mleko
En lep pozdrav, Tanč!
Moja dojenčica je stara 9 m in do zdaj je bila “dojena”-mleko sem si vseh 9m črpala. Zdaj mi ga je zmanjkalo in tudi dovolj imam tega dela s pumpanjem.
Ker ne mara nobenega adaptiranega mleka ji bom začela dajat kar kravjega, oz. ji ga že dajem saj tudi v družini nimamo nobenih problemov z alergijami. Pediater mi je svetoval naj ji ne dajem alpskega ampak domačega, vendar tega težko dobim. Pa me zanima ali je kaj narobe z mlekom iz trgovine in ali je kaj važna znamka (zdaj sem ji dala mleko pomurskih mlekarn).
Hvala za odgovor in lep sončen dan.
Polona
Pozdravljeni, popek24,
kar se tiče alpskega mleka, je mnogo informacij, predvsem pa dezinformacij, pa dejansko enotnega mnenja ša ni, oziroma smernice še niso segle do vseh.
Alpsko mleko naj bi bilo zaradi drobno razpršenih maščobnih kapljic lažje prebavljivo (to so vsa homogenizirana mleka), nekaj študij pa je povezovalo kasnejšo aterosklerozo z uživanjem homogeniziranega mleka. Alpsko mleko je tudi kratkotrajno pogreto na ultravisoko temperaturo, tako da so uničene patogene klice, ki jih je ogromno v kravjem mleku. Sicer vsako mleko vedno prekuhamo, kar se tiče ohranitve beljakovin in ostalih mineralov in vitaminov pa je bolje kratkotrajno segrevanje na visoki temperaturi kot 20 minut počasnega gretja do 100 stopinj, ko običajno mleko odstavimo.
Opazila sem, da celo zdravniki mešamo med pasteriziranim, steriliziranim, homogeniziranim in celo koncentriranim mlekom. Alpsko mleko je sterilizirano na visoki temperaturi zelo kratek čas. Domače mleko ima tudi do 5% mlečne maščobe in osebno ne vidim koristi nehomogeniziranega domačega mleka s 5 % maščobe pred steriliziranim homogeniziranim mlekom s 3,5% maščobe.
Znamke slovenskega mleka so podobne, tudi proces kontrole med obdelavo je predpisan, tako da mislim, da je popolnoma vseeno, katere znamke je mleko.
Izberite tisto, kar bo otrok raje pil.
lp
Tanč