Najdi forum

Montažka in projekt

Zdravo,
jaz se pa odločam za montažno hišo. Proizvajalci ponujajo, da mi izdelajo celoten projekt za hišo. Jaz pa še ne vem, pri katerem bi jo naročila, ker mi ni nič všeč, kar imajo na netu ali v katalogih. Ali ti njihov arhitekt naredi vse kar rabim, se ubada z vsemi papirji? Kaj pa če hočem klet zidati, ali tudi to naredijo oni? Kako pa izberem pravo sestave stene hiše in koliko izolacije in kakšno?
Hvala za nasvet.

Tole je kar nekaj vprašanj. Na vašem mestu bi se odločila za neodvisnega arhitekta, ki se bo posvetil samo vam in vam bo stal ob strani na vsej poti do hiše. Začne se s pripravo zasnove, ki je vam pisana na kožo, kar pomeni, da se ideja izpili tako, da vsebuje vse vaše želje po prostorih, oknih, velikosti, obliki, postavitvi opreme, tlorisi, pogledi,… in je hkrati skladna z zahtevami prostorskih aktov ter primerno umeščena na parcelo. Ne glede na to ali gradite zase, za trg ali za koga drugega, načrti naj vam bodo všeč, naj ustrezajo vašim zahtevam, naj bodo finančno izvedljivi in smiselni. Arhitekt, ki je zaposlen v podjetju, ki proizvaja hiše, bo seveda zagovarjal njihove rešitve. Z neodvisnim arhitektom pa bo vaš pregled in možnosti večji. Sploh, ker vam tak lahko izdela celotno projektno dokumentacijo za vse faze, tudi zunanjo ureditev, priklope na komunalne vode in še kaj, kar ni standarden obseg del, ki vam jih ponuja proizvajalec montažne hiše. Tudi za klet ali pomožne objekte. Lahko pa morda dosežete, da vam del vaših stroškov upoštevajo pri ponudbi za hišo.
Neodvisni arhitekt vam bo tudi svetoval glede sestav stene, strehe ipd, koliko česa bi bilo dobro in smiselno in kaj sploh obstaja. Lahko vam pomaga pri pregledu ponudb in svetuje izbrati pravo, svetuje izboljšave ali pocenitve, ki ne vplivajo na kvaliteto. Prihrani vam čas pri izbiri, ker je s svojimi izkušnjami in strokovnostjo ter izvedenimi deli aktivno vpleten v trenutne možnosti gradnje.
Vsekakor bi priporočala takšno pot, da se ne omejite že na začetku.
Lep pozdrav
Alenka

Hvala za izčrpen odgovor 🙂 Imam še nekaj vprašanj:
Ali mi bo arhitekt tudi pomagal pri soglasjih in gradbenem dovoljenju?
Ali je arhitekt lahko tudi nadzornik gradnje? V ponudbi za montažno hišo namreč piše, da moram poleg projekta zagotoviti tudi nadzornika gradnje.

Seveda. Arhitekt/ka kot vaš zastopnik, z vašim pooblastilom, vas zastopa v vseh postopkih pridobivanja projektnih pogojev, soglasij, v postopku pridobitve gradbenega dovoljenja. To je tudi pametno, ker deluje kot vaš posrednik pri morebitnih dopolnitvah vlog, ki so ponavadi specifične zahteve v katerih se sami ne znajdete in vam prihrani kar nekaj živcev.
Arhitekt z licenco odgovornega nadzornika za manj zahtevne in enostavne objekte (licenco preverite na strani ZAPS, imenik) je lahko gradbeni nadzornik za gradnjo npr. hiše, z višjo licenco nadzornika zahtevnih objektov, pa vseh objektov. Vseeno priporočam, da izberete nekoga, ki to ne bo počel prvič.

Morda se motim, bo ga. Tomori še dodala konkreten komentar, a na strani ZAPS ni možno izbrati nadzornika pri gradnji : http://www.zaps.si/index.php?m_id=imenik_arhitekti.
Dočim je pri IZS to možno in tudi , kolikor mi je znano, inženirji opravljajo gradbeni nadzor : http://www.izs.si/imeniki-seznami/imenik-pooblascenih-inzenirjev/vpogled-v-imenik-pooblascenih-inzenirjev/
Vsekakor, za nadzor gradbenega inžinir-ja ali gr. tehnika , ki je vpisan v imenik IZS.

Glede projektantov v podjetjih, kjer izdelujejo montažne hiše: zelo odvisno od firme. Celotno gradbeno dokumentacijo tudi oni uredijo zelo pregledno in primerno urejeno; ponekod je “b.p.” , drugje “tako-tako”.
Glede načrtovanja hiše , vprašanje kleti, je to zapisano v OPPN-u občine ali Prostorskem aktu, ali…………. Podjetje , ki postavlja montažno hišo, običajno ne izdela/pozida kleti; se zgodi da imajo podizvajalca za gradnjo kleti (gradbena dela) ali pa priporočijo katerega ali si investitor sam izbere izvajalca (to zagovarjam);

Glede sestave stene ni veliko filozofije, je samo vprašanje kako globoka je Vaša (investitorjeva) denarnica (DOH ali klasična sestava (sten/stropa) materiala)) ; tako pri klasičnih montažnih hišah ali skeletnih ali lesenih.
Pri zidanih pa je, moj predlog, da se zadosti statiki , opečni zid (akumulacija) in primerna debelina fasade (izolacija) , v odvisnosti izbora tipa hiše (NEH ali PH ali samo varčna).

Drži pa, arhitektura hiše je za oči eliksir, za denarnico pa ….!!

LP

Pooblaščeni arhitekt z licenco A
•odgovorni projektant načrtov arhitekture za zahtevne, manj zahtevne in enostavne objekte
•odgovorni prostorski načrtovalec za samostojno izdelavo urbanističnih načrtov, občinskih prostorskih načrtov, občinskih podrobnih prostorskih načrtov ter regionalnih prostorskih načrtov in državnih prostorskih načrtov
•odgovorni nadzornik za zahtevne, manj zahtevne in enostavne objekte

Inženir tudi arhitekture JE lahko nadzornik gradnje. Zgoraj je primer pooblaščenega arhitekta z licenco A, ki ima v bistvu 3 licence, če lahko tako rečemo.
Drugače je Grezilo dobro opisal.
Še vedno pa trdim, da lahko dober arhitekt naredi, kot rečeno, eliksir za oči in hkrati za denarnico. Se da.

New Report

Close