Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Motnje požiranja

Motnje požiranja

Pozdravljeni,

sploh ne vem, kako bi opisala svoje težave, saj bodo verjetno delovale zelo nepovezano.. ali pa tudi ne.
Po porodu mesec dni nazaj sem začela opažati, da včasih težko požrem npr slino. Enostavno občutim neko blokado, kot da ne bi znala. Potrebujem dva ali tri poskuse, da mi uspe. Prav tako ne morem več zazehati “do konca”. Pri prehranjevanju imam občutek, kot da gre hrana počasneje po grlu. Na splošno je vedno prisoten občutek nekakšne blokade v žrelu, zoožanje oz občutek, da je potrebno izpljuniti (hrakniti).
Imam velike težave s suhim zrakom. Ne prenesem zaprtega prostora npr z klimo, saj me začne nevzdržno pečt v grlu, tekočina ne pomaga. Bolna nisem bila.
Naj še omenim, da se mi je nekaj dni nazaj zgodilo, da mi je kos že stopljene čokolade zaidel očitno nekam med nosno votlino in žrelom in zablokiral dihalno pot, tako da sem dejansko komaj prišla do sape oz normalno zadihala.
Prosim za pomoč, kam sploh spadajo te težave oz ali so lahko znaki česa hujšega..

Hvala..

Spoštovani,

opisujete znake refluksa želodčne kisline, ob tem se lahko pojavi spazem mišic požiralnika (blokada, bolečina). Zaradi refluksa je žrelo bolj občitljivo tudi na druge dražljaje, kot je suh ali mrzel zrak. Svetujem ukrepe za preprečevanje refluksa (dvignjeno vzglavje, zmanjšanje telesne teže, izogibanje mastni hrani, pred spanjem 4 ure nič ne jejte itd).

Če dojite, se posvetujte s pediatrom pred morebitnim jemanjem zdravil za zmanjšanje izločanja želodčne kisline.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,

najlepšahvala za odgovor. Na težave sem vmes poskusila pozabiti, do včeraj zvečer, ko se je težava pojavila brez hrane. Pol ure pred dogodkom sem pojedla banano, če ima to kaj.. Torej, v grlu oz okrog območja mandljev sem začela čutiti nekakšen cmok, ki se je stopnjeval, nakar se je zgodila 90% blokada dihalnih poti. Skozi nos in usta sem čutila, kako lahko diham bi rekla kot skozi majhno luknjico in pri tem je bil še prisoten tisti grozen zvok oteženega dihanja. Vse skupaj je trajalo kakšno minuto, potem je popustilo. Nato sem težko požirala, bolelo – pekoč občutek v grlu..
Naj povem, da imam telesno težo in prehrano urejeno, ukvarjam se s športom, zelo malo mastne, pohane in podobne hrane.
Prav tako nimam težav s samo zgago, razen v nosečnosti.
Lepo bi vas še enkrat prosila za odgovor, kam se naj obrnem in ali je to še zmeraj refluks, saj me je včeraj vse skupaj do konca prestrašilo..

Hvala!

Banana je verjetno res prispevala k temu dogodku. Temu se reče laringospazem. Priporočam pregled pri foniatru – ORL specialistu, ki se posebej ukvarja z grlom.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close