Mirena-nova uporabnica
Spoštovani!
Stara sem 46 let,12 let sem uporabljala Cilest.Zaradi let in povišanega krvnega tlaka,sem se odločila za Mireno.Dobila sem jo pred enim tednom in imam normalne stranske pojave:izcedek,občasno čutim malo pritiska v trebuhu in dojkah.
Pri ginekologu sem dobila pisno gradivo in imam dve dilemi:
1.moji prijateljici je ginekologinja svetovala,naj prvi mesec pri spolnih odnosih uporablja še dodatno zaščito,po enem mesecu pa je z UZ preverila,če je vložek v pravilnem položaju.Mene je ginekolog naročil na kontrolo čez 1 leto(bris)?
2.v gradivu piše,da lahko s prstom otipamo nitki,vendar previdno,da vložka ne potegnemo iz pravilnega položaja ali celo ven.Če že s prstom lahko narediš škodo,kaj se šele lahko naredi pri spolnem odnosu?
Zaradi teh dilem “stojim” psihično bolj slabo,temu primerni so tudi spolni odnosi :=((
A mogoče pretiravam in se moram samo sprostiti in zaupati?
Najlepša hvala za odgovor in lep dan želim!
Dodatna zaščita pri Mireni ni potrebna, saj jo vstavimo ob menstruaciji in takoj začne z delovanjem. Navade ginekologov glede spremljanja materničnih vložkov se lahko razlikujejo. Načeloma povsem zadošča, da po koncu prve menstruacije, ki jo dobite po vstavitvi Mirene , potipate z enim prstom v globino nožnice in preverite prisotnost nitk. Če jih boste lovili z dvema prstoma in nato močno potegnili zanje, vam res lahko uspe odstraniti MV. En prst ne naredi nobene škode, spolni odnos pa tudi ne. Samo sprostiti se morate in zavedajte se, da imate zelo zanesljivo in za vaša leta in zdravstveno stanje tudi zelo ugodno zaščito.