje vseh vrst (žalost, veselje, zaskrbljenost, pritisk polnega želodca, menstruacijski ciklus, itd.).
Pred kratkim ste se močno prestrašili. Posledice strahu se lahko kažejo v obliki bolečin pri srcu in nerednega bitja še dolgo po doživetem strahu. Na UZ-srca, kamor ste že naročeni, kar pojdite brez strahu.
Lep pozdrav!
Spoštovani
Danes ima že od 9 ure težave z nerednim bitjem srca. Ne gre za napadse hitrega bitja temveč za intervale počasnega bitja srca (daljši presledki med udarci ) kar mi povzroač velike težave in sicer tesnobo v vratu, zajemanje sape, omotico, fizična šibkost, ortostatsko hipotenzijo…
Zjutraj se užil 2,5 mg Concorja in 1 tableto Rytmonorma 150 mg. Ker se mi težave pojavljajo vsak drugi dan me zanima kaj mi svetujete. kako naj v dani situaciji odreagiram?
LP
Jos
Po vsebini vašega posta se nagibam k mnenju, da imate občasno zelo upočasnjeno frekvenco srčnega bitja. Težko bi znal odgovoriti ali gre za stranski učinek zdravil (Concor?) ali za motnjo srčnega ritma zaradi prizadetosti prevodnega sistema v samem srcu.
Domnevam, da so vam zdravniki predpisali Concor in Rytmonorm v upanju, da vas bodo “rešili” nerednega delovanja srca. Izgleda pa, da je uspeh izostal. Morda vam je znano, da je medicina še vedno mnogokrat v zadregi, ko gre za zdravljenje aritmij, zato, ker nas tudi najboljša sredstva proti nerednemu bitju srca mnogokrat pustijo na cedilu.
Morda bi pri vas prišla v poštev invazivna diagnostika, da bi pomagala ugotoviti najbolj uspešno zdravljenje.
Lep pozdrav!
Najlepša hvala za odgovor
Naslednji dan (v soboto) težav ni bilo, so bile pa ponovno v nedeljo. Moram še povedati, da so težave “izmenske” – v nekaj sekundah iz počasnega v hitro bitje in obratno.
V času težav sem si nekajkrat izmeril pritisk in elektronsko spremljal utrip
(2 do 3 minute)
Rezultati so bili sledeči:
· Pritisk se je gibal od 95/60 do 140/95
· Utrip je nihal od 45 do 114 udarcev/minuti,
Zanima me kaj pomeni invazivna diagnostika?
Z spoštovanjem
Jos
Z besedama “invazivna diagnostika” želimo povedati, da uvedemo v žile kateter ali sondo, da dobimo vzorce krvi iz posameznih delov žilja ali iz posameznih delov srca oziroma, da dobimo natančne podatke o delovanju srca.
Lep pozdrav!