Moten razvoj
Pozdrav!
Mogoče tema ne sodi na tale forum, vendar bi Vas rada vseeno vprašala.
Imam 5 mesečnega sinka, ki ima povečan mišični tonus. Dr. v razvojni amb. naju je poslala na UZ glave. Izvid je sledeči:
Otrok ima majhno akustično okno, periferni deli možganov so nedostopni preiskavi.
V prikazanem delu so možgani strukturno in morfološko normalni.
Likvorski prostori so normalne oblike in normalne širine, simetrija je ohranjena.
Otrok ima obseg glave 41cm, velika fontanela za 1,5 prsta. Sinek živahen, že brblja.
Porod je bil spontan v 38 tednu, Apgar 9/9, še dojen.
Drugače vse vredu, razen povečanega tonusa. Sedaj me pa skrbi naslednje. Akustično okno, ali je to fontanela? Najbolj me skrbi, da je premajhna.
Prvi sin je imel velike probleme pri porodu, danes hvala bogu nagajiv 21 mesečnik. V razvojni so mi vedno govorili, da ima premajhno fontanelo, da se bo prehitro zaprla in otrok ne bo normalen. Seveda ni tako.
Drugi teden grem z mlajšim na terapijo, pa ne bi rada, da bi spet isto poslušala.
Ali pomeni, majhno akustično okno (fontanela), da je premajhno, oz. da je majhno za UZ?
Ker je otrokov pediater na dopustu, bi vprašala Vas, da se malce pomirim.
Najlepša hvala za odgovor in še tako naprej !
Hvala!
Lila
Spoštovani,
res je tako kot ste predvidevali. Akustično okno je v primeru izvida vašega sina izraz za fontanelo. Lobanja je za UZ frekvence povsod razen v predelu mečav (fontanel) nepropustna. Na srečo z UZ niso zaznali nobenih nepravilnosti. Velikost glavice je za 5-mesečnika primerna. Mečave pa so lahko večje ali manjše in to dejstvo samo po sebi ni pomembno. Če pa je mečava manjša zaradi prehitrega zakostenevanja, to lahko pomembno ovira rast možganov in vodi v različna bolezenska stanja.
Zelo pomembno in spodbudno je dejstvo, da je imel vaš starejši sin (podobno) majhno mečavo kot mlajši in se ta ni prezgodaj zaprla. To nakazuje, da je lahko majhna mečava samo družinska posebnost, ne pa izraz napredujočega bolezenskega procesa. Prav pa je, da otrokovi zdravniki temu posvečajo vso pozornost, ker je včasih potrebno celo operativno zdravljenje. Razumljivo je, da vas njihova razmišljanja zelo skrbijo, mislim pa, da vi razmišljate povsem pravilno in, da obstajajo razlogi za optimizem.
LP