Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija mokre inhalacije, …

mokre inhalacije, …

Pozdravljeni,

po dvodnevnem lažjem prehladu (malo izcedka iz nosu in pokašljevanju) se je pri 16 mesečniku pojavilo težko dihanje. Dežurna dr. nas je napotila v bolnišnico, kjer so bili mnenja, da gre za virusno pljučnico ali angino. Angina je bila z brisom izključena. V bolnišnici sva bila 3 dni,na Ventolinu na 4 ure in na mokrih inhalacijah na 4 ure, izmenično. Na ventolin naj bi se dobro odzival. Začel je malo bolj pokašljevati, sedaj se bolj sliši hropenje – menda naj bi se slišala sluz, ki mu nagaja. Ves čas do danes so dežurni pediatri na oddelku še slišali obstrukcijo (ali kako se reče?). Kljub temu sva bila danes odpuščena. Kar nama je všeč, vendar me skrbi, da bi bilo kaj s pljučki?
Ob sprejemu je P. rekla, da bodo po 3 dneh slikali pljučka, da se vidi, če gre za pljučnico, vendar so sedaj ob odpustu rekli, da ni potrebe. Na odpustnici imamo diagnozo Opst. Bronhitis. CRP 12,7 – 18,3.
Težkega dihanja in vdiranja jamice ni več, fantek je razigran, dobre volje, vročine nima. Imamo navodila, da dajemo še tri dni Ventolin na 6 ur/2 vpiha in mokre inhalacije. Ali sva lahko zunaj, na svežem zraku?

Zanima me kako lahko dajemo mokre inhalacije? Ali je potrebno kupiti inhalator v lekarni ali si lahko kako drugače pomagamo?

V prvem letu starosti sva že bila 3 x na Ventolinu, v domači oskrbi. Bi me moralo zaradi tega ponavljanja kaj skrbeti in bi morala biti na kaj bolj previdna?

Hvala za vaša pojasnila in lep pozdrav.

Po prebolelem bornihitisu s piskanjem (najverjetneje zaradi sluzi), ko je otrok 1-2 dni brez vročine in lepo sočno kašlja, je aktiven, razpoložen in nima znakov težkega dihanja, greste lahko tudi ven. Uspešne vlažne iznhalacije boste lahko dali samo z inhalatorjem.
Uporaba Ventolina sama nam nič ne kaže, kako je z otrokovimi pljuči. Pomemben je opis izvida nad pljuči, piskanje, ugrezanje, skratka znaki težkega dihanja, družinska anamneza morebitnih alergij in astme, torej znaki, ki bi vzbujali sum na astmo. Glede na to, kako je Ventolin prepogosto in nekritično predpisan po njegovi uporabi ni mogoče ocenjevati ali ima otrok astmo ali ne.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!

Hčerka (23m) ima od ponedeljka vročino in močno kašlja. Ker nimamo inhalatorja, ji 2-3x dnevno delam vlažne inhalacije z enim litrom vrele vode in žličko morske soli – sediva v najinem šotorčku in dihava 10 minut, med spanjem pa prekrijem posteljico in dam lonec vanjo (seveda zelo pazim!!). Drugače je bilo vse o.k., le danes med spanjem je po 5minutah začela grozno kašljati in kot da ne bi prišla do sape. To je trajalo kakšno minuto, potem je mirno zaspala nazaj (nekaj časa se ji je še sicer slišalo, da je težje dihala, kasneje pa nič več). No, ponoven napad kašlja je spet dobila čez dobro uro. Sicer pa nasploh zelo malo spimo zaradi njega, saj se napadi pojavljajo v intervalih na 1uro…
Zdaj me najprej zanima ali so takšne inhalacije sploh primerne in ali je bil napad kašlja posledica le-te (čez dan se to ni še nikoli zgodilo). Naj raje preneham z njimi ali pač kupim inhalator? Naj dodam še, da ima dvignjeno vzglavje, da se v spalnici ne kuri (temp. od 19. – 21˙C) in da imamo v dnevnem prostoru vlažilnik zraka. Lahko še kaj naredim, da bo izkašljevanje lažje oz. nasploh, da umirimo kašelj?

Najlepša hvala in lp!

Napade kašlja dobi zaradi popolnoma vodoravne lege med spanjem, v kateri se sluz nabere v zgornjih dihalih in začne dražiti na kašelj. Sočen kašelj je čistilec dihal, zato ga ne pomirjamo. Inhalacije dihala vlažijo, naredijo sluz bolj tekočo (in ne lepljivo, zalepljeno na dihalne poti), zato jo dojenček lažje izkašllja, poje ali izbruha.
Dvignite vzglavje, tako kot pri protirefluksnih ukrepih (polsede, podložena kolena), da bo manj draženja na kašelj v spanju.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Ponovno se oglašam…

No, v petek sva šli do P, katera ji je po diagnozi bronhitis predpisala Berodual na 4 ure in po krvni sliki sodeč naj bi bila vse skupaj navadna viroza.
Mene pa vseeno skrbi potek te viroze: vročina v po in to, v sredo nič, nato spet v če in pe (vedno nad 39), včeraj ponovno nič. Danes pa se je že zbudila z 37,7 in po izkušnjah bo verjetno samo še naraščala.
Povejte prosim, me upravičeno skrbi ali je pa to res lahko potek navadne viroze?

Tisočkrat hvala za odgovor in lepo nedeljo vam želim!

Prejšnji teden je imela večina otrok točno takšen potek (2 dni vročine, nato 1-2 dni popolnoma nič, pa spet). Še vedno viroza. Vendar pojdite jutri na kontrolni pregled, če bo imel otrok popoldne in ponoči še visoko vročino.

Spoštovani,

imam 1 leto staro punčko, ki kašlja in nikakor ne pusti, da narediva inhalacije s fiziolosko raztopino. Zato sem ji zdaj začela delati inhalacije, ko zaspi – z UZ inhalatorjem, masko samo približam nosku, tako da nekaj minut vdihuje paro. Nekje sem prebrala, da inhalacije med spanjem niso učinkovite, ker naj para ne bi prišla dovolj globoko v dihala. Zanima me, če je to res?

Hvala za odgovor

Vsako vlaženje dihal  bo boljše kot nič, vsekakor pa je potrebno biti zelo strog pri sušenju/razkuževanju aparata.

New Report

Close