Moteč vonj pazduhe
Pozdravljeni!
Prebrala sem kar nekaj tem na tej strani ampak nisem našla čisto podobnega problema, s katerim se soočam sama. Pred približno štirimi meseci se je vonj pazduh izredno spremenil in je moteč. Deodorant ne zdrži celi dan četudi nisem aktivna- torej ne hodim veliko. Tuširam se zjutraj in zvečer. Zvečer po tuširanju se ne namažem ampak zjutraj je vonj neznosen. Do tedaj nisem imela takih težav. V življenju se mi nič drastično ni spremenilo. Delam stvari, ki me veselijo in nimam skrbi iz osebnega in finančnega vidika. Kar se tiče stresa, si upam trditi, da je že nekaj let na nuli, v kolikor ga primerjam s prejšnjimi leti, ko sem vedno imela stisko- s študijem, nenehnim obštudijskim delom, ljubezenskimi odnosi, nič časa zase…
Moj dan je, napram prej, veliko bolj enostaven, saj nimam popolnoma nabitega in ne prihajam domov izmozgana. Poleg vonja pazduh sem ugotovila, da tudi spim izjemno veliko in spanec je res globok. Na primer: spat grem okoli 22:30, 23h in se težko zbudim ob 8h, kaj šele prej. V kolikor se moram zbuditi prej, sem kot “cunja” nekaj časa. Poskusila sem se zbuditi vsak dan ob 7h ampak sem nevede ugasnila budilko in spala naprej. Zgodaj se zbudim izključno, če me zbudi partner- torej da mi “teži” dokler cunjasto ne vstanem.
Že nekaj let se prehranjujem pretežno vegansko. Zgodi se, da na kakšnem obisku spijem kavo z mlekom ali pa v krogu domačih posežem po mlečnem sladoledu; pri sebi doma pa jem vegansko. Prehrana je raznolika in trudim se, da zaužijem dovolj vsega, kar telo potrebuje. Od prehranskih dopolnil jemljem B12 in D vitamin (oboje Viridian). Kar se sladkorja tiče, sem ga pojedla veliko več, ko sem bila vsejeda, tako da to verjetno ni problem, saj ne pretiravam. Za svojo velikost (1,63cm) imam morda celo kak kg preveč (59kg) ampak počutim se dobro:)
Nekoč sem bila bolj športno aktivna ampak tudi sedaj nisem “lena”. 3x na teden delam jogo, hodim na sprehode in nekajkrat na teden delam doma vaje ob katerih se dodobra prešvicam. V kolikor se pojavi priložnost, grem z veseljem v hribe. Vonj je ob aktivnostih isti.
Najprej sem mislila, da je kriv novi deodorant (naraven) ampak ni. Od začetka problema, sem nato poskusila Niveo (ki sem jo pred leti vedno uporabljala), Nelipot, Amon in Anis ter Dove. Torej naravne in tiste, ki niso najbolj zdravi ampak vonj je popolnoma isti.
Se opravičujem za roman ampak upam, da sem zaobjela pomembne stvari. Problem je torej drugačen vonj (moj prejšnji smrad je popolnoma drugačen kot ta) in pa tudi spanec. Oboje se je zaradi nečesa spremenilo in rada bi izvedela kako naj pridem nazaj.
Preden grem do svoje zdravnice (kateri se zdi skoraj vsak problem zaman) raje povprašam vas. Morda mi boste znali vsaj malo pomagati in me usmeriti.
Lep pozdrav,
S.
Pozdrav!
Težko bi povezal oba vaša problema, edino kar bi se ponujalo kot skupni imenovalec bi lahko bila bolezen ščitnice, kar se razjasni z odvzemom krvi za te hormone.
Sicer pa pogosto umivanje z mili, menjava dezodorantov.
Kakšni drugi vzroki pa bi bili glede na opisano manj verjetni.
Lp