Pozdravljeni.
Končno sem si tudi sama priznala, da se pravzaprav spopadam z eno izmed motenj hranjenja – prenajedanje. Pravzaprav sploh ne vem točno ali gre pravzaprav za čustveno prenajedanje, vem pa, da sem tako sita tega in da si bom morala v najslabšem primeru poiskati tudi strokovno pomoč. Vendar pa bi rada najprej poskusila še tukaj, in sicer kako naj si ”pošlihtam” stvari najprej v glavi? Vem, da naj bi se človek s takšnimi motnjami zamotil, odvrnil misli od hrane. Saj to zmorem, vendar vsakodnevno žal ne. Pravzaprav nisem niti nekako pretirano ”debela”. Vsaj meni se ne zdi. Pri 157 cm imam 58 kg. Kar me sicer nenormalno moti, vendar poskušam počasi, počasi zniževati telesno težo. Na teden sem tudi najmanj 4x telesno aktivna (tek, hitra hoja – najmanj pol ure do največ 1 ure). Nenehno razmišljam o tem kaj bom jedla, nenehno! Med vikendi se popolnoma ”zapustim” in si mislim: eh, saj lahko…bo pač ”cheat day” in si privoščim preveč, preveč sladkega. V obdobju, ko sem bila popolnoma zaposlena (nočna služba, zjutraj faks in spanje in ponovi vajo) sem shujšala precej. Prišla sem do 48 kg. Popolnoma sem se odpovedala sladkorju, maščobam in kasneje, ko faksa ni bilo več, sem se popolnoma zapustila in tako sem zopet na takšni teži kot sem. Nenehno prebiram članke o zdravem življenju, veganstvu, vegetarijanstvu, o onem, o tistem. Pravzaprav sem kot bi bila obsedena z zdravim življenjem, le da se tega ne morem držati. Aja, naj omenim tudi da že več kot leto ne jem mesa, razen rib, saj mi tako tudi odgovarja, vendar se mi to nikjer ne pozna, žal. Mi je pripravljen kdo pomagati? Vsaj s pogovorom? Kaj predlagati? :/
Pozdravljena na forumu
Motnje hranjenja so povezane z neke vrste ekstremi – ali preveč, ali premalo. Manjka jim torej ravnotežje.
Tvoj cilj mora biti, da slabo hrano v svojem življenju nadomestiš z nepredelano hrano.
Tvoj sovražnik ni meso, temveč predelani OH, hitra hrana, sladkarije, mastne omake ipd..
Zadaj si samo en cilj – da boš predelano hrano počasi ampak zanesljivo zamenjala z nepredelano – vsak teden najdi 1 stvar in jo zamenjaj.
Tako boš lahko jedla veliko pogosteje in se ne boš redila (od jabolk in korenja se boš težko zredila).
Na dolgi rok boš razvila bolj zdrav odnos s hrano.
Tvoja prva naloga pa – čistka omar in hladilnika – to je ponavadi najbolj učinkovita metoda, da se ne grešimo.
Se zavedam, da je v prvi vrsti pomembno, da počistim vso shrambo. Je pa težava tudi v tem, da živim pri fantu, kjer jih počasi, resnično počasi, navajam na to, da mi določene stvari enostavno ne dišijo. Med vikendi namreč njegovi starši kuhajo kar pač kuhajo (juho, krompir, meso), se pravi tipično nedeljsko kosilo, vendar mi je nekako težko reči, da ne bom kosila, če pa imajo navado, da vedno jedo skupaj.
Med tednom, ko sem v službi in si sama pripravljam obroke, ni problema (zajtrkujem res ne, kajti zjutraj mi hrana ne diši, zato pa, glede na to, da s službo pričnem ob 6 uri, ob približno 9 uri, ko je čas za malico, popijem bodisi smoothie ali pa pojem kakšno jabolko – v tem primeru približno 3 ure ‘po zaužitju jabolka jem grški jogurt z banano ali oreščki – in se počutim ravno prav polno :).) Težko se namreč držim režima, ko pridem domov. Vem, da za kosilo ne morem imeti smoothija, čeprav bi največkrat najrajši pila samo te, saj delam namreč v pisarni, kjer skoraj celih 8 ur sedim. Trudim se tudi, da med delom tudi večkrat vstanem, se sprehodim, četudi le do wc-ja :).
Naj omenim tudi to, da izdelkov iz bele moke prav tako ne jem (razen če kuha tašča – kakšne rezance mogoče, drugega ne), prav tako jem le polnozrnat toast, polnozrnate špagete, ki jih pojem zelo malo, kljub temu, da sem nekoč nekdaj bila skoraj obsedena z njimi. Obožujem pa sadje, zelenjavo, oreščke, grški jogurt in ogromno tega tudi pojem. Vendar imam občutek, da v močno prevelikih količinah. Popijem prav tako od 1,5 l do 2 l vode dnevno, včasih z limono, včasih brez, kavo sem ponovno pričela piti pred kratkim, prej jo kakšna dva meseca nisem, vendar se nisem počutila prav nič drugače. Mleka prav tako ne pijem, le ovseno ali riževo.
Zanima pa me še nekaj; zadnjič sem v trgovini slučajno zasledila, da ima kokosova maščoba, ki jo prodajajo v Sparu, Mercatorju, Tušu ipd. v trdni obliki, okrog 900 kcal na 100g. Če se hrano kakorkoli pripravljala na maščobi, sem jo na kokosovi, sedaj pa sem malo skeptična glede uporabe le-te maščobe. Ali je bolje, da uporabljam olivno olje ali je tudi kokosovo ok?
Malo sem se razpisala, ampak resnično ne vem kako naj si uredim prehrano, saj sem mnenja, da imam precej ”pošlihtano” prehrano, razen seveda kar se tiče sladkih stvari. Upam, da je na forumu še kakšen meni podoben oziroma, da je bil nekoč sam tudi takšen, vendar se je le-tega rešil in bi mi bil pripravljen povedati kako.
Sama si si odgovorila – zmanjšati moraš vnos sladkarij. Trik je samo, kako boš samo sebe pripravila do tega.
Moraš imeti nekaj, kar te motivira, ker zanašati se na disciplino, je kontraproduktivno.
– zadaj si, da boš vsakič, ko poješ nekaj sladkega, šla 3krat gor in dol po stopnicah
– slikaj se v kopalkah in pošlji prijateljici slike z dovoljenjem, da jih lahko objavi na določen datum, če do takrat ne boš shujšala toliko in toliko (ti določiš)
.. in še je načinov
Kokosova maščoba je dobra in ima 9kcal/g tako kot vsa ostala maščoba (maslo, olivno olje, laneno olje…)
Hvala za pomoč. Dejansko tudi sama vem kaj in kako bi morala postopati. Težava je le, da se zelo zelo zelo težko pripravim do tega. Moram reči, da sem včasih bila nekoliko bolj odločna, sčasoma pa me je zaradi ”spremembe okolja” pripeljalo do t.i. popuščanja in neodločnosti.
Sedaj sem tudi dobila potrdilo tega, kar sem tudi sama že vedela: če ne bom nečesa storila sama in če ne bom sama dovolj odločna in prepričana vase, ne bo nihče drug ničesar storil zame oziroma ne bo nihče drug odločnejši namesto mene.
Mogoče sem potrebovala le še neko spodbudno besedo oziroma potrdite te moje ”teorije”.
Hvala!
onina, tudi jaz se zadnjih par dni poslužujem dateljnov in zaenkrat resnično nimam težav s še kakšno potrebo po sladkem. 🙂 Ali mi lahko mogoče še kdo od vaju malo pojasni kako zdrav pa je pravzaprav napitek Alpro – okus kokos, čokolada? Ker mi je namreč nenormalno dober, tako da če se mi slučajno zalušta sladko, popijem tudi kakšen dcl tega napitka….