Močno popoldansko sonce
Ne vem, kaj ti je všeč in kam bi jih točno rada. Za na ograjo in da visijo dol, so za močno pripeko primerne bršljanke, gor rastejo pelargonije. Po mojih izkušnjah se v močni pripeki lepo obnesejo, ker so menda “afriški tip” in uživajo na sončku. Če boš imela pa na balkonu na tleh v koritih, je pa izbira večja. Mislim, da je najbolje, da se sprehodiš malo po vrtnariji in pokukaš.
No, jaz imam južno-zahodni balkon. Pelargonij, surfinij in podobnih rož nisem nikoli marala (beri: niso mi všeč rože, ki visijo na ograjah in rastejo gor/dol).
Sem pa nora na aromatične rastline in svoj balkon opremljam s sredozemskimi zelišči, ki mi poletne večere polepšajo s svojim vonjem, hkrati pa zanesljivo skrivajo pred radovednimi pogledi.
Tako na različne višine (na tla, na nizke in malo višje “pručke”, lahko si pomagaš tudi s podastavljanjem glinenih loncev) ponavadi nastavim glinene lonce različnih oblik z rožmarinom, s sivko, z več vrstami bazilike, z origanom, s timijanom, z žajbljem, itd. Poleg tega pa za barvitost dodajam nizke sončnice (ki ravno tako lepo rastejo v loncu) in take in drugačne feferone (ki tudi ne zrastejo višje od kakih 30 – 40 cm).
Ker lonce nastavim na različne višine, pa tudi rastlinice zrastejo do različnih višin, je moj balkon tak “diskreten” hkrati pa tako domačen in prijeten… Še kak borovček mi manjka zvečer in šum morja, pa bi se počutila že skoraj na dopustu…..