mirena – maternični vložek
Pozdravljeni,
stara sem 39 let, naslednje leto bom 40. Mireno imam vstavljeno že 5 let in 1 mesec. Moja ginekologinja pravi, da bi eventuelno lahko to pustile noter, saj je mahanska zaščita, sicer naj bi jo še zamenjali in bi ta naslednja ostala do konca. Kaj mislite o tem, ali imata kakšne izkušnje, saj si ne želim zanositi.
Za odgovor se vam zahvaljujem.
Spoštovani,
Z vašo ginekologinjo se ne strinjam. Podobno razmišljanje bi bilo sprejemljivo po 45. letu, pri 40 letih pa bi Mireno vsekakor zamenjal za novo. sicer pa Mirena zadrži aktivnost tudi tja do 7 let, torej je 6. leto celo na voljo za zamenjavo in to ni treba storiti takoj po preteku 5 let.
sem mati 3 otrok iin imam ze 2 splava,,,mireno imam 13 mesecev,vstavili so mi jo takoj po splavu-drugi dan..g je rekla da je ta zascita najbolja zame in jaz se nisem poglabljala v podrobnosti,do prejsnjega meseca ko mi je m cisto izostala…tudi pocutim se kot da sem noseca,slabost,glavobol,utrujenost,bega me to,da sem naredila test nosecnosti in je negativen….(koliko je res moznosti,da sem zanosila?)zanima me koliko po izostanku je treba narediti test in kateri testi so najbolj zanesljivi,ter kaj narediti tudi ce sem z mireno zanosila…hvala za odgovore
Spoštovani,
teoretično je seveda možno, da ste noseči, pa test tega ne pokaže (v zelo zgodnji fazi) verjetnost pa je minimalna (za oboje). Za zanesljivo izključitev nosečnosti takoj, lahko naredite krvni test ßhCG, lahko pa tudi počakate in urinski test ponovite čez 1 teden. Sicer pa ob Mireni ni nič nenavadnega, če ciklus za nekaj mesecev ali celo za ves čas uporabe povsem izostane, le navaditi se je treba na to. Občutek, da ste noseči je lahko povsem lažen tudi zato, ker se ta pravzaprav nič ali le malo razlikuje od običajnega PMS(premenstrualni sindrom), ki je hormonsko pogojen s progesteronom, ki prevladuje med ovulacijo in M.
Spoštovani!
Vem, da sem vam de na odgovarjati stokrat isto, sem že tudi prebrala in sem seznanjena z možnostmi, ki se pojavljajo pri mireni. Imam pa vseeno eno vprašanje. Prvih 6 mesecev od vstravitve Mirene nisem imela popolnoma nobenih krvavitev, niti izcedka. Decembra pa so se žačeli pojavljati menstuaciji podobni izcedki, le da v zelo majhnem obsegu. Sem pač pomislila, da se začenja ciklus nekako normalizirat in so to zdaj kot M. ampak zadeva je zelo neredna, krvavim kake dva dni potem nič, čez par dni spet, včasih je izcedek rjav, včasih krvav, nikoli pa ga ni veliko. to se zdaj pojavlja skoraj vsak teden, tako da očitno ne gre za M krvavitev, Še bolj čudno je ker se skoraj po pravilu kri pojavi po fizični aktivnosti. po teku … sicer nekih bolečin nimam, je pa zadeva vseeno malo čudna, ker nikoli ne vem kdaj bodo hlačke premalo. Ali bi mi svetovali obisk G???
Hvala
Spoštovani,
mislim, da so izcedeki zgolj posledica specifičnega vpliva Mirene. Pač ste imeli 6 mesecev popoln mir, zdaj pa imate izcedke. Nič posebnega, kar bi potrebovalo obravnavo. Če bodo izcedeki trajali dalj kot 6 mesecev ali bi vam začeli presedati prej, se obrnite na ginekologa. Žal posebnih dodatnih ukrepov za preprečevanje tovrstnih izcedkov nimamo. lahko le upamo, da se izcedki nehajo ali odstranimo vložek.
Pozdravljeni,
dva meseca je minilo, odkar sem rodila (vaginalno, brez težav). Ginekolog mi je kot doječi materi za kontracepcijo predlagal le uporabo kondomov. Žal mi ta vrsta kontracepcije ne ustreza (nelagoden, pekoč občutek, srbečica, majhne ranice po uporabi, tudi z uporabo lubrikanta). Ali lahko od svojega ginekologa zahtevam, da mi kljub dojenju vstavi Mireno? Dejal mi je namreč, da moram najprej prenehati z dojenjem in počakati prvo menstruacijo. Je morda še kakšna druga oblika kontracepcije? Tabletk bi se rada izognila (sem jih v petih letih jemanja kar nekaj zamenjala, pa jih nisem najbolje prenašala).
Lep pozdrav,
Nuša
Spoštovani,
Mirena vsebuje le progstegen in še tega izloča v izredno majhni količini (20 uG /dan), ki prvenstveno deluje lokalno, ne sistemsko in je nevtralen ter nima vplivov na otroka, tudi če se v sledovih pojavlja v mleku. zato Mireno vstavljamo prav doječim materam in ne razumem trditev vašega ginekologa. Vstavitev Mirene torej lahko zahtevate in če bo ginekolog zaradi lastne negotovosti prosil za “podpis” soglasja, ga lahko brez zadržkov tudi podpišete.
Pozdravljeni,
mene pa zanima, koliko prej moram prenehati z kontracepcijskimi, da se potem lahko naročim na pregled za mireno? Zdaj bo eno leto po porodu – vem, da je vaše mnenje, da se mirena lahko vstavi prej (imela sem CR), vendar ima moja G drugačno mnenje, zato sem eno leto jemala Cerazzete.
Najlepša hvala za odgovor,
Lp
s Cerazette vam sploh ni treba prenehati, ker se z Mireno ne izključujeta, ampak se Mireno vstavi kar ob jemanju, nekaj dni po vstavitvi Mirene pa s Cerazetom lahko prenehate.
Spoštovani,
morda bi ne bilo odveč navesti, kaj vas moti, da bi radi prekinili s to obliko KT? Mirena je sicer kot vložek primarno namenjen ženskam, ki so že rodile, izjemoma pa lahko tudi takšnim, ki še niso, zlasti, če drugih oblik KC ne prenaša oziroma povzročajo preveč sopojavov. Kot alternativa hormonskim tabletam morebiti priporočam pkus uporabe nožničnega obročka Nuvaring, ki ga uporabnica vstavi v nožnico oziroma zamenja 1x na mesec.
Pozdravljeni.Sem mama 4 otrok in stara 35 let in pol.Zadnji otrok je star 4mesece in ga še dojim.Rada bi imela zaščito.Moja ginekologinja mi je svetovala m.vložek mirena.Zanima me če se hormoni iz vložka kaj izločajo v mleko?Ali je ta vložek priporočljiv za moja leta?Od katerih let naprej priporočate mireno?Hvala za vse odgovore in lep pozdrav.
Spoštovani,
Mirena je več kot primerna kontracepcija po porodu. Progestagen, ki se izloča iz vložka predvsem v neposredno okolico, malenkost pa gre tudi v kri, na otroka nima vpliva, četudi se lahko v sledovih pojavlja v mleku. Pomembni bi bili lahko estrogeni ali androgeni, teh pa vložek ne vsebuje. Za Mireno po novejših ugotovitvah sploh ni starostne omejitve in jo smejo uporabljati tudi najstnice in ženske, ki še niso rodile, uporabljamo pa jo poleg za zaščito še za zmanjševanje močnih in prepogostih menstruacij. .
Lepo pozdravljeni, gospod doktor Pušenjak.
Spet se jaz oglašam,saj imam en problem.
Minilo je 3 leta odkar mi je ginekologinja vstavila maternični vložek.
Vse do zdaj je potekalo brez težav.
A zdaj so se pojavile težave,ko sem šla na dopust sem jemala primulet nor 2x na dan po eno tabletko da sem prestavila menstruacijo.
Ko sem prišla domov sem dobila M a bila je zelo zelo močna in hudo boleča.
Včeraj mi je pa izpadel maternični vložek.
Zelo sem se ustrašila ko sem ga zagledala.
Takoj sem klicala ginekologinjo ki je pa na mojo smolo na dopustu,a sem potem poklicala v porodnišnico in povedala situacijo.
Lepo me je pomirila in rekla da ni nič narobe le da zdaj nimam zaščite in da naj se takoj ko se moja ginekologinja vrne iz dopusta oglasim pri njej na pregledu .
Zdaj pa jz vprašam še vas.Ali je kaj narobe da mi je izpadel ?
In zakaj mi je?
Danes imam tretji dan M in je še vedno zelo močna.
Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Spoštovani,
ne vem, če je kaj narobe, ker vam je vložek izpadel. Razlogov za izpad je namreč veliko, čeprav so zelo redki, od tega, da že od začetka ni bil v pravem položaju ali pravilno vstavljen, preko širšega kanala materničnega vratu v kombinaciji z zelo močno menstruacijo, lahko pa da vam je v maternici tudi zrasel kak miom, ki je vložek premaknil in ga izrinil. Nič od navedenega ni nevarno, vsekakor pa velja v kratkem obiskati ginekologa in se dogovoriti za naprej, bodisi za nov vložek ali za kaj drugega.
Spoštovani,
glede Mirene bi vas želela vprašati, ali je možno, da vpliva na poslabšanje izcejalnega refleksa pri dojenju? Za takšen dvom sem dobila namig od svetovalke za dojenje, ki sicer ni trdila, da je to vzrok, je pa namignila na to možnost. Dojim že polnih 5 mes., do težav je prišlo pred enim mesecem, Mirena mi je pa vstavljena v prvi polovici oktobra. Naj omenim, da sem pred nastopom težav imela vedno “pripravljene” dojke za dojenje, torej, ko se je dojenček prisesal, je mleko v kratkem priteklo, izcejalni refleks sem takoj začutila, pa tudi na drugi dojki, ki je “mirovala”, se je vedno izcejalo. Odkar se je ta problem začel pojavljati, do izcejalnega refleksa pride po nekaj minutah dojenčkovega sesanja, pri čemer se dojenček tudi zelo joče in jezi. Torej, ker mleka imam očitno dovolj (dojenček lepo napreduje, spi, odvaja redno…), sem zaprosila ginekologinjo (oz. njeno med. sestro), da mi da recept za Syntocinon. Le tega sem dobila, vendar mi je ob prevzemu recepta med. sestra dejala, da ga ne smem jemati predolgo, le nekaj dni. Zdaj, po prebiranju vaših komentarjev, oz. odgovorov na temo tega zdravila, res ne razumem, zakaj mi je omejila uporabo le-tega, če mi pomaga pri pospešitvi izcejalnega refleksa? Namreč, že pri prvem vpihu se mi je sprožil izc. refl. takoj po eni minuti, pred tem sem se pa “na glavo postavljala”, pa ga ni in ni bilo. Kolikor sem prebrala vaše komentarje, ni problema, če ga jemljem skozi celotno dobo dojenja, če mi le pomaga?
Se opravičujem, da mešam to temo tukaj, vendar se mi problem navezuje na ta dvom glede Mirene.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
Mirena ne more biti problem, kar zadeva uporabo Syntocinona, pa ni omejitev, če so le prisotni receptorji zanj. Od kod nekaterim prepričanje, da bi smeli oksitocin uporabljati le nekaj dni, mi ni jasno.
Pozdravljeni,
ker sem čez 2 tedna naročena k ginekologinji, da dobim napotnico za splav (sedaj se še nič ne vidi – sem bila na pregledu), sem se odločila, da si vstavim spet maternični vložek. Nisem še rodila. Maternični vložek sem imela že 5 let pred tem, ker mi KT niso odgovarjale (povišan pritisk, glavoboli…) Po materničnem vložku nisem imela nobenih težav – vse sem prenašala super. To sem omenila tudi novem ginekologu (sem ga zamenjala), pa mi je govoril o nekih tabletkah, ki ne zvišujejo pritiska….pa sem rekla, da bi raje spet maternični vložek. Vprašal me je, če sem imela klasičnega (mislim da sem imela bakrenega – mirena), vem pa, da obstajajo sedaj že tudi drugačni.
Zanima me, kakšnega vi priporočate? Se naj odločim spet za tega klasičnega ? (ker nekako je spraševal mene, brez da bi mi predstavil druge oz. podal predloge kakšni vse so.)
Kdaj po splavu se lahko vloži maternični vložek? Moram čakati na prvo menstruacijo ali se to lahko vloži že naslednje dni po splavu, ko je prisotna krvavitev (splav bo po klasični metodi).?
Hvala za odgovor.
Lp
Spoštovani,
takoj po splavu se MV raje ne vlaga, ker vedno obstaja cca 2% možnosti, da je še kaj zaostalo in ob vložku posega ni mogoče dopolniti ali ponoviti. zato se priporoča, da se nov vložek vstavi šele ob prvi M po splavu. Sicer pa ste zagotovo imeli Mireno, ker je le ta primeren vložek za žensko, ki še ni rodila oziroma imamo po novem še manjšega, ki deluje na podobnem načelu (hormonskem), le da izloča 3x manj hormona levonorgestrela – Jaydess.