Najdi forum

Motnje pri govoru

Spoštovani

Na moje težave sem našel kar precej odgovorov vendar je negotovost še vedno prisotna. Sem pacient z diagnozo socialna fobija. Težave rešujem z medikamenti (zoloft, xanax) in psihoterapijo, katere oblika pa po moji oceni za težave, ki jih imam ni najbolj primerna (vsebina psihoterapije, ki jo izvajam cca. 1 leto je še vedno skupinski pogovor).V zadnjem času se mi v službi močno zapleta pri govoru. Zapletanje je posledično vezano na »vklop možganov« (strokovno reševanje določenih problemov, komunikacija z sodelavci…) in se pojavi po določenem času predvsem v drugi polovici dneva vsporedno z nedefinirano utrujenostjo. Predčasno se telo pri vklopu možganov odzove z hladnimi rokami. Zanima me ali imenovane motnje pri govoru spadajo v diagnozo sociala fobija ali so se pojavile določene nevrološke težave.

Lep pozdrav

Jože

Spoštovani Jože,
socialna fobija je definirana kot bojazen pred ocenjevanjem drugih ljudi,ki povzroči, da se bolnik izogiba socialnim okoliščinam.Bolj prodorne socialne fobije so navadno povezane s premajhnim samospoštovanjem in bojaznijo pred kritiko.Kažejo se lahko kot duševna stiska z zardevanjem,drgetom rok,občutkom siljenja na bruhanje, ali siljenja k uriniranju,pacient pa je včasih prepričan,da je eden izmed teh sekundarnih bolezenskih pojavov primarni problem.Simptomi se lahko stopnjujejo do paničnih napadov.
Opisano je definicija socialne fobije, kot jo razlaga “10.izdaja Mednarodne klasifikacije bolezni in sorodnih zdravstvenih problemov¨”, ki je v zavezujoči rabi pri nas.Nenadne spremembe v kvaliteti govora je treba vsekakor osvetliti tudi z nevrološkega zornega kota.

lll

New Report

Close