Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Monociti

Monociti

Spoštovani!

Star sem 18 let, verjetno že prestar za ta forum, ampak upam, da mi boste vseeno pomagala, ker vedno tako lepo odgovarjate.

Imam problem, že dve leti imam stalno povišane monocite. Na to sem postal pozoren in sem si začel sam delati krvne preiskave, tako imam tukaj 22 izvidov in na čisto vse so monociti povišani, čeprav nisem nič prehlajen. V procentih so moje vrednosti od 12 do 14% (do 10), v absolutnih vrednostih pa od 1.2 do 1.5 (do 1). Moja zdravnica pravi, do to ni pomembno. JHaz pa se vendarle bojim, kaj če je to zgodnji znanilec kakšne levkemije? Sploh, ker nisem nikoli prehlajen. Drugače moj CRPO je 1.2, SR 2, hemoglobin okoli 158. eritrociti ponavadi 5.8, levkociti ponavadi okrog 9, eozinofilci so vedo pod mejo.
Od zdravil uporabljam Nolpazo in Seretide za astmo!

Prosim za vaše mnenje!

Lep pozdrav!

Monociti so veja belih krvničk (levkocitov), ki pomagajo drugim belim krvnim celicam pri odstranjevanju poškodovanih, odmrlih tkiv, regulirajo odpornost proti tujim substancam in tudi uničujejo maligne celice.
Povišano število monocitov v krvi je odgovor na kronično vnetje, tudi parazitsko okužbo, tuberkulozo, avtoimunske motnje, odgovor na virusne okužbo (npr. pri mononukleozi, mumpsu, ošpicah in številnih drugih virusnih okužbah) n na maligno dogajanje.
Pri malignih boleznih krvi, torej levkemiji, se v krvi poveča število nezrelih levkocitov. Glede na tip malignih celic, levkemije delimo v limfocitne (torej se razmnožujejo bele krvničke limfocitne vrste, predvsem limfociti, ki so lahko nezreli – to so blasti) in mieloične levkemije, kjer bolezen prizadene celice kostnega mozga, ki bi se razvile v levkocite. Izolirana monocitoze, brez drugih znakov krvnih motenj (sprva lahko znižano, nato pa izjemno zvišano število levkocitov, nezrele bele krvne celice, slabokrvnost …) bi stežka kazala na levkemijo, sploh, kere gre za dlje časa trajajočo motnjo. V tem času bi se zagotovo razvili vsi drugi, pomembnejši znaki.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!

Pred dvema dnevoma sem opravil krvno sliko zaradi utrujenosti in bolečin v nogah. Prejšnji teden sem prebolel prehlad, ki se je kazal z bolečim grlom (težko požiranje), smrkanjem in kašljanjem. Zdaj je bolje, vendar me na momente še vedno popade utrujenost ter bolečine od kolen navzdol.

Pred dvema letoma sem bil na pregledu, kjer so mi ugotovili reaktivno povečane bezgavke.

Na krvni sliki je bilo vse v mejah normalne razen dveh parametrov:

K-Eritrociti 5.84 (4.50-5.50)

K-Monociti 10.3% (2-10)%, vrednost absolutnega števila pa je bila 0.72 (0.21-0.92).

Bi me povišana vrednost monocitov morala skrbeti? Bi bilo potrebno ponoviti krvno sliko čez par dni?

Prosim za odgovor.

Hvala lepa in lep pozdrav!

Tim

Običajno so pri strojnem štetju celic med monocite vštete reaktivne celice (virociti), značilni za virusne okužbe.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close