Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina morski prašiček ali hrček

morski prašiček ali hrček

Namen imamo kupiti morskega prašička ali hrčka,
pa se ne moremo odločiti, hrčka smo že imeli pa čez dan skoz spi.
Kaj pa MP ali zelo smrdi na koliko dni mu je potrebno menjati žaganje, ali veliko lula in kaka , ko ga spustiš iz kletke po stanovanju?

preberi si teme na mojpes.com, kjer je kar zbranih kar nekaj izkusenj z obojimi:

lp, m.

------- www.kosovir.si

In če se boš odločila za m.p, lahko posvojiš kakšnega iz bogate “ponudbe” v starejših temah (ki jih pridno objavlja Tanja!). Ti prašički so sicer že odrasli, vendar veterinarsko pregledani (tisti v trgovinah so pregledani samo za bolezni, ki se prenašajo na ljudi, tako da so lahko kljub vsemu bolni). So tudi slikce!
Ampak pujski tako ali tako odrastejo v treh mesecih in imajo dolgo življenjsko dobo, tako da se mi starost ne zdi tako pomembna.

Res poglej nekaj tem navzdol, Julya je dala še aktivne linke do fotk. Pujsi so vseh barv in oblik, tudi zelo lepi dolgodlaki.

Mene bolj zanima kako je z vonjem in ali veliko lulajo in kakajo?
Ali ima to vonj veliko bolj kakor od hrčkov?

1klara, zgoraj ti je maja01 dala povezavo, kjer imaš napisano vse, kar te zanima. Ti resno priporočam, da si pred odločitvijo prebereš napisano.

Lp, Yo

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Veliko lulajo in kakajo, ampak smrdi pa čisto nič, če jim redno menjaš steljo. Tako kot tudi pri hrčku… Mislim, da je kar tam nekje. (Pa kakci tako ali tako ne smrdijo, smrdi samo urin).

Alije bolje imeti samca ali samico?
Kakšne so navade enih in drugih?

Če misliš imeti samo enega, je čisto vseeno. Po velikosti se lahko precej razlikujejo tudi samičke med seboj (jaz imam dve in je ena nekoliko težja). Oboji se zelo radi crkljajo v naročju.

A pa se ti ne polulajo in pokakakajo ko jih valjaš po rokah ali pa ko tekajo po sobi?

Se lahko. Sej so vendar “samo” živali.

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Po mojih izkušnjah se to zgodi izjemoma. Imela sem samčka, ki se je začel nemirno vrteti v naročju, ko je moral lulat, in sem ga pač odnesla nazaj v škatlo. Zdaj imam dve samički (od lanskega julija) in se je “nesreča” zgodila samo enkrat. Kakci niso problematični, ker so taki suhi bobki (moj mož pravi, da je v kletki kot v pražarni:) in jih samo streseš z brisace. Ju pa ne jemljem iz kletke, ko sta recimo ravno dobili porcijo sveže solate ali jabolk, ampak popoldne, preden jima potem dam novo porcijo semen, briketkov in sena. Ne vem, ali ima to sicer kakšno zvezo, ampak moji samički hodita lulat vedno v isti kot v kletki, tako da bi se v brisačo najbrž polulali le v skrajni sili.

No, moja pokojna pujsa je lulala vedno, ko se je zabuljila v ekran pc-ja (dobesedno ure in ure bi lahko buljila v ekran nepremično). Seveda je na ta način uničila nešteto tipkovnic :-)))))

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Nisem brala zgoraj napisanega sem pa na strani hrčka, ker manj lula in manj smrdi. Smo imeli in hrčka in morskega p. pa se je hrček bolje obnesel. Je pa dobro, da se lotiš prebiranja kakšne internet strani o enem in drugem.

Saj sem že veliko prebrala samo bi rada konkretno informacijo iz prve roke

No, jaz sem imela tudi hrčke, ampak sem bolj za m. prašičke.
Je pa res, da so hrčki zanimivejši, ker so gibčnejši in živahnejši, m. p. pa niso ravno akrobati. Jaz sem se za m. p. odločila zaradi daljše življenjske dobe, ker jih je bilo lažje transportirati sem ter tja (ko sem med študijem hodila domov, sem ga zapokala v košarico in hajdi na vlak, s hrčkom tega ne moreš), zdaj imam pa otroke in so m. p. primernejši, ker so večji in manj krhki, pa seveda zato, ker so hrčki nočne živali in potem otrok res nima nič od nje.
Simpatični in ljubki so pa itak oboji.
Glede urina je mogoče količinska razlika, ker so hrčki pač manjši, ampak meni se ni zdelo, da kaj manj smrdi, mogoče mi je pri hrčku celo bolj, pa sem mu kletko očistila vsak dan, m. p. imam pa dva, pa čistim na tri dni in ni krize (je pa res, da lulata samo v enem kotu in imata tam tudi pesek, ki vpije urin).
Prednost hrčkov je tudi, da rabijo manjšo kletko in če imaš krizo s prostorom, je mogoče bolje imeti hrčka – samo ne v spalnici oz. v prostoru, kjer spiš:), ker bo galama.

Naša hrčica je navajena na pesek (granulat) za muce in hodi lulat samo v posebej pripravljeno stranišče s tem peskom. Uporabimo kar prazno posodo od sladoleda, pa je. Je pa res, da je navajena že od malega.

In resnično ne smrdi oprav nič. Tudi sredi najhujše vročine je poskrbljeno, da ne smrdi.
Menjam ga pa enkrat na teden. Zadošča. Mislim, da bi ta način lahko uporabili tudi pri prašičku.

Drugače pa so vse že ostale povedale.
Moja nečakinja ima pa sedaj prašička in se mi zdi, da ta živalica zahteva dosti več pozornosti kot hrček. Preko dneva seveda.

Dobro izbiro želim.

No, nekaj imam za pripomniti:

1. Jaz sama imam veliko koristi od svojega hrčka, ne glede na to, da nisem ponočnjak. Sploh pa je ljubko že to ko ga gledaš kako spi.. Sama pa imam 11 let in mi niti na misel ni prišlo, da bi imela m.p. namesto hrčka.

2. Ti odsvetuješ imeti hrčka v prostoru, kjer spiš. Jaz sama imam hrčka v svoji sobi. Pri meni živi malo manj kot mesec in pol, in jaz sem nekako vznemirjena, če ne slišim njegovega škrebljanja. Po pravici povedano, me to škrebljanje prej uspava kot pa zbudi.

Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.

hej 11-letnica niso vsi taki kot ti. to je stvar osebne izbire.

Bolje je imeti samca, saj samice spuščajo tak rumen izloček, ki zelo smrdi.
Drugače pa so hrčki družabni, a so nočne živali, zanje je lahko skrbeti.
morskega pršaička še nisem imela, vem pa, da je družaben, pa tudi zanj ni težko skrbeti.
oba lahko božaš.

New Report

Close