moj partner je politični aktivist
Bomo živeli v komunah, ko bomo na to prisiljeni. Če nas bo kdo hotel vzet, seveda. Večina pa brez sile ne bo šla v takšno življenje, ker smo vajeni udobja.
Če da kdo prav partnerju avtorice, mu da prav zaradi slabih razmer, pred kratkim smo brali, da že od maja ne bo več penzij in plač. Ne bo to ravno maja, lahko bo konec leta, država je zapufana, novih kreditov ne bo kar tako dobila. Zato ni švoh ideja kakšna komuna, če si človek za to, da imaš nekje eno kmetijo, možnost samooskrbe.
Bomo živeli v komunah, ko bomo na to prisiljeni. Če nas bo kdo hotel vzet, seveda. Večina pa brez sile ne bo šla v takšno življenje, ker smo vajeni udobja.
Če da kdo prav partnerju avtorice, mu da prav zaradi slabih razmer, pred kratkim smo brali, da že od maja ne bo več penzij in plač. Ne bo to ravno maja, lahko bo konec leta, država je zapufana, novih kreditov ne bo kar tako dobila. Zato ni švoh ideja kakšna komuna, če si človek za to, da imaš nekje eno kmetijo, možnost samooskrbe.[/quote]
Se strinjam.
Razmere nas bodo lahko prisilile in obsojanje drugače mislečih, nas ne bo rešilo pred tem, da še naprej živimo v družbi kjer vladajo prevaranti, lažnivci…..
Torej, isti si, kot avtorica, isti si, kot mi vsi, več ti pomeni udobje, kot idealizem, ampak to te ne odvnjuje od tega, da ne bi na druge kazal s prstom in jih zmerjal z materialisti…sam si pa isti…čisti materialist, ki je močan samo na idealističnih besedah.
Torej, isti si, kot avtorica, isti si, kot mi vsi, več ti pomeni udobje, kot idealizem, ampak to te ne odvnjuje od tega, da ne bi na druge kazal s prstom in jih zmerjal z materialisti…sam si pa isti…čisti materialist, ki je močan samo na idealističnih besedah.[/quote]
Spider, ne razumeš kaj želim povedati…..
Verjamem, da protestniki in razni aktivisti marsikomu predstavljajo grožnjo in v njem vzbujajo strah. A dejstvo je, da trenutna miselnost in trenutna politična ureditev s takšnimi akterji, kot so na oblasti, predstavljajo največjo in pravo grožnjo za vse nas.
Ja, kar odkrito povem, da mi je všeč udobje. Denar, čist dom in urejeno življenje mi je zakon:)
Brez sile me ne boš videl v komuni, kar hočem povedat je, da imam dobre senzorje in zaznavam, da se bliža kaos, vojna, zelo zelo slabi časi. Torej imajo tisti bolj praktični boljše pogoje za preživetje kot mi, če bodo imeli kmetije in bodo znali delati. Za preživetje je to dobra ideja v bodoče, ostali pa bomo vegetirali doma, dokler nas matilda ne pobere, če udari revščina ali vojna.
Robi, odvisno kako kdo gleda na svet. Tebi se zdi, da nam predstavljamo grožnjo, meni se recimo zdi, da ni tako hudo, da delajo tudi veliko koristnega. Od nekdaj je bilo tako. Vsak sistem pa slej kot prej pade, tudi in predvsem zaradi tega, ker tako različno gledamo nanj. Tisti, ki se čutijo ogrožene, bodo sistem “napadli”. JE pa res, da so tudi v vladi posamezniki, ki prav tako različno gledajo na svet ampak še vedno delajo po svojih močeh. Eni tu pa tam kaj pospravijo v svoj žep, drugi raje dajo kaj iz svojega. In tako se svet vrti, pomagamo pa si ne prav veliko med sabo. Preveč ogroženi se počutimo ob ljudeh, ki so od nas drugačni, kateri resnica je drugačna, ker s tem “ogrožajo” našo resnico.
Revolucija ga bo samo navidezno prekinila in pahnila ljudi v še večjo revščino, potem pa se bo vse spet ponovilo.
kaj pa je potem rešitev za tebe?[/quote]
Moram reči, da me nadvse zabava, kako si mojo pikrost in kritičnost do protestnikov in njihovih nebuloznih zahtev (ne pravim pa, da so vse takšne, zahtevi po pravičnosti se z vsem srcem pridružujem) razlagaš kot STRAH.
Obenem pa se pridružujem Spiderju: s položaja oblečenega in nahranjenega človeka je zelo lahko govoriti o dramatičnih spremembah in revolucijah – ki bodo terjale žrtve. Si ti pripravljen postati(nedolžna) žrtev takšne revolucije? Ali pa bi morda prav ti bil tisti, ki bi ubil par jajc, da bi spekel omleto?
Spet bom citiral (ker vse resnice ne rastejo ravno v knjigah za samopomoč), tokrat kar Žižka, ki je tej “revoluciji”, kot jo imenuješ, posodil glas razuma:
“Ko je turški pisatelj Panait Istrati sredi tridesetih let prejšnjega stoletja, v času najhujšega stalinskega terorja, obiskal Sovjetsko zvezo, ga je neki sovjetski apologet poskušal prepričati o nuji nasilnega obračuna s sovražniki in pri tem omenil pregovor: »Ne moreš narediti omlete, ne da bi razbil jajca.« Istrati mu je trpko odgovoril: »V redu, razumem, povsod vidim razbita jajca. Toda kje je ta vaša omleta?”
In še link na celoten intervju, ki je vreden branja od črke do črke:
(domnevam sicer, da ga je večina že prebrala)
Tudi jaz bi opozoril, naj ljudje, preden s prstom kažejo na druge, pogledajo nase in pogledajo koliko pripomorejo k temu, da je sistem, življenje, takšno, kot je. Sistem namreč vodijo ljudje. In, kaj smo mi, ki smo “pod” tem sistemom? Prav tako smo ljudje.
S kakšno pravico pa si mi jemljemo vso naravo, s kakšno pravico podiramo gozdove, množično pobijamo in skrbimo za izumrtje mnogih vrst živali, rib, onesnažujemo okolje in hkrati ljudi (sebe) okrog nas. Kdo nam je dal to pravico? Vzeli smo si jo. Zakaj se vse to dogaja? Zato, ker ljudje vse to “potrebujemo”, “potrebujemo” vsakih nekaj let novo pohištvo, zato da se v stanovanju počutimo bolj nobel, manj dolgočasno in smo vštric z modo (zaradi tega padajo gozdovi), potrebujemo nova oblačila, draga oblačila, da smo se lepi oziroma zato, da nas drugi ne bi kritizirali kako smo škrt do sebe (umirajo živali) in moramo imeti čim bolj polno mizo, da si ja ne bo kdo od povabljenih o nas mislil, da jim ne privoščimo (umirajo živali). Vse to, za našo srečo, zadovoljstvo.
In prav iz istega razloga si tu in tam kak politik da kaj v žep, ker meni, da si to lahko vzame, ker je naredil pred tem nekaj dobrega ali pa preprosto zato, ker lahko, ker misli, da bo tako bolj zadovoljen. Nismo si tako različni, kot morda nekdo želi prikazat.
A veste, zakaj otroci tako radi skačejo po posteljah svojih staršev? Zato ker so velike in dobro vzmetene.
In zato ker starši v njih seksajo.
V psihoanalitski teoriji baje velja, da otroci nenehno iščejo odgovore na vprašanje, od kod so prišli, in ker tudi ob realni razlagi odgovora ne bi zares dojeli, si morajo sami pričarati najbolj plavzibilno razlago. Ta pa ne poteka po metodah racionalnega mišljenja, pač pa prek konkretnega doživljanja. In ko otroci začnejo skakati po postelji svojih staršev, so ponavadi že zelo blizu odgovoru – vse tangencialne silnice (kaj dela mama, kaj dela oče itd.) so se zgostile v konkretno, čeprav otroško (a zato nič manj z užitkom skakanja po postelji nabito) konkretizacijo spolnega akta.
Kaj dobimo, če to otroško dilemo prenesmo na dilemo kapitalističnega sveta in iskanje odgovora nanj v “vaški komuni brez razlik”? Če je “vaška komuna” postelja, potem bo življenje v njej skakanje po postelji. In navdušenci nad komuno so prav zato v komuni našli odgovor, ker je to tudi odgovor na vprašanje, ki jih veliko bolj zanima kot kataklizma sveta: vprašanje, kako seksati druge ženske, ne da bi za to polagali račune.
Levičarska intuicija je ponavadi pravilna.
Hja… končno en pameten nasvet.. pameten pač..ampak nasveta nikjer ni… težko je to…[/quote]
Saj to ni nasvet. To je le občutek nekoga ali pa bi moralo biti spoznanje, do katerega bi naj avtorica prišla sama, ne pa da ji ga nekdo položil v naročje. Moj pristop je drugačen in se včasih raje naredim malo “neumnega”, zato, da vidim, če ima avtorica še kaj več za povedat, če lahko sama pride do rešitev, odgovorov. Lačnega je treba naučiti loviti ribe, ne pa mu ribe nosit.[/quote]
Saj sem napisala, da mi gre ob takih “predvidevanjih” na smeh. Ne morem se vživeti v to situacijo, zato sem ponudila, kar lahko – razmišljanje. Nasvete pa dajajo drugi ;), ki zadeve bolj obvladajo 😀
Saj to ni nasvet. To je le občutek nekoga ali pa bi moralo biti spoznanje, do katerega bi naj avtorica prišla sama, ne pa da ji ga nekdo položil v naročje. Moj pristop je drugačen in se včasih raje naredim malo “neumnega”, zato, da vidim, če ima avtorica še kaj več za povedat, če lahko sama pride do rešitev, odgovorov. Lačnega je treba naučiti loviti ribe, ne pa mu ribe nosit.[/quote]
Saj sem napisala, da mi gre ob takih “predvidevanjih” na smeh. Ne morem se vživeti v to situacijo, zato sem ponudila, kar lahko – razmišljanje. Nasvete pa dajajo drugi ;), ki zadeve bolj obvladajo :D[/quote]
Šele zdaj sem opazila to Markovo pisanje. Kakšna prevzetnost. Ti govoriš o svojem pristopu in se “delaš” neumnega, da bi me napeljal, da sama pridem do rešitve? Ti? Kdo pa si ti, da si tako domišljav?
Tvoji odgovori so navadna puhloglava, pocukrana, kičasta instant teorija iz bogve kakšnih novodobnih kvazipsiholoških priročnikov za razočarane gospodinje. Imam občutek, da realnega življenja ne vohaš niti od daleč, kaj šele, da bi ga sploh živel. Raje pomagaj sebi, ti še tega ne veš, kje ribe sploh živijo, kaj šele, da bi jih znal loviti.