Najdi forum

živjo,

imam težavo z mojim možem…sploh mi noče pomagati v gospodinjstvu… ko pripravljam večerjo..kosilo… ga včasih ogovorim, da naj mi pomaga…on pa sedi pred televizorjem… za vse sem sama… včasih mi je še pomagal…zdej pa ni nič z njim… skupaj sva 10 let… star je 27 let…

prosim za kak trik … da bi mi uspelo… drugače se zelo lepo razumeva…se imava rada,,,,…. le to je problem….

hvala

lp

Zakaj mu pa direktno ne rečeš, da ti ni všeč njegova nedejavna vloga v gospodinjstvu?

Razvadili ste ga; ne pomaga vam, ker ve, da mu ni treba in da boste sicer malo pogodrnjala, potem pa naredila sama. Recite, da naj pomaga pri kuhi, ali pa ne boste skuhala in potem tudi ne skuhajte. Recite, naj sam zlika in opere svoje cunje, vi boste pa svoje. Recite, da naj en teden kopalnico spuca on, en teden jo boste pa vi. In tako tudi ravnajte.

Hja pač malo ga premoti – reči recimo, daj pridi , da bova to sedaj hitro skupaj nardila, da bova imela potem več časa zase pa jaz ne bom utrujena ali kaj takega…

Jaz na srečo teh problemov nimam…sicer se ne sponi velikokrat sam ampak jaz mu rečem ali napišem listek pa vedno potem nardi… meni niti ne moti, da mu moram rečt, ker res ni problema… …

Reči mu, da se ti zdi to fer in da res ne zmoreš sama in da naj bo tak kot je bil včasih…reči, da ti tudi nerada to počneš oz. ne delaš tega z največjim veseljem ampak je pač treba in druga ne preostane… … kot pa, da je zadeva narejena… in bo veliko lažje in boljše, če to storita skupaj…

********************************************* We all know that cats rule the world!

Lahko poskusiš tudi z bolj konkretnimi navodili:
“Daj, prinesi mi tisto skledo za solato.”
“Prosim, če vzameš desko in nož, ter narežeš korenček.”
“Pomij, prosim to posodo, ki je v lijaku (ali zloži v pomivalni stroj – pri tem ne vztrajaj, da zloži posodo na nič, kot jo zlagaš ti)”
itd.

Če namreč rečeš, daj mi pomagaj, nima niti najmanjšega pojma, kako se tega lotiti. Če pa bo vedel, kaj pričakuješ od njega, bo večja verjetnost, da se bo spravil k tebi in ti pomagal.

oprosti ampak kakšen trik neki??!!
pa za božjo voljo, saj ni otrok, da rabiš trik, da ti bo nekaj pomagal!

reci mu, da naj dvigne svojo rit in ti pomaga, v nasprotnem primeru pa naj sam vse skuha in pospravi.

če ti to dela zdaj pri 27 letih me je kar groza pomislit kakšen bo čez naslednjih 10 let, če ga ne boš zdaj k pameti spravila. dopovej mu, da nisi njegova mama!

Ja tista ena – ravno s takimi stavki kot si sedaj ti rekla ga boš začela spominjat na njegovo mamo… saj vemo kakšni so moški – to moraš malo drugače naridt pa bo–… edino, če ti hočeš zvenet kot tečna babnica in se kregat po vrhu vsega pa se še sekirat….

Veliko lažje, brez keganja in jeze je to opravit na bolj premeten način… z varianto, ki jp je predhodnica namisala 8tudi jaz delam tako) daj mi pomagaj to to in to… Ko to nekjakrat ponoviš se potem že spomni sam…. So pač takšni, da za te zadeve rabijo več časa….

********************************************* We all know that cats rule the world!

Zelo ranljivo je lahko moškemu opravljati gospodinjska opravila. Jezna ste in žalostna, ker ste si zakon predstavljala drugače, kot z moškim pred televizijo in sebe za štedilnokom. Veliko moških je vzgojenih v prepričanju, da so to ženska opravila. Sram jih je in počutijo se ponižane, da bi opravljali ženska dela. Moški, ki kuha, pomiva in streže je zelo ranljiv. Poskušajte ga začutiti v tej stiski. Sam je, tako kot vi, saj ga nihče ne poišče v njegovi osamljenosti.

Zamenjana ste za televizor in to vas boli. Povejte mu, kako vam je, koliko ste sama, žalostna in pozabljena od njega. Koliko bi si želela, da vam pride nasproti in vas poišče v vašem svetu. Pogovor o ranljivih čutenjih, bo odprl možnosti za sodelovanje v odnosu in stvari kot je televizor in gospodinjska opravila, se bodo uredile same po sebi.

Sabina Stanovnik spec. Zakonske in družinske terapije Midva-Zakonski in družinski center, Ptuj Tel: 030/333-009 E-mail: [email protected]

New Report

Close