Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Mocno bolece grlo

Mocno bolece grlo

Lep pozdrav, cez vikend smo s prijatelji na posocju prespali na prostem ob ognju, v ponedeljek 5.8.2019 zjutraj, pa se je na levem predelu vratu pojavila bolecina, z otezenim poziranjem sline, sprva sem mislil da gre za vnet mandel in stvari nisem posvecal prevec pozornosti, dokler ni bilo vsak dan huje.
Vceraj v cetrtek, sem obiskal svojega zdravnika, kjer je ugotovil da gre za povecano bezgavko, zraven pa je tudi jezicek na koncu neba povecan tako, da se dotika jezika in daje obcutek cmoka v grlu, usta tezko odprem do polovice, bolecine cutim tudi v usesih, vse skupaj spremlja tudi temperatura, ki ni visja od 37,5.
Zdravnik je vzel bris in ugotovil da je obolenje virusno, zato ni predpisal antibijotikov.
Rekel je naj grem domov pocivat in da bo stvar izzvenela.
Vas pa vprasam za nasvet, s cim si lahko lajsam bolecine, kajti stvar zelo boli, res je otezeno, bolece poziranje, zaradi cesar ze dva dni nisem jedel nic, nic pa tudi ne kaze, da bi se vse skupaj izboljsevalo.
Bolecine si trenutno lajsam z lekadoli, ampak se bojim prevec jemati, tako da malo potrpim in ko je res kriza vzamem.
Upam da ni kaj hujsega.
Ce mi lahko kakorkoli svetujete, Vam bom zelo hvalezen, Dejan.

Spoštovani,

glede na vaš opis je sprva bila angina – bakterijsko vnetje žrela. Ko se je pojavil izrazito otečen jeziček in oteženo odpiranje ust (trizmus), je velika verjetnost, da se je gnoj pojavil ob mandlju v vezivu – peritonzilarni absces.

Bris je le za streptokoke, lahko pa je povzročitelj kakšna druga bakterija.

Potreben je majhen rez skozi usta in nato predrtje votline z gnojem, da gnoj izteče ven (to se naredi v ambulanti v sedečem položaju).
Angina ali absces se zdravita z antibiotikom.
Popiti morate 2 litra tekočine na dan, proti bolečinam lahko vzame odrasel paracetamol do 2 tbl (2×500 mg) na 8h in nesteroidni antirevmatik (npr ibuprofen) 600 na 8h.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close