Spoštovani,
star sem 46 let, z 19-letno delovno dobo, in pri eni od slovenskih zavarovalnic imam že 10 let polico za dodatno pokojninsko zavarovanje (DPZ).
V času sklenitve pogodbe sem bil v samostojnem poklicu, pred petimi leti pa sem se zaposlil v javni ustanovi. Takrat sem podpisal pogodbo o DPZ še z zavarovalnico, ki “pokriva” javno ustanovo, v kateri delam. V prvotni zavarovalnici so mi takrat zagotovili, da s tem ni nič narobe in da lahko obdržim obe DPZ. Pri prvotni zavarovalnici od samega začetka plačujem po 40 EUR na mesec, ustanova pa zame plačuje svoji zavarovalnici verjetno cca. 20 EUR na mesec. Moj dohodek je povprečna slovenska plača.
Ker so časi hudi in je žena brezposelna, me zanima naslednje:
1. Ali se mi dvojno plačevanje sploh splača?
2. Ali lahko DPZ pri prvotni zavarovalnici prekinem?
3. Če ja, ali mi bodo izplačali enkratni znesek in za koliko bo ta okleščen?
4. Kakšne so še posledice prekinitve DPZ?
6. Ali se mi bolj splača, da mi plačevanje pri prvotni zavarovalnici miruje do pokojnine in teče samo pri drugi zavarovalnici?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
vsak posameznik, ki je zavarovnec po sistemu obveznega pokojninskega zavarovanja, je lahko vključen v en kolektivni pokojninski načrt preko delodajalca in en individualni načrt. Zakonodaja pa posebej javnim uslužbencem omogoča vključitev v zaprt pokojninski sistem, oblikovan posebej za javne uslužbence. To pomeni, da imate lahko hkrati dve polici (eno individulano, v katero vplačujete sami in eno kolektivno, v katero vam vplačuje delodajalec).
Zavarovanje pri prvotni zavarovalnici lahko na podlagi pisne zahteve kadarkoli prekinete. Sredstva, ki ste jih vplačali po individualni polici vam bodo izplačali v enkratnem znesku, z odtegljaji za izstopne stroške ter davke (davek od prometa zavarovalnih poslov, akontacija dohodnine v višini 25 %, v začetku naslednjega leta sledi še poračun že plačane akontacije dohodnine).
Sredstva, ki jih je za vas vplačal delodajalec pred 31.12.2012 lahko dvignete po poteku 10 let od začetka vplačevanja. Stroški so enaki kot pri izplačilu po individualni polici. Do sredstev, ki jih je za vas vplačal delodajalec po 01.01.2013 pa boste dostopali le ob upokojitvi.
Lahko pa se odločite tudi za prenos vseh zbranih sredstev prvotnega zavarovanja na novo polico pri obstoječem delodajalcu. V tem primeru vam bo prvotna zavarovalnica zaračunala samo izstopne stroške, davkov pa ne boste plačali.
Drugih posledic prekinitve zavarovanja ni. Prekinitev pomeni prenehanje plačevanja premije, sredstva pa ostanejo na računu konkretne zavarovalne police.
Pri odločitvi o smiselnosti dvojnega plačevanja je v vsakem primeru potrebno primerjati vse stroške (izstopne, vstopne, upravljavske in morebitne druge stroške), naložbeno politiko in višino zajamčenega donosa upravljavca sklada. To odločitev boste morali sprejeti sami.
Lep pozdrav,
mag. Martina Polančec
Direktorica za izvajanje osebnih zavarovanj